Σάββατο 2 Μαΐου 2015

ΠΟΣΟ ΘΑ ΚΟΣΤΙΣΕΙ Η ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΑΠΟ ΤΟ Σ.τ.Ε. ΣΤΙΣ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ

Η απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας περί αντισυνταγματικότητας των περικοπών που έγιναν το 2012 σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, θα κοστίσει από 1,5 έως 4,5 δισ. ευρώ, σε περίπτωση που θα έχει αναδρομική ισχύ.

Η απόφαση της Ολομέλειας του ανωτάτου δικαστηρίου, για το σύνολο σχεδόν των ασφαλισμένων, στον ιδιωτικό τομέα και στις ΔΕΚΟ, προαναγγέλθηκε από τον αντιπρόεδρο της Βουλής, Αλέξη Μητρόπουλο. Σύμφωνα με την «Καθημερινή», αξίζει να σημειωθεί ότι η απόφαση δεν είναι οριστική, καθώς αφενός δεν έχει δημοσιευθεί και καθαρογραφεί, αφετέρου γιατί τυπικά δεν έχει «ληφθεί», καθώς εκκρεμεί η τελική διάσκεψη των δικαστών της Ολομέλειας του ΣτΕ, η οποία - κατά πληροφορίες - έχει προγραμματιστεί για τις 8 και τις 11 Μαΐου.

Επί του παρόντος, έχουν πραγματοποιηθεί δύο διασκέψεις κεκλεισμένων των θυρών, κατά τις οποίες η πλειοψηφία των συμβούλων τάσσεται υπέρ της αντισυνταγματικότητας των περικοπών. Στις δύο διασκέψεις, η πλειοψηφία - αν και θα πρέπει να σημειωθεί ότι υπάρχει και ισχυρή μειοψηφία - υποστηρίζει ότι είναι αντισυνταγματικές,

οι περικοπές που έγιναν το 2012 στους ασφαλισμένους κύριας και επικουρικής σύνταξης.

Το δυσθεώρητο οικονομικό κόστος που θα έχει αυτή η απόφαση, εφόσον ληφθεί, είναι πάντως κάτι που προβληματίζει τους δικαστές της Ολομέλειας του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: