Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2016

ΣΤΗΝ ΙΝΔΙΑ Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ-ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΣΟΝΙΑ ΓΚΑΝΤΙ

Σειρά επαφών με πολιτικούς και εκπροσώπους της ακαδημαϊκής και επιχειρηματικής κοινότητας της Ινδίας είχε ο πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών και Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, Γιώργος Παπανδρέου, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψής του στη χώρα.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, στο Νέο Δελχί, ο Γιώργος Παπανδρέου είχε συνάντηση με τη Σόνια Γκάντι, Πρόεδρο του Κογκρέσου, κόμματος – μέλους της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, στη διάρκεια της οποίας έγινε ανταλλαγή απόψεων για τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, την Ινδία και την ευρύτερη περιοχή.
Ο κ. Παπανδρέου, ως Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, έκανε ιδιαίτερη αναφορά και χαιρέτησε το γεγονός ότι, «το κόμμα του Κογκρέσου, έγινε πρόσφατα μέλος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, ενδυναμώνοντας,
τη σημασία και το ρόλο της στην Ασία και διεθνώς».
Επίσης, συναντήθηκε με τον Αντιπρόεδρο του Κόμματος του Κογκρέσου, Ραούλ Γκάντι, για τη διερεύνηση στενότερης συνεργασίας στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.
Εξάλλου, γεύμα εργασίας με Ινδούς ακαδημαϊκούς, διανοούμενους και οικονομικούς παράγοντες, διοργάνωσε προς τιμήν του Γιώργου Παπανδρέου, η δεξαμενή σκέψης (think tank) Observer Research Foundation, με αντικείμενο την σε βάθος ενημέρωση για την πολιτική και οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα και την Ευρώπη, αλλά και τη σημασία της ενίσχυσης των σχέσεων Ελλάδας – Ινδίας στους τομείς του τουρισμού, του εμπορίου και των επενδύσεων.
Συν τοις άλλοις, τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα λόγω του προσφυγικού ρεύματος που προκαλεί ο πόλεμος στη Συρία και τη συνεχιζόμενη αστάθεια στη Μέση Ανατολή, συζήτησε ο Παπανδρέου με τον Πρόεδρο του Indian Council of World Affairs, Nalin Surie.
Στη διάρκεια της παραμονής του στην Ινδία, ο Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, κατόπιν πρόσκλησης της τοπικής Κυβερνησης της Γκόα, στις 3 Φεβρουαρίου, ήταν κεντρικός ομιλητής στο Διεθνές Ετήσιο Φεστιβάλ Ιδεών που διοργανώνεται προς τιμήν του μεγάλου Ινδού στοχαστή, Νταμοντάρ Κοσαμπί.
Στην ομιλία του, που είχε θέμα «Διαπολιτισμικός Διάλογος για τον Εξανθρωπισμό της Παγκοσμιοποίησης», ο επικεφαλής του «ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ» αναφέρθηκε στις «κοινές προκλήσεις που δημιουργούν η αυξανόμενη ανισότητα, η συγκέντρωση της εξουσίας και του πλούτου, η έλλειψη διαφάνειας και λογοδοσίας, η κλιματική αλλαγή και οι μετακινήσεις πληθυσμών». Μάλιστα, δείπνο προς τιμήν του Γιώργου Παπανδρεου, παρέθεσε ο πρωθυπουργός της Γκόα.


Δεν υπάρχουν σχόλια: