Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2016

240.000 ΕΥΡΩ ΚΑΙ 3 ΜΗΝΕΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΑΔΕΙΑ ΣΤΑ ΑΖΗΤΗΤΑ!

Σε μια κωμόπολη της Νέας Ζηλανδίας αναζητούν μαθητευόμενο παθολόγο, όμως κανείς υποψήφιος δεν έχει εμφανιστεί παρά την πλουσιοπάροχη αμοιβή και τις άλλες παροχές
Εδώ και δύο χρόνια οι αρχές της πόλης Βαϊκάτο στην επαρχία Τοκορόα της Νέας Ζηλανδίας αναζητούν απεγνωσμένα μαθητευόμενο παθολόγο αλλά η θέση παραμένει κενή λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος.
Το παράδοξο είναι πως η προσφορά του τοπικού ιατρείου είναι κάτι παραπάνω από πλουσιοπάροχη, καθώς περιλαμβάνει 400.000 δολάρια Νέας Ζηλανδίας ετήσιο εισόδημα (περίπου 240.000 ευρώ) και 3 μήνες καλοκαιρινής άδειας, τη στιγμή που ο μέσος μισθός ενός παθολόγου που κάνει το αγροτικό του δεν ξεπερνά τις 150.000-280.000 δολάρια.
Ο τοπικός γιατρός Αλαν Κέι, που και εκείνος «στρατολογήθηκε» από το Ηνωμένο Βασίλειο,
δήλωσε σε μια τοπική εφημερίδα πως εδώ και χρόνια πνίγεται στη δουλειά και δεν μπορεί να απουσιάσει ούτε για σύντομες διακοπές, καθώς δεν βρίσκεται κανείς να τον αντικαταστήσει και να καλύψει την περίθαλψη των κατοίκων.
Οπως επισημαίνει η Ελενορ Αϊντζ Ρόι στον Guardian, ο Αλαν αναγκάστηκε να προσλάβει την κόρη του Σάρα που κάνει την πρακτική της, όμως ούτε εκείνη προλαβαίνει να ικανοποιήσει τη ζήτηση και έτσι οι δύο τους ξεθεώνονται στη δουλειά.
Η Σάρα είναι η μόνη γιατρός στη Νέα Ζηλανδία που κάνει την πρακτική της αλλά πληρώνεται σαν να έχει προϋπηρεσία χρόνων, καθώς οι υπερωρίες της υπερβαίνουν κατά πολύ τις ώρες που είναι υποχρεωμένη να περνάει στο ιατρείο.
«Αγαπάω πολύ τη δουλειά μου, όμως στην προσπάθεια να προσελκύσω γιατρούς νιώθω να έχω σπάσει το κεφάλι μου στον τοίχο» υπογραμμίζει ο Αλαν. «Ψυχανεμίζομαι πως αυτή η υπόθεση θα τραβήξει πολύ περισσότερο από όσο αρχικά είχαμε υπολογίσει».
Οπως σημειώνει η αναπληρώτρια διευθυντής του Δικτύου Πρακτικής Ασκησης Ιατρών, Λίντα Ρέινολντς, οι περισσότερες θέσεις ασκουμένων στη Νέα Ζηλανδία καλύπτονται από αλλοδαπούς με διπλώματα Ιατρικής. Αυτό συμβαίνει γιατί οι ντόπιοι απόφοιτοι των ιατρικών σχολών δεν έχουν σκοπό να θυσιάσουν τις ανέσεις των μεγαλουπόλεων και να πάνε να χωθούν σε μια απομονωμένη επαρχιακή πόλη η οποία το μόνο που τους παρέχει είναι τα βουκολικά ηλιοβασιλέματα.

Κατά την Ρέινολντς αυτό που πολλαπλασιάζει τις δυσκολίες στην ανεύρεση πρόθυμων εθελοντών για να στελεχώσουν τις ιατρικές υπηρεσίες της νεοζηλανδικής επαρχίας είναι η απομόνωση, η έλλειψη προοπτικών για επιστημονική επιμόρφωση και κοινωνικές δραστηριότητες αλλά και η ελλιπής πρόσβαση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: