Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2016

ΣΤΑ ΟΡΙΑ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ Η ΧΩΡΑ-«ΚΑΡΑΒΑΝΙΑ» ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΠΑΝΤΟΥ…

Περίπου 20.000 πρόσφυγες είναι «εγκλωβισμένοι» αυτή τη στιγμή στη χώρα, με τα Σκόπια να έχουν μπλοκάρει τη διέλευση Απελπισμένοι πρόσφυγες προσπάθησαν να κρεμαστούν στην πλατεία Βικτωρίας…Τη δημιουργία 5 νέων hotspots ανακοίνωσε ο Πάνος ΚαμμένοςΔραματική προειδοποίηση Αβραμόπουλου: «Έχουμε ακόμα 10 ημέρες για να μειώσουμε τις προσφυγικές ροές»
Πραγματικά δραματικές διαστάσεις λαμβάνει το προσφυγικό πρόβλημα στη χώρα μας, με εικόνες από χιλιάδες κατατρεγμένους μετανάστες σε λιμάνια, δρόμους και καταυλισμούς…
«Δεν θέλουμε νερό, δεν θέλουμε τροφή, θέλουμε μόνο να φύγουμε», το μήνυμά τους, που θέλουν να φτάσουν στην Ειδομένη, έστω και με τα πόδια, και από εκεί να περάσουν στην ΠΓΔΜ με τελικό προορισμό την Κεντρική Ευρώπη.
Οι σκηνές με τους ταλαιπωρημένους πρόσφυγες είναι «γροθιά στο στομάχι», την ίδια στιγμή, που η Ευρώπη… σφυρίζει αδιάφορα! Υπολογίζεται πως αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα υπάρχουν 20.000 άνθρωποι, που δεν μπορούν να φύγουν, καθώς τα Σκόπια επιτρέπουν τη διέλευση σε έναν πολύ μικρό αριθμό προσφύγων. Η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί, αφού συνεχίζουν να έρχονται στη χώρα μας πρόσφυγες,
ενώ απαγορεύτηκα στα πλοία να μεταφέρουν άλλους πρόσφυγες στον Πειραιά προς το παρόν.
Προσπάθησαν να κρεμαστούν στην πλατεία Βικτωρίας…
Ενδεικτικό του κλίματος και της απόγνωσης αυτών των ανθρώπων είναι το γεγονός, πως το μεσημέρι δύο πρόσφυγες από τη Συρία, αποπειράθηκαν να αυτοκτονήσουν στην Πλατεία Βικτωρίας. Έφτιαξαν αυτοσχέδιες θηλιές από μπλούζες και κασκόλ και κρεμάστηκαν από κλαδί δέντρου. Άλλοι πρόσφυγες που βρίσκονταν στην πλατεία απέτρεψαν το μοιραίο, ενώ ασθενοφόρο έσπευσε στην περιοχή για να μεταφέρει τους πρόσφυγες σε νοσοκομείο.
Πέντε νέα hotspots ανακοίνωσε ο Καμμένος
Μέσα σε αυτό το ασφυκτικό πλαίσιο, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος ανακοίνωσε τη δημιουργία 5 κέντρων μετεγκατάστασης προσφύγων-μεταναστών κοντά στα σύνορα για τη φιλοξενία τους λόγω της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που επικρατεί στην Ειδομένη, τονίζει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Σύμφωνα με τον υποστράτηγο Κωνσταντίνο Φλώρο, υπεύθυνο του ΓΕΕΘΑ για το θέμα του χειρισμού της εμπλοκής των Ενόπλων Δυνάμεων στο θέμα, οι νέοι χώροι βρίσκονται οι τέσσερα στο Κιλκίς και ο ένας στα Γιαννιτσά και είναι:
-Στον παλιό διάδρομο προσγείωσης στη Νέα Καβάλα,
-Στον παλιό διάδρομο προσγείωσης κοντά στο χωριό Χέρσο. Οι δύο εγκαταστάσεις θα δημιουργηθούν άμεσα με την παραλαβή και τοποθέτηση σκηνών κλπ και θα ακολουθήσουν οι εγκαταστάσεις στα άλλα 3 κέντρα.
-Στρατόπεδο Παπαδάκη κοντά στο Δροσάτο,
-Στρατόπεδο Κικκινώρη στο Κεντρικό
-Στρατόπεδο Φιλιππάκη στα Γιαννιτσά.
Δραματική προειδοποίηση Αβραμόπουλου: «Έχουμε ακόμα 10 ημέρες για να μειώσουμε τις προσφυγικές ροές»
Την ίδια στιγμή, με μια δραματική προειδοποίηση, ο αρμόδιος Επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος, μίλησε για ασφυκτική προθεσμία δέκα ημερών στην Ευρωπαϊκή Ενωση για να ανακόψει τις προσφυγικές ροές.
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ακόμα δέκα ημέρες για να επιτύχει σημαντική μείωση των προσφυγικών ροών από την Τουρκία διαφορετικά υπάρχει ο κίνδυνος όλο το σύστημα (της Σένγκεν) να καταρρεύσει» δήλωσε την Πέμπτη ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μετανάστευσης.
Ιδιαίτερη αξία προσλαμβάνει η δήλωση του κ. Αβραμόπουλου καθώς έγινε μετά την συνάντηση των υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες η οποία συνεδρίασε στον απόηχο της Διάσκεψης των Δυτικών Βαλκανίων που συγκάλεσε η Βιέννη και προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Αθήνας.
Ο κ.Αβραμόπουλος επανέλαβε ότι όλα τα κράτη-μέλη έχουν την ευθύνη να εφαρμόσουν τα συμφωνηθέντα σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
«Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με μονομερείς, διμερείς, ή τριμερείς δράσεις», δήλωσε ο κ. Αβραμόπουλος σημειώνοντας ότι οι πρώτες αρνητικές συνέπειες είναι ήδη ορατές.
«Έχουμε όλοι συλλογική ευθύνη απέναντι στις γειτονικές χώρες εντός και εκτός Ευρώπης, αλλά κυρίως απέναντι σε αυτούς τους ανθρώπους που βρίσκονται σε απελπισία», πρόσθεσε ο Επίτροπος Μετανάστευσης.
Τόνισε ότι η κατάσταση κατά μήκος του βαλκανικού διαδρόμου είναι πολύ κρίσιμη, προειδοποιώντας πως η πιθανότητα ανθρωπιστικής κρίσης είναι πραγματική και πολύ κοντά.
Οπως είπε ο Δ. Αβραμόπουλος, «δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να ακολουθούμε την πολιτική προώθησης των προσφυγικών κυμάτων στην επόμενη χώρα, ούτε μπορούμε να βάζουμε ανώτατα όρια στον αριθμό των αιτούντων άσυλο. Κάτι τέτοιο απλά αντιβαίνει τους ευρωπαϊκούς και διεθνείς κανόνες».
Ο κ.Αβραμόπουλος ζήτησε ακόμη, από όλα τα κράτη-μέλη να σεβαστούν τους κανόνες, αποκαλύπτοντας ότι η Επιτροπή εργάζεται σε ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης εντός και εκτός της ΕΕ στο οποίο εμπλέκονται ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΙΟΜ) και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες (UNHCR) και το οποίο θα είναι έτοιμο τις επόμενες ημέρες.
Ο ίδιος τόνισε, ωστόσο ότι το σχέδιο έκτακτης ανάγκης δεν μπορεί να αντικαταστήσει τις προηγούμενες δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει οι χώρες της ΕΕ.
Αναφερόμενος στην Ελλάδα, ο κ.Αβραμόπουλος ανέφερε ότι η Επιτροπή παρακολουθεί την κατάσταση από κοντά. Τόνισε ότι η Ελλάδα έχει αναλάβει τις υποχρεώσεις της, χρειάζεται όμως την στήριξή μας για να αυξηθούν οι δυνατότητες υποδοχής και με τη βοήθεια του UNHCR και του IOM.
Τέλος, ο κ.Αβραμόπουλος προειδοποίησε ότι οι εθνικές δράσεις δεν είναι λύση, αντιθέτως παρεμποδίζουν μία ευρωπαϊκή προσέγγιση.

«Τώρα είναι η ώρα για αποτελέσματα, δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο» κατέληξε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: