Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2016

AΡΧΕΣ ΜΑΡΤΙΟΥ Η ΥΠΟΒΟΛΗ ΤΩΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ

Ολα όσα πρέπει να γνωρίζετε
Αρχές Μαρτίου θα ανοίξει τις πύλες του το ηλεκτρονικό σύστημα taxisnet για να υποδεχθεί τις φορολογικές δηλώσεις των εισοδημάτων που εισπράχθηκαν το 2015.
Το πρώτο βήμα για την έναρξη της διαδικασίας υποβολής των φετινών φορολογικών δηλώσεων έγινε με την απόφαση που εξέδωσε η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων με την οποία δίνεται προθεσμία έως τις 15 Φεβρουαρίου 2016 στις επιχειρήσεις και τα ασφαλιστικά ταμεία προκειμένου να υποβάλουν ηλεκτρονικά στο Τaxisnet τις βεβαιώσεις αποδοχών ή συντάξεων, καθώς και τις βεβαιώσεις αμοιβών από επιχειρηματική δραστηριότητα.
Όπως και πέρυσι έτσι και φέτος οι φορολογούμενοι θα δουν στο βασικό έντυπο Ε1 της φορολογικής δήλωσης προσυμπληρωμένα τα στοιχεία για τις αποδοχές τους, τους φόρους που παρακρατήθηκαν και αναλογούν, τους τόκους καταθέσεων,
τις δόσεις των δανείων που κατέβαλαν το 2015 καθώς και τα στοιχεία για τα αυτοκίνητα και τις κατοικίες τους.
Συγκεκριμένα τα λογιστήρια θα πρέπει να αποστείλουν τα εξής δεδομένα:
1. Tο σύνολο των ακαθάριστων αποδοχών, αμοιβών και εισοδημάτων.
2. Το σύνολο των καθαρών αποδοχών.
3. Το σύνολο των αναλογούντων φόρων, προκειμένου για αποδοχές από μισθωτή εργασία και συντάξεις.
4. Το σύνολο των παρακρατηθέντων φόρων.
5. Το σύνολο των παρακρατηθέντων ποσών της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης προκειμένου για αποδοχές από μισθωτή εργασία και συντάξεις.
6. Χαρτόσημο και ΟΓΑ Χαρτοσήμου
Επίσης από το φορολογικό έτος 2015 καθίσταται υποχρεωτική η υποβολή στοιχείων για τα εισοδήματα από μερίσματα Νομικών Προσώπων και Νομικών Οντοτήτων μη εισηγμένων στο Χρηματιστήριο, τόκους (εκτός των τόκων τραπεζικών καταθέσεων) και δικαιώματα.
Στο νέο έντυπο Ε1:
• Δεν θα υπάρχει ο κωδικός 049 στον οποίο μέχρι πέρυσι δηλώνονταν οι δαπάνες αγορών και παροχής υπηρεσιών με αποδείξεις που εξασφάλιζαν για τους μισθωτούς και συνταξιούχους την έκπτωση φόρου των 2.100 ευρώ. Όπως δήλωσε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρ. Αλεξιάδης άμεσα θα ξεκαθαρίσει το θέμα για τις αποδείξεις του 2015. Πάντως όπως είπε οι φορολογούμενοι θα πρέπει να κρατούν τις παλαιές αποδείξεις για τυχόν έλεγχο από την εφορία προσθέτοντας ότι «με ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ θα ξεκαθαρίσουμε για ποια χρόνια και ποιες κατηγορίες θα πρέπει να κρατούν τις αποδείξεις.
• Θα υπάρχει ειδικός κωδικός τον οποίο θα συμπληρωθούν τα ανείσπρακτα ενοίκια. Η δυνατότητα που είχαν οι φορολογούμενοι να εκχωρούν στο Δημόσιο τα ανείσπρακτα ενοίκια καταργήθηκε. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων για να απαλλαγούν από την πληρωμή φόρου εισοδήματος για ενοίκια που δεν θα έχουν εισπράξει φέτος θα πρέπει να ασκήσουν αγωγή κατά του ενοικιαστή που δεν καταβάλει εγκαίρως τα οφειλόμενα ενοίκια. Τα ανείσπρακτα μισθώματα θα δηλώνονται σε ειδικό κωδικό ανείσπρακτων εισοδημάτων της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος και θα φορολογούνται στο οικονομικό έτος που θα εισπραχθούν. Όσοι δεν ασκήσουν αγωγή κατά των ενοικιαστών θα φορολογηθούν για τα ποσά των ενοικίων που δεν θα έχουν εισπράξει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: