Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2016

ΑΡΘΡΟ-ΣΟΚ ΤΟΥ ΕCONOMIST - ΠΟΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΠΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Φεύγουν από την οικονομική κόλαση για να σωθούν
Η αλυσίδα αρτοποιίας ΒΕΝΕΤΗΣ βρίσκεται ανάμεσα στα παραδείγματα του σοκαριστικού άρθρου του Economist  για τις επιχειρήσεις που εγκαταλείπουν ή περιορίζουν τις δραστηριότητές τους στην Ελλάδα.
Τα τελευταία χρόνια, οι ελληνικές κυβερνήσεις απελπισμένες για ρευστό έχουν επιδιώξει να το αποσπάσουν από τις επιχειρήσεις, παρά τις ενδείξεις ότι αυτό τις οδηγεί σε άλλες χώρες, σημειώνει στο ρεπορτάζ του ο Economist. 
Ο συνδυασμός βαθιάς ύφεσης και αυξανόμενης φορολογίας, εκτιμάται ότι έχει οδηγήσει σε λουκέτα ή σε αποχώρηση από την ελληνική αγορά περί τις 200.000 επιχειρήσεις.
Μεταξύ του 2009 και του 2014 τα φορολογικά έσοδα από τις επιχειρήσεις έχουν υποχωρήσει περισσότερο από 5 δισ. ευρώ, στα 10 δισ. ευρώ. Τα ακριβή στοιχεία, σημειώνεται, είναι δύσκολο να εξευρεθούν, ωστόσο λογιστές, δικηγόροι και επιχειρηματίες υποστηρίζουν ότι ίσως να έχουν εγκαταλείψει την Ελλάδα περί τις 10.000 ελληνικές επιχειρήσεις.
Σε πρόσφατη έρευνα μεταξύ 300 εταιρειών, η Endeavor Greece, ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που βοηθά επιχειρηματίες, βρήκε ότι περισσότερο από το ένα τρίτο αυτών είτε είχαν φύγει είτε σκέφτονταν να αποχωρήσουν από την ελληνική αγορά.
Μάλιστα, αναφέρεται ως παράδειγμα η αλυσίδα αρτοποιίας Βενέτης, η οποία ανακοίνωσε πρόσφατα ότι εξαιτίας των αυξημένων φόρων και των capital controls, θα επικεντρωθεί κυρίως στο άνοιγμα καταστημάτων στο εξωτερικό, παρά στην Ελλάδα. Πάντως, ακόμη και αν έχουν διατηρήσει τις επιχειρήσεις τους στην Ελλάδα, κάποιες πολυεθνικές έχουν μεταφέρει τα κεντρικά γραφεία τους στο εξωτερικό.
Η γαλακτοβιομηχανία ΦΑΓΕ ανέφερε το 2012, όταν άρχισαν να αυξάνονται οι φόροι, ότι θα μετέφερε τη βάση της στο Λουξεμβούργο, ενώ τον ίδιο χρόνο η Coca Cola Hellenic, μετέφερε την έδρα της από την Αθήνα στην Ελβετία. Το 2013 η Βιοχάλκο μετέφερε τα κεντρικά της γραφεία στις Βρυξέλλες.
Άλλες χώρες που επλήγησαν από την κρίση, επισημαίνεται στο δημοσίευμα του Economist, όπως η Πορτογαλία και η Ιρλανδία μείωσαν τους φόρους προς επιχειρήσεις ή τους διατήρησαν σε χαμηλά επίπεδα, ώστε να ενθαρρύνουν τις επενδύσεις και την ανάπτυξη.
Στην Ελλάδα, ωστόσο, ο εταιρικός φόρος από το 20% το 2013 αυξήθηκε στο29% το 2015, αν και διεθνείς δανειστές, όπως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σίγουρα είχαν εκφράσει τις αντιρρήσεις τους σε αυτό, επισημαίνει ο Economist.
Η αύξηση των φόρων στην Ελλάδα κάνει ακόμη πιο δελεαστικά τα ποσοστά φόρου στη Βουλγαρία (μόλις 10%), όπως και στην Κύπρο (12,5%) και την Αλβανία (15%).
Όπως αναφέρει ο Economist, αν συνεχιστεί αυτή η πολιτική αύξησης των φόρων, δεν θα υπάρχουν πολλές επιχειρήσεις ή πολλά έσοδα για να φορολογηθούν…

Δεν υπάρχουν σχόλια: