Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2016

ΡΑΓΔΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ -ΥΠΟ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΟΥΖΑΛΑΣ(;)

Σενάρια παραίτησης του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής λόγω της ανεξέλεγκτης κατάστασης στο Προσφυγικό "Πραξικόπημα το κλείσιμο των συνόρων", τόνισε ο Γ. ΜουζάλαςΆνευ προηγουμένου η συσσώρευση ψυχών στην χώρα μας"Χάος" στην Ειδομένη, "ασφυξία" στον Πειραιά και αδυναμία της κυβέρνησης να χειριστεί το θέμα
Την παραίτησή του υπέβαλε, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε στο ΒΗΜΑ FM ο δημοσιογράφος Γιώργος Παπαχρήστος, στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, την ίδια στιγμή που το Προσφυγικό ταλανίζει την κυβέρνηση.
Πάντως μέχρι στιγμής δεν έχουν επιβεβαιωθεί οι πληροφορίες περί παραίτησης του κ. Μουζάλα από την κυβέρνηση, ωστόσο τα σενάρια περί παραίτησής του «οργιάζουν». Οι επόμενες ώρες θα δείξουν εάν όντως η παραίτηση Μουζάλα βρίσκεται στη διάθεση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. 
Σε κάθε περίπτωση η κατάσταση,
που έχει διαμορφωθεί στο προσφυγικό επιταχύνουν τις εξελίξεις σε αυτό το θέμα και κανείς δεν μπορεί να προδικάσει τίποτα.
Γ. Μουζάλας: «Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα… πραξικόπημα»
Η κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα τα δύο τελευταία 24ωρα, σε ό, τι αφορά στο προσφυγικό έχει κάνει ολόκληρη τη χώρα, ουσιαστικά, ένα απέραντο hotspot. Η καταπάτηση της συμφωνίας των Βρυξελλών, ήδη λίγες ώρες μετά τα σύναψή της, από τα Σκόπια, αλλά και η στάση που τηρεί η Αυστρία φαίνεται ότι προβληματίζουν ιδιαίτερα την κυβέρνηση. Πραξικόπημα είχε χαρακτηρίσει ο Γιάννης Μουζάλας το κλείσιμο των συνόρων της Ελλάδας, καθώς, όπως τόνισε «πέντε αρχηγοί αστυνομιών αλλάζουν την απόφαση των ηγετών της ΕΕ», μόλις δέκα ώρες μετά.
«Βρισκόμαστε μπροστά σε μία ενέργεια με στοιχεία πραξικοπηματικά», είπε εξηγώντας πως «τελειώνει μια σύσκεψη πρωθυπουργών κι αυτοί δέκα ώρες μετά την παραβιάζουν».
Ο κύριος Μουζάλας μιλώντας στον Σκάι στάθηκε ιδιαίτερα στην κίνηση της Αυστρίας, που συγκαλεί αύριο στην Βιέννη σύσκεψη των χωρών της οδού των Δυτικών Βαλκανίων για τους πρόσφυγες: «Τους καλεί όλους, εκτός της Ελλάδας, μια κίνηση πολύ εχθρική κατά της χώρας μας» τόνισε και συνέχισε: «Παραβιάζει όλες τις αποφάσεις της ΕΕ και ονομάζει την Ελλάδα «πύλη εισόδου», ελπίζοντας ότι έτσι θα μειώσει τις προσφυγικές ροές, επιβαρύνοντας την δική μας χώρα. Στην πραγματικότητα θα αυξήσει τόσο πολύ την παράνομη μετανάστευση που τα πράγματα θα γίνουν πολύ χειρότερα».
«Είναι λυπηρό για την Αυστρία κι εγώ δεν την χαρίζω στους Βίζενγκραντ, γιατί έχει δεχτεί 90.000 πρόσφυγες κι αυτοί δεν έχουν δώσει ούτε μια κουβέρτα, λυπάμαι πάρα πολύ, αλλά οι ίδιοι οι αυστριακοί κάνουν τα πάντα για να μπουν στην ομάδα αυτή και κάνουν λάθος», είπε.
Από την πλευρά της ελληνικής πολιτείας, ο κύριος Μουζάλας ενημέρωσε πως «εξαντλούνται όλα τα περιθώρια, γίνονται διαβήματα σε όλους, ο πρωθυπουργός εκφράζει την δυσαρέσκειά του στους ομολόγους του, όπως κι εγώ, μιλούμε και με την ολλανδική προεδρία, ο κύριος Αβραμόπουλος, εκ μέρους της Κομισιόν, καταδίκασε την κατάσταση».
«Τα προβλήματα θα τα υποστούμε για λίγο, αλλά θα τα αντιμετωπίσουμε, ενωμένοι θα τα καταφέρουμε. Ήδη κατασκευάζουμε καινούριους χώρους για τους ανθρώπους αυτούς, υπάρχει μια αναστάτωση, αλλά δεν θα υπάρχει για πολύ. Τακτοποιούνται, με βάση τους νόμους της χώρας, με σεβασμό της αξιοπρέπειας των Ελλήνων και των ανθρώπων αυτών. Τα πράγματα θα μπουν σε έναν ρυθμό και θα αντιμετωπιστούν, αν και στην αρχή δεν μπορούμε να αποφύγουμε την αναστάτωση» επισήμανε τέλος ο Γιάννης Μουζάλας.
«HotSpot η Ελλάς»: Ασφυξία στον Πειραιά, στρατόπεδο συγκέντρωσης η Ειδομένη
Ταυτόχρονα, η αστυνομία έχει αποκλείσει την περιοχή από τη διασταύρωση που οδηγεί στην Ειδομένη και αναμένεται οι Αφγανοί να μεταφερθούν με λεωφορεία στην Αθήνα. Σύμφωνα με την αστυνομία, εκτός από τους περίπου 200 Αφγανούς που βρίσκονταν πάνω στις σιδηροδρομικές γραμμές, στην Αθήνα θα μεταφερθούν και οι υπόλοιποι 500 Αφγανοί που παρέμεναν στον καταυλισμό καθώς δεν τους επιτρέπεται πλέον να διέλθουν από την ουδέτερη ζώνη Ελλάδας- ΠΓΔΜ.
Δυνάμεις των ΜΑΤ απομακρύνουν τους μετανάστες από τις γραμμές και την γύρω περιοχή, ενώ νωρίτερα είχαν κάνει το ίδιο με τους δημοσιογράφους και τους φωτορεπόρτερ που βρίσκονταν στην περιοχή. Οι δημοσιογράφοι βρίσκονται σε απόσταση περίπου 3 χλμ από το σημείο της εκκένωσης.
Στρατόπεδο συγκέντρωσης η Ειδομένη
Μετά την απόφαση της Σερβίας και της ΠΓΔΜ να μην επιτρέπουν την είσοδο σε πρόσφυγες από το Αφγανιστάν και με το «σταγονόμετρο» να επιτρέπουν την είσοδο σε πρόσφυγες από τη Συρία και το Ιράκ, η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Ειδομένη είναι ασφυκτική.
Περίπου 6.000 πρόσφυγες έχουν συγκεντρωθεί στα σύνορα ΠΓΔΜ – Ελλάδας, την ώρα που οι καταυλισμοί στην Ειδομένη είναι δυναμικότητας περίπου 2.000 ατόμων.
Οι πρόσφυγες από το Αφγανιστάν διαμαρτύρονται έντονα για τον αποκλεισμό τους στην Ελλάδα. Το απόγευμα της Δευτέρας, κάποιοι όρμησαν στον φράχτη των Σκοπίων και σκαρφάλωσαν για να περάσουν στην άλλη πλευρά, ενώ άλλοι έριξαν το προστατευτικό συρματόπλεγμα που έχει στηθεί κατά μήκος της σιδηροδρομικής γραμμής του ΟΣΕ και πραγματοποίησαν κατάληψη στη γραμμή.
Το σκηνικό θυμίζει την κατάληψη που είχε πραγματοποιηθεί τον Νοέμβριο και είχε διαρκέσει περισσότερες από 20 ημέρες έως τις 9 Δεκεμβρίου, δημιουργώντας προβλήματα στις εμπορευματικές μεταφορές.
Σύμφωνα με πληροφορίες, προκειμένου να αποφευχθούν παρόμοιες καταστάσεις, ο ΟΣΕ ζήτησε από την αστυνομία να λάβει μέτρα για την αποκατάσταση της σιδηροδρομικής σύνδεσης.
Η επιχείρηση εκκένωσης της σιδηροδρομικής γραμμής πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τρίτης και τουλάχιστον 700 Αφγανοί επιστρέφουν με λεωφορεία στην Αθήνα.
Ωστόσο, το πρόβλημα στα σύνορα παραμένει, καθώς ολοένα και περισσότεροι πρόσφυγες φθάνουν στην Ειδομένη.
Ασφυξία στον Πειραιά
Εδώ και μέρες επικρατούν συνθήκες ασφυξίας στον Πειραιά. Την κατάσταση επιδεινώνει η άφιξη καθημερινά χιλιάδων μεταναστών και προσφύγων στον Πειραιά από τα νησιά καθώς δεν μπορούν να μετακινηθούν προς τα βόρεια σύνορα. Το πρωί της Τρίτης κατέπλευσε στο λιμάνι του Πειραιά το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο Blue star 1 μεταφέροντας 1130 μετανάστες και πρόσφυγες από Χίο και Μυτιλήνη.
Συγκεκριμένα το πλοίο μετέφερε 904 άτομα από τη Μυτιλήνη και 229 από τη Χίο. Στο λιμάνι του Πειραιά αναμένεται να καταπλεύσει εντός της ημέρας και το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Διαγόρας» με 10 μετανάστες και πρόσφυγες από την Κω.
Στη διάρκεια της χθεσινής ημέρας, προκειμένου να εκτονωθεί η κατάσταση στο λιμάνι, πολλοί από τους πρόσφυγες μεταφέρθηκαν στα κέντρα προσωρινής φιλοξενίας, ενώ άλλοι έφυγαν για τα σύνορα ή επέλεξαν ως μεταβατική λύση την πλατεία Βικτωρίας.


Δεν υπάρχουν σχόλια: