Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2016

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΤΟ ΤΡΙΓΩΝΟ ΤΩΝ ΒΕΡΜΟΥΔΩΝ: ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΔΝΤ ΚΑΙ ΚΟΜΙΣΙΟΝ «ΚΑΤΑΠΙΝΟΥΝ» ΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ

Τάση φυγής από τον Τσίπρα και πρόταση για εκλογές στην Πολιτική Γραμματεία τού κόμματος Ασφυκτική πίεση των δανειστών για νέα μέτρα με την κοινωνία στους δρόμουςΔΝΤ: Κόψτε συντάξεις, Κομισιόν: Πάρτε κι άλλα μέτρα το 2016, Μέρκελ: Συζητήστε με τους θεσμούςΘα διαλέξει να σώσει το κόμμα ο Τσίπρας και θα απορρίψει τις πιέσεις από τους εταίρους;
Η κυβέρνηση στο Τρίγωνο των Βερμούδων μεταξύ κοινωνίας, ΔΝΤ και Κομισιόν. Πιέσεις στο Μαξίμου από Μέρκελ, Λαγκάρντ και Μοσκοβισί και η τάση …φυγής του Αλέξη Τσίπρα. Πρόταση για εκλογές κατατέθηκε στην Π.Γ. του κόμματος πριν από μερικές ημέρες.
Τα απανωτά μηνύματα των δανειστών και οι χτεσινές μεγαλειώδης συγκεντρώσεις κατά του ασφαλιστικού ασκούν αφόρητη πίεση στην κυβέρνηση που βρίσκεται σ΄ ένα πολιτικό …τρίγωνο των Βερμούδων,

ΔΝΤ και Κομισιόν πιέζουν ασφυκτικά για την ανάληψη μέτρων που θα περιλαμβάνουν περικοπές συντάξεων για το ασφαλιστικό και ξεκαθαρίζουν ότι εάν δεν ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για την μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού δεν πρόκειται να υπάρξει διευθέτηση του χρέους. Κυρίως από την πλευρά του ΔΝΤ φαίνεται ότι έχει απορριφθεί η λογική Κατρούγκαλου για το συνταξιοδοτικό σύστημα αφού προτείνεται η περικοπή κύριων συντάξεων και η καταβολή της εθνικής σύνταξης με εισοδηματικά κριτήρια. Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση πιέζεται από τις κινητοποιήσεις αγροτών, εργατών και ελεύθερων επαγγελματιών οι οποίοι ζητούν την απόσυρση του σχεδίου Κατρούγκαλου.
Οι συγκεντρώσεις σε όλη τη Ελλάδα προκάλεσαν πανικό στην κυβέρνηση και στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ που καλούνται να διαχειριστούν τις πιέσεις των εταίρων αλλά και την απόρριψη της κοινωνίας στην ελληνική πρόταση. Στον ΣΥΡΙΖΑ κάνουν λόγο πλέον για φυγή από την κυβέρνηση μέσω κάλπης αφού φαίνεται ότι κυβέρνηση και ΚΟ δεν μπορούν να διαχειριστούν το τσουνάμι μέτρων που προτείνουν οι εταίροι για το ασφαλιστικό και το φορολογικό. Η πρόταση για την προσφυγή στις κάλπες έπεσε στο τραπέζι των συζητήσεων στην τελευταία συνεδρίαση της ΠΓ του κόμματος από κομματικά στελέχη που υποστήριξαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει την ψυχή του με τα μέτρα που καλείται να λάβει.
Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται να σκέφτεται σοβαρά αυτό το ενδεχόμενο στην περίπτωση που του παραδοθεί μία πρόταση για το ασφαλιστικό από τους θεσμούς η οποία θα περιλαμβάνει σημαντικές περικοπές συντάξεων. Με στόχο να μην επαναλάβει τα τακτικά λάθη των Γ. Παπανδρέου και Αν. Σαμαρά, ο Πρωθυπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες, σκέφτεται απορρίψει ένα σκληρό σχέδιο για το ασφαλιστικό και να οδηγήσει την χώρα σε εκλογές προκειμένου να διασώσει το κόμμα του και να διαδραματίσει ρόλο στο πολιτικό σκηνικό της χώρας. Εξάλλου τα μηνύματα από Ουάσιγκτον και Βρυξέλλες ήταν ιδιαιτέρως σκληρά.
ΔΝΤ: κόψτε συντάξεις
Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κ. Λαγκάρντ σε χτεσινές δηλώσεις έστειλε μήνυμα ότι αν δεν προχωρήσει η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, όπως πρέπει, τότε θα πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη μείωση του χρέους, συνδέοντας τα δύο θέματα. Πρόσθεσε ότι όσο μεγάλη και να είναι, τελικά, η μείωση του χρέους, το συνταξιοδοτικό σύστημα δεν θα καταστεί βιώσιμο αν δεν αλλάξει. Και αυτό γιατί κάθε χρόνο ο ελληνικός προϋπολογισμός πληρώνει 10% του ΑΕΠ της χώρας, όταν ο μέσος όρος στην Ευρώπη είναι 2,5% του ΑΕΠ.
«Το σύστημα πρέπει να είναι βιώσιμο μεσομακροπρόθεσμα, οπότε πρέπει να πάρουν μέτρα τώρα», ξεκαθάρισε. Αναφορικά με τη στάση που τηρεί το ΔΝΤ, κι αν αυτή είναι «σκληρή», η κ. Λαγκάρντ υποστήριξε ότι «δεν μου αρέσει να μας παρουσιάζουν σαν το δρακόντεια αυστηρό ΔΝΤ. Η Ελλάδα έχει κάνει πολλές θυσίες, έχουμε πει ότι η δημοσιονομική προσαρμογή δεν πρέπει να είναι υπερβολική, πρέπει να βελτιωθεί η συλλογή φόρων, να παταχθεί η φοροδιαφυγή και πρέπει να υπάρξει μείωση χρέους από άλλους Ευρωπαίους». Αλλά σημείωσε ότι επιδίωξη είναι να πετύχει η Ελλάδα στην πραγματική ζωή και όχι στα χαρτιά.
Μέρκελ: συζητήστε με τους θεσμούς
Στην χτεσινή συνάντηση του Πρωθυπουργού με την κ. Μέρκελ στο Λονδίνο η Γερμανίδα Καγκελάριος εμφανίσθηκε να συμφωνεί ότι θα πρέπει να προχωρήσει η αξιολόγηση χωρίς καθυστερήσεις και κωλύματα, ωστόσο παρέπεμψε στους θεσμούς και στην εξελισσόμενη διαπραγμάτευση.
Μοσκοβισί: νέα μέτρα για 2016 και 2017

Σχολιάζοντας την έκθεση της Κομισιόν για την ελληνική οικονομία, που προβλέπει νέα μέτρα για τα επόμενα δύο χρόνια, ο Γάλλος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ε.Ε. δεν έκρυψε ότι η πίεση θα συνεχιστεί για να ολοκληρωθεί άμεσα η πρώτη αξιολόγηση! Επεσήμανε όμως ότι «ευθύνη γι’ αυτό έχουν και οι δύο πλευρές». Αναφέρθηκε ακόμα και στη συνάντηση που είχε στο Νταβός με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα και εξέφρασε και πάλι την ελπίδα να ολοκληρωθούν «έγκαιρα» οι συζητήσεις των δυο πλευρών. Παράλληλα, μίλησε για «περίπλοκες» καταστάσεις και «προσωπικότητες» – υπονοώντας τον Γ. Βαρουφάκη- που δυσκόλεψαν την περασμένη χρονιά για την Ελλάδα και υπογράμμισε πως «η νέα κυβέρνηση», με την «εντολή» με την οποία εξελέγη είναι πιο σταθερή και έχει ήδη προσχωρήσει σε «γενναίες» αλλά «αναγκαίες» μεταρρυθμίσεις.

Γράφει ο Γιώργος Δημοσχάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια: