Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2016

ΙΣΤΟΡΙΚΗ «ΚΑΤΡΑΚΥΛΑ» ΣΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ-ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ «ΚΡΑΧ» ΜΕ ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΑΠΩΛΕΙΕΣ

Σε ιστορικό χαμηλό επί εποχής Ευρώ ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών 
Κάτω και από τις 470 μονάδες το Χρηματιστήριο
Κάτω από τα 50 εκατ. ευρώ η αξία των συναλλαγών
Τεράστια πτώση σημειώνει ο Γενικός Δείκτης Τιμών στο Χρηματιστήριο Αθηνών, αφού φαίνεται πως θα κλείσει κάτω από το ψυχολογικό όριο των 500 μονάδων και στα χαμηλότερα επίπεδα εδώ και πολλά χρόνια, ίσως και πρωτοφανής για τα ιστορικά του ευρώ
Η πτώση του Γ.Δ. φτάνει στο -7.68% και στις 465.18 μονάδες, ενώ οι δεικτοβαρείς μετοχές των τραπεζών καταγράφουν απώλειες που ξεπερνούν το 25%.
Σύμφωνα με όσα αναφέρουν αναλυτές στο Reuters «η ραγδαία πτώση αποδίδεται στην αβεβαιότητα σχετικά με την ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης αλλά και στα σενάρια περί πρόωρων εκλογών,

«Η αγορά αποτιμά την οικονομική και πολιτική αστάθεια, όπως και τις καθυστερήσεις στην αξιολόγηση του προγράμματος».
Σημειώνεται, πως το προηγούμενο αρνητικό ρεκόρ για τον Γενικό Δείκτη, επί ευρώ, είχε σημειωθεί στις 5 Ιουνίου 2012, ενδοσυνεδρικά, όταν είχε φτάσει στις 471,35 μονάδες, όταν η χώρα ήταν ακυβέρνητη, και εν μέσω διπλών εκλογών και με το Grexit να κρέμεται πάνω από τη χώρα.
Πτώση καταγράφουν όλες οι μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, ενώ πτωτικά κινούνται όλοι οι επιμέρους δείκτες και τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι δείκτες των Τραπεζών, των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας και των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών.
Ανοδικά κινούνται μόλις 3 μετοχές, 92 πτωτικά και 15 παραμένουν σταθερές. Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 48 εκατ. ευρώ.
Απώλειες πάνω από 20% από την αρχή της χρονιάς
Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι ο Γενικός Δείκτης του ελληνικού χρηματιστηρίου βρίσκεται πλέον στο ναδίρ έχοντας χάσει πάνω από 20% από τις αρχές τις χρονιάς. Η εικόνα της απαξίωσης της ελληνικής αγοράς δεν σταματά εκεί αφού βρίσκει τις ελληνικές τράπεζες να έχουν χάσει περισσότερα από τα μισά κεφάλαια που συγκέντρωσαν μόλις πριν δύο μήνες από τις αυξήσεις κεφαλαίου στα πλαίσια της ανακεφαλαιοποίησής τους, με τις μετοχές των τραπεζών να χτυπούν νέα ιστορικά χαμηλά, με τον τραπεζικό δείκτη να υποχωρεί κοντά στο 50% από τις αρχές του έτους και 65% από την ολοκλήρωση των αυξήσεων κεφαλαίου.


Με λίγα λόγια από τα περίπου 5 δισ. που έβαλαν οι ιδιώτες επενδυτές στις ελληνικές τράπεζες δίνοντας… ψήφο εμπιστοσύνης στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και του εγχώριου τραπεζικού συστήματος, έχουν χαθεί τα 3,25 δισ. ευρώ, ενώ οι κεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών έχουν καταρρεύσει στα 6 δισ. ευρώ από περίπου 17 δισ. τον Νοέμβριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: