Τρίτη 16 Μαΐου 2017

ΝΕΑ ΑΠΕΙΛΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΤΡΑΤΟ: Ο ΥΒΡΙΔΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ! ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΠΩΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΕΤΑΙ



Και η αντιμετώπιση υβριδικών απειλών ήταν το αντικείμενο της εκπαιδευτικής άσκησης που έκανε το 10ο Σύνταγμα Πεζικού, με την υποστήριξη ελικοπτέρων της 1ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού και με τη συμμετοχή Εθνοφυλάκων από τα Τάγματα Εθνοφυλακής Σιδηροκάστρου, Καβάλας και Δράμας την εβδομάδα από 08 έως 11 Μαΐου 2017.
Η επιχειρησιακή αυτή εκπαίδευση περιέλαβε αντικείμενα εξασφάλισης γέφυρας, εξασφάλισης και ανακατάληψης φράγματος, λειτουργίας Σημείων Ελέγχου Οχημάτων (Check Points) σε ένα τμήμα της, αλλά και άλλες πρακτικές και δράσεις,

Επίμετρο της εκπαίδευσης αποτέλεσε ,  η άσκηση αντιμετώπισης υβριδικών απειλών, την οποία παρακολούθησε ο Διοικητής της 1ης ΣΤΡΑΤΙΑΣ/EU – OHQ, Αντιστράτηγος Δημόκριτος Ζερβάκης, διαπιστώνοντας, σύμφωνα με το ΓΕΣ, το υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης, το ηθικό και τον ζήλο του συνόλου του προσωπικού.
Τι είναι οι υβριδικές απειλές και ο υβριδικός πόλεμος;
Τι είναι όμως υβριδικές απειλές; Σε τι συνιστάται αυτός ο νέος όρος που έχει μπει στο λεξιλόγιό μας τα τελευταία χρόνια; Για μια  μη δεσμευτική ως προς τα εφαρμοζόμενα σχέδια και εκπαίδευση στον Ελληνικό Στρατό, παραθέτουμε μερικούς άξονες του θέματος με βάση όσα παρουσιάστηκαν προ μηνών σε ειδική ημερίδα στο αμφιθέατρο του Υπ Εξωτερικών σε συνεργασία κολεγίου με ειδικούς- μια ημερίδα χρήσιμη καθώς  ο υβριδικός πόλεμος έχει ήδη παραβιάσει  την …πόρτα μας και έχει εισέλθει στο …σπίτι μας , υπό την μορφή των επικίνδυνων συνεπειών της, όπως είδαμε και βλέπουμε να αναπτύσσονται  στην Ουκρανία και την Συρία!
Με έναν  »απλό» ορισμό  υβριδικός πόλεμος είναι λοιπόν μία στρατιωτική στρατηγική η οποία συνδυάζει στοιχεία συμβατικών επιχειρήσεων, μη συμβατικού πολέμου, όπως επίσης και κυβερνοπολέμου.
Οι μορφές του πολέμου αυτού
Η τρομοκρατία, η προπαγάνδα, η παραπληροφόρηση, ο εκφοβισμός των πολιτών, η άσκηση πολιτικής πίεσης και η έμμεση ή άμεση υποστήριξη σε εξτρεμιστικούς πολιτικούς σχηματισμούς, η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης (με αναρτήσεις και βίντεο που καλούν και απειλούν με νέα χτυπήματα), αποτελούν μόνο μερικά από τα συνθετικά στοιχεία του υβριδικού πολέμου, αναφέρεται σχετικά.
Σε αυτού του τύπου του πολέμου αποτελέσματα είναι, μεταξύ άλλων, το μεγάλο προσφυγικό κύμα των τελευταίων μηνών που πλήττει βασικά τη Ελλάδα εξ αίτιας πχ της ένοπλης σύγκρουσης  στην Συρία ή σε άλλες περιοχές. Οι ειδικοί αναφέρουν ότι δεν χωρεί αμφιβολία και ουδείς αμφιβάλει ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει το βάρος των αποτελεσμάτων αυτού του είδους του πολέμου, δεχόμενη τα μεγάλα κύματα των προσφύγων που εγκαταλείπουν την εμπόλεμη ζώνη, αναζητώντας καταφύγιο και μία καλύτερη ζωή στην Ευρώπη. Μία Ευρώπη όμως που πλέον, μετά τα τελευταία τρομοκρατικά χτυπήματα στις Βρυξέλλες, βρίσκεται ευθέως αντιμέτωπη και αυτή με τις υβριδικές απειλές. Ετσι  δεν είναι τυχαίο ότι το ΝΑΤΟ και η ΕΕ αναδιοργανώνονται πλέον στη δομή τους για την αντιμετώπιση των υβριδικών απειλών –   όχι μόνο υπαρκτών αλλά και με αυξανόμενη τάση.
Ανάγκη, όχι «μόδα»
Υπό το πρίσμα αυτό δεν είναι ούτε τυχαίο ούτε της «μόδας» , λένε στρατιωτικοί αναλυτές, η αναπροσαρμογή πρακτικών και εκπαίδευσης  του στρατεύματος  και των εφεδρειών του σε νέες, πρόσθετες εξειδικεύσεις. Το ίδιο κάνουν και οι  ελληνικές ένοπλες δυνάμεις. Για παράδειγμα τις προάλλες το Δ΄ Σώμα Στρατού, με την 29 Μηχανοποιημένη Ταξιαρχία, πραγματοποίησε άσκηση Εθνοφυλάκων σε αντικείμενα αντιμετώπισης υβριδικών απειλών.
Η άσκηση πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή Εθνοφυλάκων από τα Τάγματα Εθνοφυλακής ΡΟΔΟΠΗΣ, ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ, ΣΑΠΩΝ, ΞΑΝΘΗΣ, ΝΕΣΤΟΥ και ΕΧΙΝΟΥ, στο πλαίσιο της επιχειρησιακής τους εκπαίδευσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: