Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου 2017

ΒΡΗΚΕ ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΝΕΙ

Το εκρηκτικό κλίμα που επικράτησε κατά τις συναντήσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν τόσο με τον Προκόπη Παυλόπουλο όσο και με τον Αλέξη Τσίπρα μαρτυρά ότι η επίσκεψή του στην Αθήνα ήταν τελικώς ιστορική για άλλο λόγο και όχι διότι ήταν η πρώτη Τούρκου προέδρου μετά από 65 χρόνια.
Ήταν ιστορική ως προς την εξέλιξή της, η οποία συνιστά φιάσκο ως προς το αρχικά επιδιωκόμενο αποτέλεσμα εκ μέρους της κυβέρνησης. Και αυτό διότι ο Έρντογαν όχι μόνο δεν ήταν διαλλακτικός, ώστε η ελληνική πλευρά να κατορθώσει να κερδίσει μέσα από αυτή τη συνάντηση σε διμερές επίπεδοκαι παράλληλα να «προξενέψει» την Τουρκία στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, λόγω των παγωμένων σχέσεων της Τουρκίας με Ουάσιγκτον και Βρυξέλλες. Αλλά επιπλέον έθεσε με επιτακτικό και προκλητικό τρόπο τη δική του ατζέντα και άνοιξε νέα ζητήματα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, σύροντας την κυβέρνηση σ' αυτές τις επικίνδυνες ατραπούς.
Όλα ξεκίνησαν μάλιστα μετά το πρωτοφανές και εκτός διπλωματικού πρωτοκόλλου πινγκ-πονγκ ανάμεσα σε Έρντογαν και Παυλόπουλο στο Προεδρικό Μέγαρο,
όταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σπεύδοντας να απαντήσει στις αναφορές του Τούρκου ομολόγου του για την ανάγκη της αναθεώρησης της Συνθήκης της Λωζάννης πριν καν προλάβει να πατήσει το πόδι του στην Αθήνα (σ.σ.: στη συνέντευξή του το βράδυ της Τετάρτης στην τηλεόραση του Σκάι), του έδωσε το κατάλληλο «πάτημα». Αμέσως ο Έρντογαν ήγειρε αξιώσεις για τη Θράκη, μιλώντας για «τουρκική» μειονότητα, το Αιγαίο και την Κύπρο, επαναλαμβάνοντας μονότονα πως η Συνθήκη της Λωζάννης είναι ξεπερασμένη και ότι «υπάρχουν εκκρεμότητες και θέματα που δεν κατανοούνται σωστά».
Μολονότι ο κ. Παυλόπουλος φέρεται να είχε ενημερώσει εκ των προτέρων το Μαξίμου για την παρέμβασή του, κατά πληροφορίες η εξέλιξη στο Προεδρικό Μέγαρο αιφνιδίασε το Μαξίμου και προκάλεσε μούδιασμα στα κυβερνητικά στελέχη. Εις εξ αυτών έσπευσε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, σημειώνοντας πως «ο κ. Παυλόπουλος επανέλαβε τις ελληνικές θέσεις και είναι προφανές ότι δεν περιμέναμε η Τουρκία να αλλάξει τις δικές της». Άφησε μάλιστα αιχμές κατά των Τούρκων, λέγοντας: «Τείνουμε χείρα φιλίας στην Τουρκία και είναι στο χέρι της εάν θα αξιοποιήσει την πρωτοβουλία μας. Το τανγκό θέλει πάντα δύο». Η ζημιά, όμως, είχε γίνει ήδη και έτσι μοιραία η συνάντηση Τσίπρα-Έρντογαν έγινε σε αντίστοιχα βαρύ κλίμα, παρά την προσπάθεια του πρωθυπουργού, κατά την επίσημη υποδοχή του Τούρκου προέδρου, να ρίξει τους τόνους.
Ούτε ο Αλέξης Τσίπρας απέφυγε έτσι το πινγκ-πονγκ των φαρμακερών δηλώσεων με τον Έρντογαν, παρότι τα επιχειρήματά του απέναντι στον Τούρκο πρόεδρο ήταν περισσότερο πολιτικά παρά ακαδημαϊκά, όπως αυτά του κ. Παυλόπουλου. Κι αν οι τόνοι έπεσαν τελικώς κατά το χθεσινοβραδινό επίσημο δείπνο στο Προεδρικό Μέγαρο, ερωτηματικό παραμένει τι θα συμβεί σήμερα στη Θράκη. Η επίσκεψη Έρντογαν στη μειονότητα έχει ούτως ή άλλως προβληματίσει εξ αρχής την ελληνική πλευρά και πλέον, μετά τη χθεσινή μέρα, ουδόλως εμποδίζεται ο Τούρκος πρόεδρος να συνεχίσει τις προκλήσεις του ενώπιον των εκπροσώπων της μειονότητας.
Εν πάση περιπτώσει, η επίσκεψη του Τούρκου προέδρου δημιούργησε μεγάλα ερωτηματικά ως προς την ετοιμότητα και τις πολιτικές σκοπιμότητες της ελληνικής πλευράς. Δεν υπάρχει, δηλαδή, συγκεκριμένος στόχος που να υπηρετήθηκε, καθώς ο Έρντογαν όχι μόνο δεν σεβάστηκε την προτροπή για χαμηλούς τόνους - όπως επί μέρες διέρρεε η κυβέρνηση ως αποτέλεσμα των εντατικών διαβουλεύσεων των διπλωματικών γραφείων των δύο πλευρών - αλλά επιπλέον άνοιξε νέες πληγές στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Κοινώς, η ίδια η κυβέρνηση αποδέχθηκε να γίνει συζήτηση ακόμη και για την αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάννης, η οποία μέχρι σήμερα ήταν αδιαπραγμάτευτη.

Γράφει ο Αιμίλιος Περδικάρης

Δεν υπάρχουν σχόλια: