Σάββατο 23 Δεκεμβρίου 2017

«ΓΟΛΓΟΘΑΣ» ΣΤΟ ΧΙΟΝΙ: ΤΑΛΑΙΠΩΡΙΑ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΑΘΗΝΩΝ-ΛΑΜΙΑΣ, ΞΕΧΕΙΛΙΖΟΥΝ ΟΡΓΗ ΟΙ ΟΔΗΓΟΙ (ΕΙΚΟΝΕΣ & ΒΙΝΤΕΟ)

Στην ...κατάψυξη παραμένει από το πρωί όλη η χώρα, με το σκηνικό ναι μεν να είναι ταιριαστό με τις γιορτινές ημέρες που διανύουμε, δημιουργεί δε, σοβαρά προβλήματα στο οδικό δίκτυο της κεντρικής κυρίως χώρας.
Αυτήν την ώρα η θερμοκρασία διατηρείται οριακά πάνω από το μηδέν, ενώ χιόνια πέφτουν σχεδόν παντού και ενδεχομένως να πέσουν και την Αθήνα.
Απεγκλωβίστηκαν επιβάτες λεωφορείου στα Καλάβρυτα
Έπειτα από αρκετές ώρες απεγκλωβίστηκαν με ασφάλεια, το λεωφορείο, τα ΙΧ και τα φορτηγά που είχαν ακινητοποιηθεί νωρίτερα στην περιοχή της Πούντας Καλαβρύτων.
Μέχρι τις 10:00 αύριο το πρωί, απαγορεύτηκε η κυκλοφορία όλων των βαρέων οχημάτων, με μικτό βάρος άνω των 3,5 τόνων και στις δύο κατευθύνσεις της επαρχιακής οδού Διακοπτού - Καλαβρύτων μέσω Μεγάλου Σπηλαίου,
ενώ η κίνηση των επιβατηγών αυτοκινήτων θα επιτρέπεται μόνο με την χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων.
Άνοιξε το ρεύμα προς Λαμία στο Μαρτίνο
Τα εντονότερα προβλήματα εντοπίζονται έως και αυτήν την ώρα στο Μαρτίνο της Φθιώτιδας, ωστόσο μία ώρα δόθηκε σε κυκλοφορία το ρεύμα προς Λαμία στη εθνική οδό στο ύψος του Μαρτίνου, όπου είχαν εγκλωβιστεί εκατοντάδες αυτοκίνητα, τα οποία είχαν σχηματίσει ουρές χιλιομέτρων.
"Βρισκόμαστε στο Μαρτίνο εδώ και 2,5 ώρες... Μπροστά μας υπάρχουν νταλίκες που έχουν διπλώσει. Δεν κινείται τίποτα από Αθήνα προς Λαμία. Νομίζω ότι το ίδιο συμβαίνει και στο αντίθετο ρεύμα", είχε πει οδηγός αυτοκινήτου.

Μεγάλα προβλήματα υπάρχουν και στο ύψος της Τραγάνας, στις στροφές της Μαλεσίνας και του Θεολόγου, από την περιοχή του Μαρτίνου.


Σύμφωνα με την Τροχαία, η κατάσταση ώρα 23:00 είναι η εξής:
Διακοπή της κυκλοφορίας από την αστυνομία έχουμε και στον δρόμο Λαμία-Καρπενησίου, στο 48ο χιλιόμετρο, καθώς η έντονη χιονόπτωση που υπάρχει στην περιοχή δεν επιτρέπει στα εκχιονιστικά να διατηρήσουν καθαρό το οδόστρωμα.
Έτσι μπροστά στον κίνδυνο να εγκλωβιστούν οι οδηγοί στα χιόνια, που ξεπερνούν τα 50 εκατοστά, διεκόπη η κυκλοφορία και θα επιτραπεί όταν μπορέσουν οι οδηγοί να κινηθούν με ασφάλεια.
Ήδη στην περιοχή βρίσκονται πάνω από 100 ΙΧ με κατεύθυνση το Καρπενήσι, ενώ η κίνηση από την Λαμία προς Καρπενήσι είναι ιδιαίτερα μεγάλη.   Μόνο με αλυσίδες και μόνο για τα ΙΧ αλλά και με πολλά προβλήματα γίνεται η κυκλοφορία και από Λαμία προς Άμφισσα και προς Δομοκό.
Στην περιοχή του Μπράλου απαγορεύθηκε η κυκλοφορία των βαρέων οχημάτων λόγω χιονόπτωσης. Ακινητοποιημένο στο σημείο και λεωφορείο του ΚΤΕΛ Πάτρας στο οποίο επιβαίνουν και φοιτητές που επιστρέφουν για τις γιορτές των Χριστουγέννων.
Απαγόρευση κυκλοφορίας για τα φορτηγά δόθηκε σε όλο το Εθνικό δίκτυο από Πελασγία και μέχρι το Μαρτίνο νωρίτερα λόγω σφοδρής χιονόπτωσης.
Η αστυνομία κάνει έκκληση προς τους οδηγούς, εάν δεν είναι απαραίτητο να μην κινηθούν στην εθνική οδό, αλλιώς να έχουν απαραίτητα μαζί τους αντιολισθητικές αλυσίδες.
Στην Αιτωλοακαρνανία, τα προβλήματα λόγω του χιονιού εντοπίζονται στις ορεινές περιοχές, αφού είναι αναγκαία η χρήση των αντιολισθητικών αλυσίδων στο επαρχιακό δίκτυο.
Στην Αττική διακόπηκε νωρίτερα, λόγω χιονόπτωσης, η κυκλοφορία στη λεωφόρο Διονύσου, από το ύψος του γηπέδου Διονύσου, έως την εκκλησία του Αγίου Πέτρου.
Τα καιρικά φαινόμενα χτύπησαν και τη Ναυπακτία, ενώ παραμένει κλειστεί η πορθμειακή γραμμή Ρίου-Αντιρρίου εξαιτίας των ισχυρών ανέμων. Οι ισχυροί άνεμοι στα πελάγη καθιστούν απαγορευτική την αναχώρηση των πλοίων της γραμμής από και προς την Κρήτη. Συγκεκριμένα, απαγορευτικό απόπλου από το λιμάνι του Ηρακλείου το οποίο θα είναι σε ισχύ μέχρι τα μεσάνυχτα τέθηκε σε ισχύ από το μεσημέρι.
Αλλού προσγειώθηκαν τα αεροπλάνα
Ενα αεροσκάφος της Tarom Romanian Air Transport που επρόκειτο να προσγειωθεί στο Ελ. Βενιζέλος της Αθήνας, ωστόσο λόγω καιρικών συνθηκών αναγκάστηκε να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο "Δασκαλογιάννης" των Χανίων.
Επίσης, δύο πτήσεις προς Χανιά, μία της Aegean και μία Olympic Air με προορισμό τα Χανιά, προσγειώθηκαν στο Ηράκλειο.
Ειδικότερα, η πτήση 334 της Olympic Air από Αθήνα επρόκειτο να φτάσει στα Χανιά στις 14.10 το μεσημέρι, αναγκάστηκε λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών να αλλάξει προορισμό και να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο Ηρακλείου. Από εκεί οι επιβάτες με λεωφορείο μεταφέρθηκαν στα Χανιά.
Η προσγείωση του αεροπλάνου στο Ηράκλειο είχε σαν αποτέλεσμα η επόμενη προγραμματισμένη πτήση 335 με το ίδιο αεροσκάφος από Χανιά για Αθήνα να μην πραγματοποιηθεί. Μάλιστα, εξαιτίας αυτού του γεγονότος δεν έλειψε και ο εκνευρισμός ορισμένων επιβατών που δεν ταξίδεψαν.
Για την εκτέλεση του δρομολογίου θα σταλεί από την Αθήνα άλλο αεροσκάφος άδειο προκειμένου να παραλάβει τους επιβάτες από τα Χανιά των οποίων η πτήση ακυρώθηκε και να τους μεταφέρει Αθήνα. Αυτή η πτήση με αριθμό 339 αναμένεται να φτάσει στο αεροδρόμιο Χανίων στις 21.10 και να απογειωθεί στις 22.20.
Οι πτήσεις 336 και 337 της Olympic Air εκτελέστηκαν κανονικά καθώς κατά την προγραμματισμένη ώρα εκτέλεσής τους οι καιρικές συνθήκες επέτρεπαν την απογείωση και προσγείωση.
Ακυρώνονται χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις
Πολλοί δήμοι και φορείς της χώρας έχουν προχωρήσει στην ακύρωση εορταστικών εκδηλώσεων, που είχαν προγραμματίσει για απόψε το βράδυ ή και αύριο.
Πρόγνωση Καλλιάνου για την Αττική
Εξάλλου, σύμφωνα με τον γνωστό μετεωρολόγο, Γιάννη καλλιάνο, υπάρχει πιθανότητα χιονόπτωσης στα βόρεια προάστια, «οριακά μέχρι το Χαλάνδρι», όπως είπε σε συνέντευξή του σε ραδιοφωνικό σταθμό, το βράδυ του Σαββάτου προς την Κυριακή το πρωί.
Ο «βρετανικού τύπου καιρός» θα διατηρηθεί σε μεγάλο μέρος της χώρας, θα παρουσιάσει πρόσκαιρη βελτίωση το Σάββατο, ενώ αναμένεται νέα ψυχρή εισβολή από Σάββατο βράδυ προς Κυριακή πρωί.
Τη Δευτέρα, ανήμερα Χριστούγεννα, ο καιρός θα είναι αισθητά βελτιωμένος, με ηλιοφάνεια και κρύο, ενώ η θερμοκρασία το μεσημέρι θα φτάσει στους 14-15 βαθμούς Κελσίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: