Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου 2017

«ΠΥΡ ΟΜΑΔΟΝ» ΚΑΤΑ ΤΟΥΣΚ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

ΤΙ ΕΙΠΑΝ ΤΣΙΠΡΑΣ ΚΑΙ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ

Παρά τις σφοδρές επιθέσεις προς τον κ. Τσίπρα από την Φώφη Γεννηματά στο εσωτερικό, στις Βρυξέλλες και με αφορμή την Προσύνοδο των ευρωσοσιαλιστών -προηγήθηκε της Συνόδου Κορυφής- καταγράφηκε «ομοβροντία» εναντίον του Ντόναλντ Τουσκ και των απαράδεκτων δηλώσεων για το προσφυγικό.
Συγκεκριμένα η κυρία Γεννηματά προσερχόμενη στην Προσύνοδο του ΕΣΚ στις Βρυξέλλες, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι: “ Όλοι περιμέναμε ότι η Σύνοδος αυτή ήταν μία μεγάλη ευκαιρία η Ευρωπαϊκή Ένωση να κάνει ένα βήμα μπροστά στην κατεύθυνση της πολιτικής ενοποίησης. Αντίθετα, βρεθήκαμε μπροστά στις δηλώσεις του κ. Τουσκ για το Προσφυγικό. Δηλώσεις με τις οποίες είμαστε απόλυτα αντίθετοι, παραβιάζουν τις συνθήκες και είναι κόντρα στις Ευρωπαϊκές ιδέες. Εμείς πιστεύουμε ότι το κάθε κράτος-μέλος πρέπει να σηκώσει το μερίδιο της ευθύνης που του αναλογεί στο μεταναστευτικό και προσφυγικό ζήτημα. Διαφορετικά δεν υπάρχει Ένωση”.
Στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας,
χαρακτήρισε από την πλευρά του απαράδεκτο το σημείωμα του Ντόναλντ Τουσκ τονίζοντας ότι όχι μόνο δυσχεραίνει τη διαχείριση των προσφυγικών ροών αλλά θέτει σε κίνδυνο το μέλλον της ΕΕ καθώς υπονομεύει την έννοια της αλληλεγγύης. Εξήγησε μάλιστα ότι για την Ελλάδα το σημαντικό δεν είναι κάποιες δυνάμεις να φιλοξενήσουν 200 ή και 1000 άτομα αλλά ότι επιμένουν να υπονομεύουν τις αρχές στις οποίες βασίζεται η ΕΕ.
Τόνισε ότι  η Ελλάδα σεβάστηκε τους κανόνες της ΕΕ και ευαισθησίες άλλων κρατών μελών και τήρησε την ευρωπαική αλληλεγγύη, παρότι διαφωνούσε με σειρά πολιτικών στην οικονομία (λιτότητα), αλλά και στην εξωτερική πολιτική (κυρώσεις έναντι τρίτων κρατών). “Όλα τα κράτη μέλη οφείλουν να κάνουν το ίδιο σήμερα για την αντιμετώπιση αυτού του ευρωπαικού ζητήματος”, υποστήριξε ο Έλληνας πρωθυπουργός και:
Ως προς το θέμα της χρηματοδότησης συμφώνησε ότι τα χρηματοδοτικά εργαλεία (ενδεχομένως και καινούργια) θα πρέπει να γίνουν πιο ευέλικτα προκειμένου να ανταποκρίνονται στη σημερινή πραγματικότητα και να μπορούν τρίτες χώρες να τα απορροφούν. Το θέμα δεν είναι μόνο να υπάρχουν περισσότερα κονδύλια, αλλά να ενταχθούν οι στόχοι μας στο μεταναστευτικό στην εξωτερική πολιτική της ΕΕ. Δηλαδή:
  1. A) Η χρηματοδότηση τρίτων χωρών στο ανωτέρω πλαίσιο, θα πρέπει να συναρτάται με την αποτελεσματικότητά τους στην αντιμετώπιση δικτύων διακινητών, στη μείωση των ροών και στην αποδοχή επιστροφών.
Β) Θα πρέπει να ληφθούν σημαντικές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση των γενεσιουργών αιτιών των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών (φτώχεια, πόλεμοι) και να ενταχθεί στην αναβάθμιση της εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής.
Γ) Θα πρέπει να ιδρυθεί ένας ευρωπαϊκός μηχανισμός επιστροφών και
Δ) ένας Ευρωπαϊκός μηχανισμός επανεγκατάστασης με κέντρα αιτήσεων σε τρίτες χώρες διέλευσης και προέλευσης.
Για Τουρκία- Γιατί κάλεσε Ερντογάν
Στο ιδιαίτερο ενδιαφέρον των Ευρωπαίων για ενημέρωση σχετικά με την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα, ο Έλληνας Πρωθυπουργός ισχυρίστηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι οι εξελίξεις στο μεταναστευτικό ήταν ένας από τους βασικούς λόγους της πρόσκλησης Ερντογάν στην Αθήνα, παρ’ όλες τις διαφωνίες σε εθνικό αλλά και ιδεολογικό επίπεδο.
Τόνισε ότι σε μία περιοχή που βυθίζεται στην αποσταθεροποίηση (Συρία, Ιράκ, Αφγανιστάν, Παλαιστίνη, Λίβανος, Ιεροσόλυμα, πραξικόπημα Τουρκία και περιορισμός σε ανθρώπινα δικαιώματα, Κουρδικό)  δεν μπορούν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις να θεωρούνται διμερές θέμα. 'Είναι θέμα στήριξης των νοτιανατολικών ευρωπαϊκών συνόρων που καθίστανται ολοένα και πιο σημαντικά. Η ευρωπαική ασφάλεια και διαχείριση προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών βασίζεται στις ομαλές ελληντουρκικές σχέσεις”, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε χαρακτηριστικά: “Παράλληλα, οι προκλήσεις ασφαλείας στην Ανατολική Μεσόγειο, κάνουν ακόμα πιο επιτακτική την ανάγκη δίκαιης και βιώσιμης επίλυσης του Κυπριακού στο βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ και χωρίς τουρκικές εγγυήσεις.  «Άρα, η ανάγκη για ειρήνη, σεβασμό του διεθνούς δικαίου και συνεργασία στο Αιγαίο και στην Μεσόγειο, αποτελεί ένα ευρωπαϊκό διακύβευμα που είναι πιο σημαντικό σήμερα από ποτέ».
Τρία, ήταν κατά τον κ. Τσίπρα, που δέχθηκε τα αντιπολιτευτικά πυρά στην Αθήνα, τα σημαντικά βήματα από την επίσκεψη Ερντογάν:
Πρώτον, συμφωνήθηκε η επανέναρξη των συνομιλιών για την υφαλοκρηπίδα και Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης υπό την υψηλή εποπτεία Πρωθυπουργού και Προέδρου Ερντογάν
Δεύτερον, συμφωνήθηκαν μέτρα για την πιο αποτελεσματική εφαρμογή της Συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας και η Τουρκία να αρχίσει να εφαρμόζει ξανά την διμερή Συμφωνία Επανεισδοχής.
Τρίτον, ο Πρόεδρος Ερντογάν τόνισε δημόσια ότι επιδιώκει την δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού και οι συνομιλίες πρέπει να συνεχίσουν.
Ο Πρωθυπουργός καλωσόρισε το γεγονός ότι  ΕΕ, Γερμανία και Βουλγαρία  έδωσαν απάντηση στην Τουρκία σχετικά με τις δηλώσεις Ερντογάν για την αναθεώρηση της συνθήκης της Λωζάννης.
Ο Πρωθυπουργός ζήτησε στήριξη ώστε η Τουρκία τους επόμενους μήνες:
-να σταματήσει την παραβίαση του διεθνούς δικαίου στο Αιγαίο με συνεχείς παραβιάσεις και εμπλοκές
-να εντείνει την  θετική ως τώρα συνεργασία στο πλαίσιο της Συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας
-να συνεχίσει τις συνομιλίες, με τους όρους του ΓΓΟΗΕ, για το Κυπριακό
Γεννηματά: Ήταν ένα σοκ για εμάς η πρόταση Τουσκ
Με δηκτικό ύφος και ευθύβολο λόγο η Φώφη Γεννηματά προχώρησε με το “καλημέρα” στην αποδόμηση της επιστολής Τουσκ και στα αναγκάία επόμενα βήματα για την πολιτική ενοποίηση της Ευρώπης και την ανάγκη επίλυσης του προσφυγικού μέ όλες τις χώρες να συμβάλουν αποφασιστικά. Όπως είπε η αρχηγός του Κινήματος Αλλαγής:
1.) Περιμέναμε όλοι ότι αυτή η σύνοδος θα ήταν μια ευκαιρία να κάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση ένα βήμα μπροστά. Ήταν ένα σοκ για μας και μας βρίσκει απέναντι, η πρόταση του κ.Τουσκ για την κατάργηση των υποχρεωτικών ποσοστώσεων κατανομής προσφύγων, ανάμεσα στις χώρες μέλη της ΕΕ. Αδιανόητο. Είναι κόντρα στην Ευρωπαϊκή ιδέα.  Παραβιάζει ευθέως τις Συνθήκες και μάλιστα ποιος; Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που  πρέπει να διασφαλίζει  την εφαρμογή τους.
Η αλληλεγγύη και η πειθαρχία στις κοινές αποφάσεις πρέπει να είναι ο οδηγός μας. Να προχωρήσουμε γρήγορα στην αναθεώρηση του Κανονισμού Δουβλίνο και να διαμορφώσουμε ένα Κοινό Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασύλου. Το κάθε κράτος μέλος πρέπει να αναλάβει το μερίδιο της ευθύνης που του αναλογεί. Χωρίς αυτό δεν υπάρχει Ένωση.  Σε αυτό πρέπει να είμαστε απόλυτοι.   Με αυτή την έννοια με εκφράζουν απόλυτα οι δηλώσεις του αρμόδιου  Έλληνα Επιτρόπου, κ.Αβραμόπουλου και του αντιπροέδρου της Κομισιόν κ.Τίμερμανς.
2.) Χρειαζόμαστε άμεσα  ένα προοδευτικό σχέδιο «ενοποίησης». Η θαρραλέα τοποθέτηση του Μ. Σουλτς για την οικοδόμηση των Ηνωμένων Πολιτειών της Ευρώπης, μπορεί να ανοίξει νέους, ελπιδοφόρους ορίζοντες. Στην ίδια κατεύθυνση κινείται  και η πρόταση των Σοσιαλιστών και του Πιέρ Μοσχοβισί , να σταματήσει το EUROGROUP να είναι ένας θεσμός που δεν λογοδοτεί πουθενά.  Θέλουμε έναν Υπουργό Οικονομικών της Ευρωζώνης που θα ελέγχεται άμεσα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και ταυτοχρόνως θα είναι Αντιπρόεδρος της Κομισιόν.
3.) Τίποτα προς την κατεύθυνση αυτή  δεν μπορεί να προχωρήσει, όσο συνεχίζουν οι πολιτικές λιτότητας. Επιβάλλεται προώθηση της Κοινωνικής Ευρώπης τώρα. Ένα πρώτο θετικό βήμα σε αυτή την κατεύθυνση έγινε στο Γκέτεμπορκ με την καθοριστική συμβολή του Στέφαν.
Η επόμενη κίνηση είναι ο Ευρωπαϊκός πυλώνας Κοινωνικών δικαιωμάτων να μετουσιωθεί σε συγκεκριμένες πολιτικές που θα φτάσουν άμεσα στους Ευρωπαίους πολίτες.
Και μαζί με το Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, να δημιουργήσουμε και ένα «Ταμείο Απασχόλησης» που θα υλοποιήσει το σχεδιασμό για την καταπολέμηση της ανεργίας.
4.) Η Ευρώπη έχει τα μέσα και τις δυνατότητες να προωθήσει το Σύμφωνο Αλληλεγγύης για την Ευρώπη. Μια ολοκληρωμένη πολιτική για την καταπολέμηση των κοινωνικών και περιφερειακών ανισοτήτων.
5.) Τέλος να επισημάνω ότι εμείς ως Σοσιαλιστές θέλουμε μια Ένωση που να εργάζεται για τον πλήρη σεβασμό των διεθνών Συνθηκών και κανόνων δικαίου.
Είτε πρόκειται για την συνθήκη της Λοζάνης, είτε για τα ψηφίσματα του ΟΗΕ για την Μέση Ανατολή και την Ιερουσαλήμ.

Γράφει η Φώφη Γιωτάκη

Δεν υπάρχουν σχόλια: