Τετάρτη 22 Αυγούστου 2018

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΙΤΕΑΣ


Τετάρτη 22/8 και Παρασκευή 24/8 στις 9.30μμ
«Αναζητώντας τον Ερίκ» του Κεν Λόουτς
Βραβείο Οικουμενικής Επιτροπής Φεστιβάλ Καννών
Μια ταινία του κορυφαίου Βρετανού Κεν Λόουτς αφιερωμένη στο αγαπημένο του ποδόσφαιρο. Ανθρώπινη, διασκεδαστική, με χιούμορ και τελικά αισιόδοξη, αφιερωμένη στη φιλία και την ομαδικότητα.
Γιατί, όπως λέει και ο θρυλικός Ερίκ Καντονά στην ταινία, η σημαντικότερη στιγμή της καριέρας του δεν ήταν κάποιο από τα περίτεχνα γκολ για τα οποία δοξάστηκε, αλλά η πάσα που έδωσε σε έναν συμπαίχτη του για να σκοράρει....
Το trailer της ταινίας: https://www.youtube.com/watch?v=kzIaCz4uiDI
ΥΠΟΘΕΣΗ
Ο μεσήλικας ταχυδρόμος Έρικ Μπίσοπ, γέννημα θρέμμα του Μάντσεστερ και φανατικός οπαδός της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, βρίσκεται σε κρίση. Με δύο αποτυχημένους γάμους στο ενεργητικό του, ο Έρικ βρίσκει μοναδική διέξοδο στο ποδόσφαιρο και στο ίνδαλμά του, που δεν είναι άλλος από τον Ερίκ Καντονά. Στην αφίσα του Καντονά, που κρέμεται στον τοίχο του δωματίου του,
χρόνια μετά την απόσυρση του Γάλλου ποδοσφαιριστή από την ενεργό δράση, ο Έρικ εκμυστηρεύεται τα προβλήματά του, αφού εκτός από τη μοναξιά της προσωπικής του ζωής, αναγκάζεται να συγκατοικεί με τους δύο προβληματικούς θετούς γιους του από το δεύτερο γάμο του.
Οι ποδοσφαιρόφιλοι φίλοι και συνάδελφοι του Έρικ προσπαθούν μάταια να του ανεβάσουν το ηθικό. Τα πράγματα θα πάρουν απροσδόκητη τροπή, όταν εμφανίζεται μπροστά του ως από μηχανής θεός ο ίδιος ο Ερίκ Καντονά, όπου αναπολούν τα περίφημα γκολ του «βασιλιά Ερίκ», όπως τον αποκαλούν οι οπαδοί του.  Ταυτόχρονα τον συμβουλεύει να στραφεί στους φίλους του για βοήθεια και μέσα από μια εξωφρενικά αστεία κορύφωση θα φτάσουμε σε ένα happyend που θα χαρίσει γέλιο στον θεατή πριν τους τίτλους του τέλους.   
ΕΙΠΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ
Τάσος Χατζηεφραιμίδης, flix.gr: «Κάθε γκολ ταυτίζεται στη συνείδηση των οπαδών με τον ποδοσφαιριστή που σκοράρει, ελάχιστοι όμως θυμούνται ότι πριν από την ευτυχή και πανηγυρική αυτή κατάληξη προϋπάρχει η πάσα που οδήγησε σε αυτό. Αυτή η τόσο απλή και σοφή παραδοχή είναι η κεντρική ιδέα αυτής της ιδιαίτερης ταινίας του Κεν Λόουτς, καθώς είναι μία από τις ελάχιστες φορές που ο Άγγλος σκηνοθέτης καταπιάστηκε με το είδος της κωμωδίας.  Ο Λόουτς σκοράρει από τη σέντρα σε αυτό που ξέρει να κάνει καλύτερα από κάθε άλλον, να κινηματογραφεί δηλαδή με τον μοναδικό συνδυασμό ρεαλισμού, ανθρωπιάς και χιούμορ τους  καθημερινούς ανθρώπους. Το ποδόσφαιρό κατέχει περίοπτη θέση και γίνεται ένα μέσο κοινωνικής εκτόνωσης και συνοχής.»
Θ. Κουτσογιαννόπουλος, lifo.gr: «Στη φιλία είναι αφιερωμένη η ταινία, που μπορεί να σε ξελασπώσει από δύσκολες καταστάσεις. Ο Κεν Λόουτς προτάσσει την ομαδικότητα και την αλληλεγγύη , αλλά το κάνει μέσω του πλέον λαϊκού των θεαμάτων, του ποδοσφαίρου, με χιούμορ και τη γνωστή νεορεαλιστική υφή, αλλά κυρίως με τη δημιουργική παρέμβαση του απροσδόκητα επινοητικού Καντονά, ο οποίος υποδύεται με εκπληκτική άνεση τον εαυτό του».


Δεν υπάρχουν σχόλια: