Σάββατο 25 Αυγούστου 2018

ΈΡΧΕΤΑΙ "ΚΑΥΤΟ" ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ ΜΕ "ΤΣΟΥΝΑΜΙ" ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΩΝ

Μπορεί η κυβέρνηση να θριαμβολογεί και να πανηγυρίζει τις τελευταίες ημέρες για την… έξοδο της Ελλάδας από τα Μνημόνια αλλά η οικονομική κατάσταση της χώρας παραμένει κακή.
Τα πράγματα είναι ιδιαίτερα δύσκολα για τους πολίτες. Πολλοί από αυτούς τα βγάζουν δύσκολα πέρα και αδυνατούν να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, ενώ αρκετοί είναι εκείνοι που έχουν χρέη και βρίσκονται αντιμέτωποι με τον κίνδυνο της κατάσχεσης.
Οι ληστρικοί φορολογικοί συντελεστές παραμένουν, το καθεστώς υπερφορολόγησης καλά κρατεί και πολλοί είναι αυτοί που εξακολουθούν και θα εξακολουθήσουν να μην μπορούν να πληρώσουν στην ώρα τους τις φορολογικές τους υποχρεώσεις.
Ένα από τα αποτελέσματα του Μνημονίου ήταν και η κατακόρυφη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της φορολογικής διοίκησης στο να μπορεί να εισπράττει από μεγάλο αριθμό φορολογούμενων που δεν πληρώνουν,
αναφέρει το capital.gr.
Τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης αυστηροποιήθηκαν και αυτοματοποιήθηκαν και έτσι πολλοί φορολογούμενοι ζουν πλέον υπό το βάρος της εφορίας στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς και στα εισοδήματά τους γενικότερα.
Χαρακτηριστικό της υπέρμετρης αύξησης της φορολογίας αλλά και της βελτίωσης της αποτελεσματικότητας της φορολογικής διοίκησης στη λήψη μέτρων αναγκαστικής είσπραξης είναι τα σχετικά στατιστικά στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.
Το 2015 οι φορολογούμενοι που βρίσκονταν υπό το βάρος μέτρων αναγκαστικής είσπραξης ήταν 695.074.
Τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους ο αριθμός αυτός είχε εκτοξευθεί στους 1.137.235 φορολογούμενους, καταγράφοντας μια αύξηση της τάξης των 442.161 ή περίπου 64%.
Και μπορεί, όπως αναφέρθηκε, το μνημόνιο να ολοκληρώθηκε, όμως η επίπτωση της υπερφορολόγησης που επελέγη από την κυβέρνηση ως κύριο συστατικό του θα συνεχίσει να επιδρά επάνω στο σώμα της οικονομίας και τους φορολογούμενους.
Ο συνολικός αριθμός των φορολογούμενων εναντίον των οποίων η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) έχει το δικαίωμα να λάβει μέτρα αναγκαστικής είσπραξης ανέρχεται σε 1.694.042.
Αυτό σημαίνει ότι μέτρα αναγκαστικής είσπραξης έχουν ληφθεί εναντίον του 67% των οφειλετών. Υπάρχουν τα περιθώρια και οι μηχανισμοί προκειμένου να βρίσκονται υπό το βάρος μέτρων αναγκαστικής είσπραξης το 100%, δηλαδή επιπλέον 556.807 φορολογούμενοι.
Το πιο συνηθισμένο μέτρο αναγκαστικής είσπραξης που λαμβάνει η ΑΑΔΕ είναι η έκδοση κατασχετηρίου για τα υπόλοιπα τραπεζικών λογαριασμών του οφειλέτη, ενώ ακολουθεί σε συχνότητα η κατάσχεση εισοδημάτων στα χέρια τρίτων, όπως είναι η κατάσχεση ενοικίων στα χέρια του ενοικιαστή.
Το λιγότερο διαδεδομένο μέτρο είναι αυτό της αναγκαστικής εκποίησης ακινήτων του οφειλέτη μέσω πλειστηριασμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: