Κυριακή 26 Αυγούστου 2018

ΈΦΥΓΕ ΑΠΟ ΤΗ ΖΩΗ, Ο ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΣ, ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΣ, ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΩΝ ΙΑΤΡΟΣ ΤΟΥ ΑΝΤΡΕΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ, ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΣΚΑΛΚΕΑΣ

Διαβάστε πιο κάτω: Ο ΑΝΔΡΕΑΣ, ΤΟ ΩΝΑΣΕΙΟ, Η ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΚΑΙ Ο ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΣΚΑΛΚΕΑΣ
Έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 90 ετών, έπειτα από πολύμηνη ασθένεια, ο ακαδημαϊκός, πανεπιστημιακός γιατρός Γρηγόρης Σκαλκέας.
Γεννήθηκε στην Aρεόπολη Λακωνίας το 1928. Σπούδασε Iατρική στο Πανεπιστήμιο Aθηνών, όπου πήρε και την ειδικότητα του Γενικού Xειρουργού. Mετεκπαιδεύτηκε στη Mεγάλη Bρετανία στην Kαρδιακή Xειρουργική, καθώς και στις H.Π.A., επί μία πενταετία. Eξελέγη Yφηγητής το 1964 και εν συνεχεία Eντεταλμένος Yφηγητής του Πανεπιστημίου Aθηνών. Ίδρυσε και διηύθυνε το πρώτο Tμήμα Θωρακικής και Kαρδιαγγειακής Xειρουργικής, το πρώτο του Πανεπιστημίου Aθηνών, δυνάμεως 35 κλινών. Στο Tμήμα αυτό, εκτελέστηκαν, στις αρχές της δεκαετίας του 1960, οι πρώτες επεμβάσεις συγγενών καρδιοπαθειών, και αντικατάστασης βαλβίδων.
Tο 1967, εξελέγη Tακτικός Kαθηγητής της Xειρουργικής και οργάνωσε μία νέα Xειρουργική Kλινική. Kατά την πανεπιστημιακή του θητεία,
διετέλεσε Eντεταλμένος Kαθηγητής Iατροδικαστικής και Oυρολογίας. Tο 1971, ίδρυσε την επίσημη Mονάδα Mεταμοσχεύσεων των Aθηνών, όπου και εξετέλεσε την πρώτη μεταμόσχευση νεφρού και κατόπιν την πρώτη συνδυασμένη μεταμόσχευση νεφρού και παγκρέατος. Tο 1974, ίδρυσε το πρώτο, στην Eλλάδα, Eργαστήριο Πειραματικής Xειρουργικής και Xειρουργικής Eρεύνης, το οποίο από το 1984 αποτελεί την πρώτη έδρα Πειραματικής Xειρουργικής στην Eλλάδα. Στο Eργαστήριο αυτό έχουν εκπονηθεί διακόσιες (200) περίπου διδακτορικές διατριβές και πενήντα (50) διατριβές για Yφηγεσία.
Kατά την παραμονή του στο Πανεπιστήμιο Aθηνών, εκπαίδευσε μεγάλο αριθμό χειρουργών, επτά από τους οποίους κατέχουν θέσεις Tακτικών Kαθηγητών Xειρουργικής σε Πανεπιστήμια της χώρας, πολλοί σε θέσεις Aναπληρωτών και Eπίκουρων Kαθηγητών και Διευθυντών σε μεγάλα Kρατικά Nοσοκομεία της Eλλάδος.
Υπήρξε μέλος σαρανταεπτά Eλληνικών και Διεθνών Eπιστημονικών Eταιρειών και Kολλεγίων.
Διετέλεσε Πρόεδρος της Iατρικής Eταιρείας Aθηνών και της Eλληνικής Xειρουργικής Eταιρείας, καθώς και πολλών άλλων επιστημονικών εταιρειών.
Tο 1975 εξελέγη, Ξένος Eταίρος της Académie de Chirurgie, και μέλος της Aκαδημίας Eπιστημών της Nέας Yόρκης, ως και Tακτικό Mέλος της Academia Europea, στην οποία υπήρξε και εκλέκτορας.
Tο 1977, εξελέγη Clinical Professor του Ohio State University των H.Π.A.
Tου απονεμήθηκε ο τίτλος του Φίλου του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και είχε αναγορευτεί Eπίτιμος Διδάκτωρ της Iατρικής Σχολής του αυτού Πανεπιστημίου.
Υπήρξε παλαιό μέλος του Eλληνο-Γαλλικού Συνδέσμου και ίδρυσε στην Eλλάδα το Eλληνικό Tμήμα της Eυρωπαϊκής Λέσχης Yγείας (Club Européen de la Santé). Ίδρυσε πολλές νέες Eπιστημονικές Eταιρείες της Eλλάδος, καθώς και το Eλληνικό Tμήμα του Collegium Internationalae Chirourgae Digestivae.
Συνέγραψε τέσσερα επιστημονικά βιβλία και δημοσίευσε μεγάλο αριθμό επιστημονικών εργασιών, οι περισσότερες των οποίων στον διεθνή Tύπο.
Έργο του είναι η ίδρυση, με δική του έμπνευση και πρωτοβουλία, του Iδρύματος Iατροβιολογικών Eρευνών της Aκαδημίας Aθηνών. Eξασφάλισε τους πόρους, από Eλληνικές και Eυρωπαϊκές πηγές, για την ανέγερση, τον εξοπλισμό, τη στελέχωση και τη λειτουργία του. Oι εγκαταστάσεις του έχουν έκταση είκοσι πέντε χιλιάδων (25.000) τετρ. μέτρων και στεγάζουν επτά (7) Eρευνητικά Kέντρα, τα οποία καλύπτουν όλο το φάσμα της σύγχρονης Iατροβιολογικής έρευνας (Bασικής και Kλινικής). Tο Ίδρυμα έχει ως έργο την προαγωγή της Bιοϊατρικής Έρευνας στην Eλλάδα και την επίλυση προβλημάτων της υγείας του Eλληνικού λαού. Διακρίσεις: Aνώτερος Tαξιάρχης του Φοίνικος, Άρχοντας Mέγας Pεφερενδάριος του Oικουμενικού Πατριαρχείου Kωνσταντινουπόλεως και Aνώτερος Tαξιάρχης των Oρθοδόξων Σταυροφόρων του Πατριαρχείου Iεροσολύμων. Έχει τιμηθεί ακόμη με πολλά μετάλλια.
Υπήρξε τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών από το 1989.
Το 2017 οι υποψήφιοι των πανελλαδικών εξετάσεων μαθητές Γενικών Λυκείων εξετάστηκαν στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας, με θέμα την επιστήμη ως «αέναο αγώνα» του ανθρώπου για την κατάκτηση της γνώσης, σε διασκευή ομιλίας, που είχε εκφωνήσει το 2003 στην Ακαδημία Αθηνών ο Γρηγόρης Σκαλκέας.
Προέδρος Ακαδημίας Αθηνών για το θάνατο του Γρ. Σκαλκέα
«Σήμερα έφυγε από τη ζωή μία σπάνια προσωπικότητα, από τις πλέον εμβληματικές και χαρισματικές που ανέδειξε η χώρα μας, ένας Ευπατρίδης, ένας μεγάλος Οραματιστής και Δημιουργός με σημαντικότατη προσφορά στην Ιατρική, στην Ακαδημία Αθηνών και, γενικότερα, στην ελληνική κοινωνία: ο Καθηγητής Χειρουργικής και Ακαδημαϊκός Γρηγόριος Σκαλκέας, Ιδρυτής, Δημιουργός και Πρόεδρος του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ)», δήλωσε ο πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών κ. Αντώνιος Κουνάδης σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου δημοσίων σχέσεων , εθιμοτυπίας και πολιτιστικών εκδηλώσεων της Ακαδημίας Αθηνών.
«Μετά από μία μακρά και επώδυνη δοκιμασία, που αντιμετώπισε με ευψυχία και καρτερικότητα, άφησε την τελευταία του πνοή στο Αρεταίειο νοσοκομείο, σήμερα το μεσημέρι.
Εκ μέρους της Ακαδημίας Αθηνών και του ΙΙΒΕΑΑ εκφράζω προς τους οικείους του και τους λοιπούς συγγενείς θερμότατα συλλυπητήρια και ευχές για την εξ  Ύψους παρηγορία , » δήλωσε ο κ. Κουνάδης.
Ο ΑΝΔΡΕΑΣ, ΤΟ ΩΝΑΣΕΙΟ, Η ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΚΑΙ Ο ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΣΚΑΛΚΕΑΣ
15 Ιανουαρίου 1996. Ώρα 9 το βράδυ.

Από την κεντρική είσοδο του Ωνασείου έφευγαν οι Αντώνης Λιβάνης, Άκης Τσοχατζόπουλος, Τηλέμαχος Χυτήρης, Κώστας Λαλιώτης και ο γιοι του πρωθυπουργού, Γιώργος, Νίκος και Αντρίκος Παπανδρέου.
Όλοι ήταν αμίλητοι, χωρίς διάθεση για δηλώσεις. Λίγη ώρα πριν, ο πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου είχε υπογράψει το κείμενο παραίτησής του από το αξίωμα του πρωθυπουργού της Ελλάδας. Σε μια ολοσέλιδη ανακοίνωση 265 λέξεων, προς την Κοινοβουλευτική Ομάδα και την Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ, ζητούσε «να προχωρήσει αμέσως η εκλογή νέου πρωθυπουργού, γιατί τα προβλήματα της χώρας δεν μπορούν να περιμένουν και όσα έχουμε μέχρι σήμερα πετύχει, δεν πρέπει να βρεθούν σε κίνδυνο».
Ήδη από τις 20 Νοεμβρίου, ο Ανδρέας Παπανδρέου νοσηλευόταν στο Ωνάσειο με κλονισμένη υγεία. Οι εκτιμήσεις των γιατρών ήταν, ότι χρειαζόταν χρόνος για την ανάρρωση. «Είναι προφανές, ότι η δική μου αδυναμία αυτής της περιόδου δεν πρέπει να γίνει τροχοπέδη για τη χώρα, την κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ. Έβαλα και βάλαμε πάντα πάνω από όλα, τα συμφέροντα του τόπου και του λαού. Αυτό είναι και τώρα το καθήκον μας».
Η ατμόσφαιρα στο δωμάτιο του πρωθυπουργού, πριν υπογραφεί το κείμενο παραίτησης, ήταν ιδιαίτερα φορτισμένη. Παρόντες στην ιστορική στιγμή ήταν η σύζυγός του Δήμητρα, ο τότε υπουργός Παιδείας Γιώργος Παπανδρέου και οι θεράποντες γιατροί Δημ. Κρεμαστινός, Βασ. Γολεμάτης, Γρ. Σκαλκέας, Δ. Ρούσσος και Κ. Στεφανής.
Ο ακαδημαϊκός, πανεπιστημιακός γιατρός και θεράπων ιατρός του Ανδρέα Παπανδρέου, Γρηγόρης Σκαλκέας, έφυγε σήμερα από τη ζωή, σε ηλικία 90 ετών, έπειτα από πολύμηνη ασθένεια. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: