Δευτέρα 27 Αυγούστου 2018

ΞΕΠΟΥΛΑΝΕ ΚΑΙ ΤΟΝ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΧΩΡΟ ΤΩΝ ΘΕΡΜΟΠΥΛΩΝ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΤΑΙΠΕΔ...

Όταν κάποιοι έλεγαν καθ’υπερβολήν ότι, τελικά οι δανειστές θα μας πάρουν και την Ακρόπολη για να εισπράξουν τα κίβδηλα χρέη με τα οποία μας φόρτωσαν,φαινόταν σαν κακόγουστο αστείο. Να όμως που η εκποίηση της μοναδικής ιστορικής μας κληρονομιάς έχει αρχίσει να βγαίνει και αυτή στο σφυρί.
Ένα από τα πρώτα τέτοια εξοργιστικά κρούσματα είναι ο πρόσφατος αποχαρακτηρισμός από το ΣΥΡΙΖΑίϊκο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ),μεγάλου μέρους του κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου των Θερμοπυλών, από ζώνη σε ζώνη Β, ώστε να επιτραπεί η δόμηση και η πώληση του χώρου από το ΤΑΙΠΕΔ.Ολόκληρο το ποσό που θα εισπράξει το ΤΑΙΠΕΔ από την πώληση,

θα εκχωρηθεί στους δανειστές για να καλυφθεί η δέσμευση της είσπραξης από τους ξένοςυ τοκογλύφους 15%-20% ετησίως από την ελληνική και δημόσια περιουσία για την εξυπηρέτηση του πλασματικού χρέους.
Με την απόφαση του ΚΑΣ αποχαρακτηρίζεται έκταση που περιλαμβάνει τις ιαματικές πηγές των Θερμοπυλών, δύο ξενοδοχεία και ένα κτίριο που στεγάζεται η διοίκηση κι ένα εκκλησάκι.Δεδηλωμένη επιδίωξη του ΤΑΙΠΕΔ είναι να παραχωρηθεί αυτή η έκταση σε επενδυτές, οι οποίοι, κάτω από “προϋποθέσεις”, θα την δομήσουν και θα την αναδιαμορφώσουν με στόχο να αναβαθμίσουν τα ξενοδοχεία, να προχωρήσουν σε κέντρο υδροθεραπείας αλλά και σε σειρά άλλων επικερδών δραστηριοτήτων.
Είναι προφανές ότι αυτός ο σχεδιασμός θα αλλοιώσει πλήρως και θα καταστρέψει το ιστορικό τοπίο των Θερμοπυλών, το οποίο αντί να αναβαθμιστεί και να αναδειχθεί περαιτέρω ως χώρος με παγκόσμια ιστορική και πολιτιστική αξία, θα βεβηλωθεί βάναυσα και θα παραδοθεί προς χάριν των πιστωτών σε ευτελή μεταχείριση, που κάθε άλλο θα έχει σχέση με την σημασία του.
Απέναντι σε αυτό το κυβερνητικό σκάνδαλο στάθηκαν στο ΚΑΣ ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, η Βάσω Λέβα, πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και δημοτική Σύμβουλος του Δήμου Λαμίας, και η δημοτική Σύμβουλος επίσης του Δήμου Λαμίας Μαρία Αντωνίου.
Στο ΚΑΣ παρευρέθηκαν για την προάσπιση του αρχαιολογικού χώρου των Θερμοπυλών ο Παναγ. Λαφαζάνης Γραμματέας του Π.Σ της ΛΑ.Ε και η Δέσποινα Σπανού μέλος του Π.Σ της ΛΑ.Ε, οι οποίοι και κατήγγειλαν ως μέγα σκάνδαλο και πλήγμα στην ιστορική και πολιτιστικήπαράδοση της χώρας την απόφαση του ΚΑΣ, η οποία ελήφθη αιφνιδιαστικά, χωρίς να έχει προηγηθεί δημόσια ενημέρωση και συζήτηση επί του θέματος.
Διάβημα για την απαράδεκτη και σκανδαλώδη απόφαση του ΚΑΣ, η οποία ελήφθη στη ζούλα, και με αίτημα την ανάκληση της θα κάνει ο Παναγ. Λαφαζάνης στην υπουργό Πολιτισμού από την οποία και ζήτησε επείγουσα συνάντηση.
Με στοιχεία από την ΙΣΚΡΑ

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ Κ.Α.Σ ΤΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΜΑΡΙΑΣ ΚΑΙ ΛΕΒΑ ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ «ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ» ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ ΤΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ, ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΧΩΡΟ ΤΩΝ ΘΕΡΜΟΠΥΛΩΝ

Ονομάζομαι Μαρία Αντωνίου είμαι Δημοτική σύμβουλος του Δήμου Λαμιέων, επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας και μαζί με την κα Λέβα Βασιλική εκπροσωπούμε την Δημοτική κίνηση «ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ». Ο κ. Χρονάς Αναστάσιος, Δημοτικός Σύμβουλος, επικεφαλής της « Λαϊκής Συσπείρωσης» προσυπογράφει το κείμενο αλλά για προσωπικούς λόγους δεν κατέστη δυνατόν να παραστεί.

Ζητήσαμε να παραστούμε στη σημερινή σας συνεδρίαση για να σας εκφράσουμε την ανησυχία μας και την αγωνία μας για την τύχη του αρχαιολογικού χώρου των Θερμοπυλών και να ζητήσουμε την αρωγή σας ώστε αυτός ο ιστορικός χώρος να μη γίνει βορά στα χέρια των όποιων «επενδυτών» από το ΤΑΙΠΕΔ. Ήδη από το 2013 το ΤΑΙΠΕΔ είχε εντάξει τις ιαματικές πηγές των Θερμοπυλών που βρίσκονται στην καρδιά του αρχαιολογικού χώρου των Θερμοπυλών στα ακίνητα προς άμεση αξιοποίηση. Τότε και εμείς αλλά και άλλοι κάτοικοι, φορείς και συλλογικότητες είχαμε αντιδράσει σε αυτή την απόπειρα εκποίησης ακόμη και με προσφυγή στο ΣΤΕ. Έκτοτε μεθοδεύτηκαν και μεθοδεύονται ενέργειες έτσι ώστε οι ιαματικές πηγές και ο αρχαιολογικός χώρος των Θερμοπυλών να δοθούν προς αξιοποίηση σε «επενδυτές».

Ο σκόπελος που υπάρχει είναι το γεγονός πως όλα αυτά βρίσκονται εντός κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου που δεν επιτρέπεται καμία δόμηση. Πληροφορούμαστε ότι ασκούνται πιέσεις όχι μόνο να απενταχθεί η επίδικη περιοχή από τη ζώνη Α προστασίας, αλλά να αλλάξουν οι χρήσεις γης, οι όροι δόμησης, να κατακερματιστεί ο αρχαιολογικός χώρος και η δόμησή του σε τμήματα.

Δεν μπορούμε να διανοηθούμε ότι η Αρχαιολογική Υπηρεσία θα επιτρέψει να συμβεί αυτό το έγκλημα σε έναν τέτοιο ιστορικό χώρο, σύμβολο παγκόσμια κληρονομιάς, στο βωμό του κέρδους και των μεγάλων επενδυτικών συμφερόντων.Οι Θερμοπύλες, για όλους εμάς τους κατοίκους της περιοχής και όχι μόνο, αποτελούν μέρος της ιστορικής μας ταυτότητας, της δικής μας κληρονομιάς. Είναι κομμάτι της ιστορίας μας μαζί με την Αλαμάνα και το Γοργοπόταμο.

Δεν μπορούμε να φανταστούμε δίπλα στον λόφο του Κολωνού, τον μικρό χώρο που έλαβε χώρα η τελική φάση της μάχης των Θερμοπυλών το 480 π.χ. – στα 500 μ. – να ξεφυτρώσει μεγάλο 5άστερο ξενοδοχείο με υπερσύχρονες υπηρεσίες SPA δυναμικότητας τουλάχιστον 200 κλινών και με άλλα συνοδευτικά έργα στο χώρο. Σε έναν χώρο όπου δεν έχει υποστεί καμία αλλοίωση από ανθρώπινες παρεμβάσεις και όσες έχουν γίνει είναι μικρής κλίμακας, σε ένα χώρο με απαράμιλλο φυσικό κάλλος, προστατευόμενο από τη NATURA, ξαφνικά να δούμε πισίνες, μπάρ, νεροτσουλήθρες …

Αντιλαμβάνεστε πως ο τόπος όλο το φυσικό και ιστορικό τοπίο, θα αλλάξει τελείως μορφή. Δεν αποτελεί άραγε ύβρη αυτό προς όλους εκείνους που θυσίασαν τη ζωή του σε αυτό τον ηρωικό τόπο. Ήδη επικρατεί μια αναστάτωση, ανησυχία και αντιδράσεις στην τοπική κοινωνία. Ανακοινώσεις και καταγγελίες από Δημοτικές Παρατάξεις μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο, στο Περιφερειακό Συμβούλιο επίσης, αναρτήσεις σε τοπικά και πανελλήνιας εμβέλειας έντυπα και SITES, μερικές από τις οποίες σας καταθέτουμε. Υπάρχει ένα μεγάλο μέρος του κόσμου το οποίο αντιδρά, το οποίο θεωρεί πως η ιστορία μας δεν «βγαίνει στο σφυρί» για την «δήθεν ανάπτυξη», στο βωμό του κέρδους και των μεγάλων επενδυτικών συμφερόντων.

Αποτελεί προσβολή για την ιστορία μας, στο προσκλητήριο πώλησης του ΤΑΙΠΕΔ για τις ιαματικές πηγές και τα τουριστικά ακίνητα, να αναφέρονται οι Θερμοπύλες «ως περιοχή με μεγάλο ιστορικό ενδιαφέρον όπου διεξήχθη η γνωστή μάχη των Θερμοπυλών μεταξύ Ελλήνων και Περσών το 480 π.χ. Σύμφωνα με την Ελληνική Μυθολογία ο ‘Ήφαιστος, μετά από αίτηση της Θεάς Αθηνάς, δημιούργησε τις πηγές για τον Ηρακλή προκειμένου να πλένεται και να ξεκουράζεται μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του».

Εμείς αυτό το θεωρούμε ντροπή και ευτελισμό της ιστορίας μας, την μνήμης μας, της αξιοπρέπειάς μας.Ο χώρος των Θερμοπυλών με τις ιαματικές του πηγές αποτελεί δημόσιο κοινωνικό αγαθό, είναι περιουσία του Ελληνικού λαού. Είναι η ιστορία μας, ο πολιτισμός μας, η ταυτότητά μας και δεν την εκχωρούμε σε κανέναν.Ζητάμε από εσάς, ως οι κατεξοχήν ειδικοί και αρμόδιο να σταθείτε δίπλα μας. Εσείς σήμερα καλείστε να αποφασίσετε για την τύχη αυτού του εμβληματικού χώρου.Σας ζητάμε για άλλη μία φορά «να φυλάξετε Θερμοπύλες»Σας ζητάμε να επαναφέρετε το ερώτημα στην αρχική και μοναδική του ουσία, δηλαδή την προστασία της ιστορικής μνήμης και κληρονομιάς από τις αγορές, εκδοχές της χρήσης γης

ΟΙ ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ
ΜΑΡΙΑ ΑΝΤΩΝΙΟΥ
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΤΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ

ΛΕΒΑ ΒΑΣΙΛΙΚΗ
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΤΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ

ΧΡΟΝΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια: