Τετάρτη 8 Αυγούστου 2018

ΚΩΔΙΚΟΣ «ΣΩΣΤΕ ΤΟΝ ΤΣΙΠΡΑ» – Ο ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΕΡΧΕΤΑΙ, ΠΟΙΟΙ ΦΕΥΓΟΥΝ

Mε νύχια και με δόντια προσπαθεί η κυβέρνηση να αντιστρέψει το βαρύ κλίμα από τις φονικές πυρκαγιές αλλά μάταια.
Η συγγνώμη έρχεται με δόσεις και δειλά ενώ η ανάληψη ευθυνών περιορίζεται στις παραιτήσεις – αποπομπές του Τόσκα, των αρχηγών της ΠΟΥ και της ΕΛΑΣ και βέβαια στον ανύπαρκτο πρώην ΓΓ Πολιτικής Προστασίας. Όλοι οι πολιτικοί τους προϊστάμενοι – υπουργοί παραμένουν στις θέσεις τους. Προς ώρας τουλάχιστον…
Έτσι με διάφορα επικοινωνιακά τεχνάσματα που πλέον δεν πείθουν κανέναν, το Μαξίμου προσπαθεί να κερδίσει κάποιο χρόνο. Και μπορεί ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης να τοποθετείται για μετά τον Δεκαπενταύγουστο και την τυπική έξοδο από τα μνημόνια την 21 του τρέχοντος μήνα,
όμως, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός έχει ήδη ξεκινήσει να κάνει τις πρώτες διερευνητικές επαφές πριν πάρει τις οριστικές του αποφάσεις.

Στο Μαξίμου γίνονται συσκέψεις επί συσκέψεων για τη διαχείριση της κατάστασης και για τα πρόσωπα, τα οποία θα σηματοδοτούν, ένα… νέο ξεκίνημα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.

Ο Αλέξης Τσίπρας δέχεται διάφορες εισηγήσεις αλλά η βασική που έχει στα χέρια του και στριφογυρίζει στο μυαλό του είναι αυτή των «σαρωτικών» αλλαγών για όσους μπήκαν στο στόχαστρο την περίοδο των καταστροφικών πυρκαγιών αλλά και για όσους «έχουν καθυστερήσει στο έργο τους».

Σύμφωνα, λοιπόν με τη συγκεκριμένη εισήγηση όσοι υπουργοί βρέθηκαν το βράδυ εκείνης της μαύρης Δευτέρας στο Συντονιστικό της Πυροσβεστικής θα δουν την πόρτα της εξόδου.

Δηλαδή εκτός του Τόσκα που ήδη αποπέμφθηκε άμοιροι ευθυνών δεν είναι ούτε ο Χρήστος Σπίρτζης , ούτε ο Πάνος Σκουρλέτης , ούτε ο Σωκράτης Φάμελλος ούτε και ο Παύλος Πολάκης. 

Ο Σκουρλέτης συνεχίζει να κρύβεται πίσω από τον παραιτημένο Τόσκα , αν και ο ίδιος είναι ο υπεύθυνος για την Πολιτική Προστασία. Ο Σπίρτζης από την «επιτομή του βαθέος ΠΑΣΟΚ» με το αφήγημα των αυθαιρέτων… Από έναν άνθρωπο που παρέδιδε δωρεάν μαθήματα νομιμοποίησης των αυθαιρέτων! Ο Πολάκης έχει αναλάβει εργολαβία την υπεράσπιση του Τσίπρα και βρίζει τους πάντες που έχουν άλλη άποψη.

Βαφτίζει «ρετάλια» τους δημοσιογράφους και «βγάζει από μέσα του» την άποψη πως οι νεκροί απλά «θόλωσαν » την εικόνα μιας καλής παρέμβασης! Και από πάνω ο Βερναρδάκης για να μας θυμίσει ότι ο Πρωθυπουργός είναι μικρός, μόλις… 44 Μαΐων.

Βέβαια, όλα αυτά σημαίνουν ότι η μπάλα μπορεί να πάρει και τον Γιώργο Σταθάκη και τον Ανδρέα Ξανθό που είναι πάνω από τους Σωκράτη Φάμελλο και τον Παύλο Πολάκη αντίστοιχα.

Εκτός των άλλων υπάρχει η σκέψη να αλλάξουν οι επικεφαλής στα υπουργεία Παιδείας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Πολιτισμού. Δηλαδή να φύγουν ο Κώστας Γαβρόγλου με τους υφυπουργούς του, ο Βαγγέλης Αποστόλου και ο Γιάννης Τσιρώνης και η Λύδια Κονιόρδου.

Ο γόρδιος δεσμός που πρέπει να λύσει ο πρωθυπουργός είναι το τι θα γίνει με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον Πάνο Καμμένο ώστε να δείξει ότι μετακινούνται και οι «αμετακίνητοι» και να δώσει… αέρα επανεκκίνησης στο νέο κυβερνητικό σχήμα.

Kάτι το οποίο θεωρείται απίθανο, ιδιαίτερα μετά τις φονικές πυρκαγιές στην Ανατολική Αττική, αφού το απρόβλεπτο και ο παράγοντας τύχη είχαν άλλα σχέδια..Γιατί δυστυχώς για τον Αλέξη Τσίπρα και την κυβέρνησή του, μετά το Μακεδονικό, ήλθε και η εθνική τραγωδία με τις φωτιές και η τύχη άρχισε να… απομακρύνεται από κοντά τους.

Έγκυροι πολιτικοί αναλυτές αναφέρουν ότι ο Τσίπρας για άλλη μια φορά είναι αναγκασμένος τώρα να λειτουργήσει με το ένστικτο της αυτοσυντήρησης…

Γνωρίζει καλά ότι μετά το τρίτο και πιο βαρύ μνημόνιο που υπέγραψε και εφαρμόζει βρίσκεται στη δεύτερη θέση πίσω από τη ΝΔ. Πριν το Μακεδονικό και τις φωτιές, ήλπιζε ότι μπορεί να ηττηθεί στις επερχόμενες εκλογές, αλλά με μια μικρή διαφορά από τη Νέα Δημοκρατία.

Στόχος του Μαξίμου ήταν μια ήττα της τάξης του 6% – 8% και με ποσοστά 24% – 25% με τη ΝΔ στο 32%.

Κάτι τέτοιο θα ήταν μια τεράστια επιτυχία για τον Τσίπρα και θα τον καθιστούσα σοβαρό παίκτη στις εξελίξεις της επόμενης μέρας. Τώρα, όμως, όλα αυτά καταρρέουν γύρω του. Οι πολίτες και ιδιαίτερα της Μακεδονίας θα τον τιμωρήσουν ανελέητα. Μαζί του θα συμπαρασύρει και τους ΑΝΕΛ του Πάνου Καμμένου, το ποσοστό των οποίων, ήδη είναι κάτω από το 1%.

Επίσης το Μαξίμου είχε επενδύσει πολλά στο χρέος και την επίλυσή του με τη βοήθεια και των Αμερικανών αλλά και την προκλητική στήριξη των Ευρωπαίων. Τελικά ούτε η λύση για το χρέος ήλθε, ούτε η πολυπόθητη βοήθεια των «φίλων» και δανειστών.

Αλλά και αυτή η έξοδος από τα μνημόνια σε λίγες ημέρες φαντάζει «μετέωρο βήμα» της Ελλάδας στις ορέξεις των αγορών. Οι τελευταίες θα είναι αμείλικτες με την Ελλάδα και δεν πρόκειται να συγχωρήσουν κανένα στραβοπάτημα.

Η εθνική τραγωδία στην Ανατολική Αττική και οι 91 μέχρι σήμερα νεκροί, σε συνδυασμό με το απίστευτο αλαλούμ της κυβέρνησης και του κρατικού μηχανισμού, ήλθε να δώσει άλλο ένα σπρώξιμο προς τα κάτω. Τα σχέδια του Τσίπρα για μια αξιοπρεπή ήττα, πλέον, καταρρέουν…

Ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα που μιλάμε δημοσκοπικά βρίσκεται κάτω από το 20% και μπορεί και αρκετά κάτω από αυτό το ψυχολογικό όριο.

Οπότε το βασικότερο σενάριο που παίζει είναι αυτό του ανασχηματισμού, σαρωτικού, όπως λένε, για να «σωθεί» πρωτίστως το «κεφάλαιο Τσίπρας» ενώ το ενδεχόμενο των εκλογών, η λογική λέει πως, απομακρύνεται. Κάποιοι λένε ότι πλέον μπορεί να έλθουν ακόμη και στο τέλος της τετραετίας, γιατί σε όποια άλλη περίπτωση η συντριβή θα είναι εκκωφαντική, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει και στο πολιτικό τέλος του Τσίπρα…

Βέβαια επειδή ο ένας χρόνος που απομένει μέχρι την εξάντληση της τετραετίας από τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ είναι ένας τεράστιος πολιτικός χρόνος, μέσα στον οποίο μπορεί να προκύψουν και άλλα απρόβλεπτα γεγονότα σαν την φονική πυρκαγιά στο Μάτι, τίποτε δεν θα πρέπει να αποκλειστεί για τον χρόνο των Εκλογών…

Πηγή: 15minutes.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: