Κυριακή 12 Αυγούστου 2018

DW: «Η ΜΕΓΑΛΗ ΑΛΒΑΝΙΑ ΗΔΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΤΑΙ - ΑΠΟ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟ ΠΡΙΣΤΙΝΑ-ΤΙΡΑΝΑ ΚΑΤΑΡΓΟΥΝ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ»

Λίγοι έχουν καταλάβει ότι η «Μεγάλη Αλβανία» δεν είναι κάτι που θα δημιουργηθεί στο μέλλον αλλά κάτι που ήδη δημιουργείται και ο βασικός πυρήνας της που είναι η ενοποίηση Αλβανίας-Κοσόβου ήδη έχει γίνει εν μέρει πραγματικότητα.
Όλοι θυμούνται την αλβανική πρόταση για κοινό πρόεδρο μεταξύ των δύο αλβανόφωνων περιοχών κάτι που προς ώρας έχει πάει για τις καλένδες λόγω αντίστασης του διεθνούς παράγοντα, ο οποίος θεωρεί χρήσιμους τους Αλβανούς για να επιβάλλει τα συμφέροντά του στα Βαλκάνια αλλά δεν θέλει να τους δει και πανίσχυρους με δική τους  «Αυτοκρατορία».
Όμως ήδη η δημιουργία κοινής τελωνειακής αρχής,
βρίσκεται στα σκαριά και η εξάλειψη των συνόρων μεταξύ Αλβανίας και Κοσσυφοπεδίου αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή από τον ερχόμενο Ιανουάριο.
Αυτό σημαίνει ότι επί της ουσίας θα μιλάμε πλέον για ένα κράτος που τα σύνορά του ήδη μεγάλωσαν δυσανάλογα! Αξίζει να σημειωθεί ότι τρεις Κοσοβάροι συμμετέχουν ως υπουργοί στην αλβανική κυβέρνηση Ε.Ράμα, τίποτε από αυτά δεν γίνεται τυχαία
Σημειώνεται ότι για τους Αλβανούς ο «εθνικός σκοπός» θα έχει ολοκληρωθεί μόλις πάρουν και τα εδάφη που θεωρούν δικά τους. Το Πρέσεβο από την Σερβία, περιοχή από το Μαυροβούνιο, το Τέτοβο από τα Σκόπια και... τη νότια Ήπειρο που ανήκει στην Ελλάδα και γιατί όχι και κάνα κομμάτι από την Μακεδονία.
Οι Αλβανοί την «Μεγάλη Αλβανία την αναφέρουν ως «Φυσική Αλβανία» καθώς θα απλώνεται στα «φυσικά» της σύνορα, δηλαδή σε περιοχές εκτός των αλβανικών συνόρων στις οποίες ζουν Αλβανοί.
Το ζήτημα είναι ότι ήδη έχει ξεκινήσει.
Το σχέδιο αυτό πήρε εκ νέου ώθηση τις τελευταίες εβδομάδες χάρη στον πρόεδρο του Κοσσυφοπεδίου Χασίμ Θάτσι, οποίος ζητά «συνοριακές διορθώσεις» και ειδικότερα την ένωση της Κοιλάδας του Πρεσέβου με το Κοσσυφοπέδιο. 
Στην περιοχή αυτή γύρω από τις πόλεις Πρέσεβο, Μπουγιάνοβατς και Μεντβέτζα στη νότια Σερβία ζουν περίπου 100.000 Αλβανοί, οι οποίοι εδώ και καιρό δεν ταυτίζονται με το Βελιγράδι. Σύμφωνα με τον Θάτσι αυτές οι «συνοριακές διορθώσεις» είναι δυνατές και αναγκαίες «επειδή η Σερβία δεν έχει καταφέρει να διασφαλίσει τα μειονοτικά τους δικαιώματα» αναφέρει η DW
Έτσι λοιπόν τα δύο βασικά «συστατικά» της που θα ήταν η σημερινή Δημοκρατία της Αλβανίας και το Κοσσυφοπέδιο από τον Ιανουάριο θα αποτελούν μια ενιαία πειροχή και δεν φαίνεται αυτό να μπορεί να το σταματήσει κάτι.
 Επίσης στη γειτονική ΠΓΔΜ ζουν σήμερα μισό εκατομμύριο Αλβανοί. Σε αυτούς προστίθενται επίσης οι Αλβανοί της νότιας Σερβίας καθώς και μερικές δεκάδες χιλιάδες συμπατριώτες τους που ζουν στο Μαυροβούνιο. 
Επίσης σε αυτούς θα μπορούσαν να προστεθούν και περιοχές της Ελλάδας σύμφωνα με τον θεωρητικό της Μεγάλης Αλβανίας Κότσο Ντανάι, μολονότι η Ελλάδα δεν αναγνωρίζει καν την ύπαρξη αλβανικής μειονότητας στην χώρα. Συνολικά οι Αλβανοί που ζουν στην περιοχή των Βαλκανίων εκτός Αλβανίας υπολογίζονται στα έξι εκατομμύρια.
Αυτά τα λέει η DW που σημαίνει πως οι Γερμανοί έχουν πλήρη γνώση του τι συμβαίνει στα Βαλκάνια και ανάλογα με τα συμφέροντά τους πράττουν.
Τώρα Αμερικανοί και Γερμανοί συνειδητοποίησαν ότι παραέδωσαν δύναμη στους Αλβανούς
Ο Γερμανός ειδικός σε θέματα Αλβανίας Αντρέας Βίλντερμουτ βλέπει το όλο θέμα με ψυχραιμία. Σύμφωνα με τον ειδικό η Αλβανία και το Κοσσυφοπέδιο επιδιώκουν «κάτω από μια επίσημη ένωση να καταφέρουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ενότητα». 
Αυτό είναι για τον ίδιο ένας «θεμιτός σκοπός, δεδομένου ότι δεν μπορεί κανείς να τους επιβάλει κανόνες που ισχύουν στην ΕΕ».
Η Σερβία βέβαια αντιμετωπίζει το θέμα διαφορετικά. Δέκα χρόνια μετά την απόσχιση της επαρχίας του Κοσσυφοπεδίου θέλει να επανακτήσει τον έλεγχο στην περιοχή αυτή. Μάλιστα πριν από λίγες μέρες η φιλοκυβερνητική σερβική εφημερίδα Politika έγραφε στο πρωτοσέλιδό της:
 «Τα Τίρανα και η Πρίστινα δημιουργούν τη Μεγάλη Αλβανία». Όπως δήλωσε ο Σέρβος υπ. Άμυνας Αλεξάνταρ Βούλιν: «Όλα τα βαλκανικά κράτη έχουν λόγους να φοβούνται». Αυτή η ιδέα θα ήταν μια «ατυχία», η οποία θα πρέπει να αποφευχθεί με κάθε τρόπο, είπε ακόμη ο ίδιος.
Από την άλλη πλευρά ο Κότσο Ντανάι περιοδεύει ανά τα Βαλκάνια με το σλόγκαν «Το αλβανικό ζήτημα δεν έχει λυθεί». 
Το αλβανικό έθνος εμφανίζεται διαχρονικά διασπαρμένο σε περισσότερα κράτη. Συχνά οι Αλβανοί παρομοιάζονται με τους Κούρδους. Για πολλούς αιώνες ζούσαν στην Οθωμανική Αυτοκρατορία και πριν από εκατό χρόνια απέκτησαν το δικό τους κράτος. 
Αυτό που τους ενώνει μέχρι σήμερα είναι η αλβανική γλώσσα αλλά και η λατρεία στον μεσαιωνικό ήρωα Σκεντέρμπεη ή Γκιέργκι Καστριότι ή ελληνιστί Γεώργιο Καστριώτη, ο οποίος τον 15ο αιώνα οργάνωσε επαναστατικό κίνημα κατά του οθωμανικού ζυγού. 
Μέχρι σήμερα σε πολλές αλβανικές και αλβανόφωνες περιοχές υπάρχουν αγάλματά του, ενώ υπό κατασκευή βρίσκεται αυτή την περίοδο ένα ακόμη αντίστοιχο μνημείο στην πόλη Ούλκιν του Μαυροβουνίου, στην οποία κατοικούν ως επί το πλείστον Αλβανοί.
Στο Κοσσυφοπέδιο πάντως το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα, το Vetevendosje (που σημαίνει «Αυτοδιάθεση») τάσσεται ξεκάθαρα υπέρ της ένωσης με την Αλβανία. Επίσης τον Ιούλιο πέθανε σε ηλικία 82 ετών ο Αντέμ Ντεμάτσι, πολιτικός, συγγραφέας και σύμβολο του αγώνα για την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου και τα δικαιώματα των Αλβανών, ο οποίος είχε μάλιστα τιμηθεί με το βραβείο Ζαχάρωφ από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Στην κηδεία του κορυφαίοι πολιτικοί του Κοσσυφοπεδίου τον αποκάλεσαν «Πατέρα του Έθνους».

Δεν υπάρχουν σχόλια: