Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2018

18 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ - ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΓΕΩΡΓΙΟ ΚΑΙ ΑΝΔΡΕΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

Η σημερινή μέρα είναι ιδιαίτερη για τον Γεώργιο και τον Ανδρέα  Παπανδρέου. Σαν σήμερα το 1944 ο Γεώργιος Παπανδρέου επιστρέφει στην Αθήνα με την ελληνική κυβέρνηση, για πρώτη φορά ως πρωθυπουργός, μετά την απελευθέρωση από τους Γερμανούς, ενώ το 1981 ο Ανδρέας Παπανδρέου ανεβαίνει στην εξουσία με το ΠΑΣΟΚ κερδίζοντας τις εκλογές με σύνθημα την «Αλλαγή». 

18 Οκτωβρίου 1944 - Η Επιστροφή της εξόριστης Κυβέρνησης 
Στις 18 Οκτωβρίου 1944, επιστρέφει στην Ελλάδα η εξόριστη ελληνική κυβέρνηση μετά την αποχώρηση των Γερμανών. Ο Πρωθυπουργός Γεώργιος Παπανδρέου αποβιβάζεται στην προκυμαία του Αγίου Γεωργίου στο Κερατσίνι, όπου τον υποδέχονται με ένθερμες εκδηλώσεις Έλληνες και ξένοι επίσημοι και πλήθος κόσμου, ενώ του αποδίδονται τιμές από άνδρες του ελληνικού στρατού,
του ΕΛΑΣ και των συμμαχικών δυνάμεων. Στη συνέχεια αποβιβάζεται στην προκυμαία ο επικεφαλής των βρετανικών στρατιωτικών δυνάμεων στην Ελλάδα Αντιστράτηγος Ρόναλντ Μ. Σκόμπι, ο οποίος επιθεωρεί μαζί με τον Γ. Παπανδρέου τα τιμητικά αγήματα.
Στο βράχο της Ακρόπολης ο Πρωθυπουργός Γεώργιος Παπανδρέου, ο Βρετανός Αντιστράτηγος Ρόναλντ Μ. Σκόμπι, Έλληνες και ξένοι στρατιωτικοί και πολιτικοί και πλήθος κόσμου κατευθύνονται προς το σημείο όπου θα αναρτηθεί η ελληνική σημαία ακολουθώντας τέσσερις νεαρές κοπέλες με παραδοσιακές ενδυμασίες που προπορεύονται κρατώντας τη σημαία. Άνδρες του ΕΛΑΣ και του βρετανικού στρατού αποδίδουν τιμές και ακολουθεί η έπαρση της σημαίας από τον Γ. Παπανδρέου. Οι Έλληνες και ξένοι επίσημοι φωτογραφίζονται μπροστά από το Ερέχθειο και στη συνέχεια αποχωρούν επευφημούμενοι από το ενθουσιώδες πλήθος. Ο Γ. Παπανδρέου και ο Ρ. Σκόμπι αναχωρούν με ανοιχτό αυτοκίνητο.
Πλήθος κόσμου με πανό και σημαίες των συμμαχικών δυνάμεων επευφημεί στην πλατεία Μητροπόλεως τον Πρωθυπουργό Γεώργιο Παπανδρέου, τον Βρετανό Αντιστράτηγο Ρόναλντ Μ. Σκόμπι και τους άλλους επισήμους που στέκονται στα σκαλοπάτια της Μητρόπολης. Οι επίσημοι μεταβαίνουν στη συνέχεια με αυτοκίνητο στην πλατεία Συντάγματος και τα Παλαιά Ανάκτορα που έχουν κατακλυστεί από πολίτες. Στον ουρανό πετάει σμήνος αεροπλάνων σε σχηματισμό, ενώ στο χώρο μπροστά από τον Άγνωστο Στρατιώτη παρατάσσονται κοπέλες του Λυκείου Ελληνίδων με παραδοσιακές ενδυμασίες από διάφορες περιοχές της Ελλάδας και δάφνινα κλαδιά στα χέρια. Ο Γ. Παπανδρέου και ο Ρ. Σκόμπι καταθέτουν στεφάνια στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη.

Oι εκλογές του 1981 - Το ΠΑΣΟΚ στην εξουσία
Καστρί, το βράδυ της «μεγάλης νίκης». Διακρίνονται οι Γ. Χαραλαμπόπουλος, Μάργκαρετ και Νίκος Παπανδρέου, Γιώργος Λιάνης και Κώστας Λαλιώτης. (φωτο Καθημερινή)
Οι εκλογές διεξήχθησαν με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής του Π.Δ. 895/1981 που είχε ψηφίσει η κυβέρνηση λίγο πριν τις εκλογές. 
Το ΠΑΣΟΚ με 48,07% κατέλαβε 172 έδρες, η ΝΔ με 35,87% των ψήφων κατέλαβε 115 έδρες και το ΚΚΕ με 10,93% 13 έδρες. 
Τα υπόλοιπα κόμματα που συμμετείχαν δεν κατάφεραν να εκλέξουν κανένα βουλευτή. · Εγγεγραμμένοι 7.319.070 · Εκλογικά τμήματα 18.478 · Ψήφισαν 5.753.478 · Αποχή 21,39%

Στις 21 Οκτωβρίου του 1981 ενώπιον του ευθυτενούς προέδρου της Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Καραμανλή ορκίσθηκε η πρώτη σοσιαλιστική κυβέρνηση. Εκατοντάδες οπαδοί είχαν κατακλύσει την Ηρώδη Αττικού. Αρκετοί από τους υπουργούς φορούσαν γραβάτα την οποία είχαν καταχωνιάσει στο μπαούλο από την εποχή του επαναστατικού ζιβάγκο της Μεταπολίτευσης. Άνθρωποι που επί χρόνια διαδήλωναν έξω από τα υπουργεία βρέθηκαν καθισμένοι στους υπουργικούς θώκους. Αυτοί που κυνηγιόντουσαν από την Αστυνομία τώρα θα τη διέταζαν.
ΟΙ 41 ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
Ο κατάλογος των μελών της κυβέρνησης : Πρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εθνικής Άμυνας Ανδρέας Παπανδρέου, υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αντώνης Δροσογιάννης, υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Γεώργιος Πέτσος, υπουργός Συντονισμού Απόστολος Λάζαρης, υφυπουργός Συντονισμού Γιάννης Ποττάκης, υφυπουργός Συντονισμού Γρηγόρης Βάρφης, υπουργός Προεδρίας (Τύπου) Δημήτρης Μαρούδας, υφυπουργός Προεδρίας ( Αθλητισμού) Γεώργιος Κατσιφάρας, υπουργός Εξωτερικών Γιάννης Χαραλαμπόπουλος, υφυπουργός Εξωτερικών Κάρολος Παπούλιας, υφυπουργός Εξωτερικών Ασημάκης Φωτήλας, υπουργός Εσωτερικών Γιώργος Γεννηματάς, υφυπουργός Εσωτερικών Στάθης Παναγούλης, υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου Ευάγγελος Κουλουμπής, υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Λευτέρης Βερυβάκης, υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Γιώργος Λιάνης, υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Πέτρος Μώραλης, υφυπουργός Οικονομικών Δημήτρης Τσοβόλας, υφυπουργός Οικονομικών Δημοσθένης Δημοσθενόπουλος, υπουργός Κοινωνικών Υπηρεσιών Παρασκευάς Αυγερινός, υφυπουργός Κοινωνικών Υπηρεσιών Μαρία Κυπριωτάκη-Περράκη, υφυπουργός Κοινωνικών Υπηρεσιών Ρούλα Κακλαμανάκη, υπουργός Βιομηχανίας και Ενέργειας Αναστάσιος Πεπονής, υφυπουργός Βιομηχανίας και Ενέργειας Δημήτριος Πητσιώρης, υπουργός Δημοσίων Έργων Άκης Τσοχατζόπουλος, υπουργός Εργασίας Απόστολος Κακλαμάνης, υπουργός Γεωργίας Κώστας Σημίτης, υφυπουργός Γεωργίας Γεώργιος Μωραΐτης, υφυπουργός Γεωργίας Κώστας Αλεξιάδης, υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Στάθης Γιώτας, υπουργός Εμπορίου Νικόλαος Ακριτίδης, υφυπουργός Εμπορίου Γιάννης Παπασπύρου, υπουργός Δημόσιας Τάξης Γιάννης Σκουλαρίκης, υπουργός Πολιτισμού και Επιστημών Μελίνα Μερκούρη, υπουργός Δικαιοσύνης Στάθης Αλεξανδρής, υπουργός Χωροταξίας, Οικισμού και Περιβάλλοντος Αντώνης Τρίτσης, υπουργός Συγκοινωνιών Ευάγγελος Γιαννόπουλος, υφυπουργός Συγκοινωνιών Σήφης Βαλυράκης, υπουργός Βορείου Ελλάδας Βασίλης Ιντζές.
επιμέλεια Νίκος Κυριαζής

Δεν υπάρχουν σχόλια: