Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2018

Η ΒΟΛΙΚΗ ΟΜΟΝΟΙΑ

Μια χαρά έχει διαμορφωθεί η συνθήκη για την ασφάλεια της Αθήνας. Το γκέτο που περιλαμβάνει Ομόνοια, Πεδίον του Άρεως και Πολυτεχνείο  συγκεντρώνει τα πάντα: αναρχικούς, μαφία ναρκωτικών, πορνεία, φανατικούς μουσουλμάνους, παράνομο εμπόριο.
Όλοι εκεί μαζεύονται και προστατεύονται από το γενικό χάος. Ποιο είναι το σχέδιο της Όλγας Γεροβασίλη για όλα αυτά; Το κανένα σχέδιο…
Η υπουργός Προστασίας Πολίτη Όλγα Γεροβασίλη πήγε επίσκεψη στο αστυνομικό τμήμα της Ομόνοιας το οποίο δέχτηκε επίθεση κουκουλοφόρων. Παρηγοριά στον άρρωστο. Για να τους δει και να την δουν, για να φωτογραφηθεί και να γραφτεί κάτι για το ενδιαφέρον της. Ξέρει βεβαίως και ξέρουμε ότι με τέτοια εθιμοτυπικά, δεν λύνεται το πρόβλημα της ανομίας που εκτείνεται στην ευρύτερη περιοχή. Από το Δημαρχείο της Αθήνας ως τη Χαριλάου Τρικούπη,
από το Πολυτεχνείο μέχρι το Πεδίον του Άρεως έχουν στριμωχτεί όλες οι εγκληματικές δράσεις. Είναι βολικό επειδή έτσι δεν ενοχλούνται οι υπόλοιποι ψηφοφόροι, στο Παγκράτι, στο Χαλάνδρι, στη Νέα Σμύρνη.
Το τρίγωνο της ανομίας δεν είναι φιλόξενο για τους μόνιμους κατοίκους και η ερημοποίηση βοηθά ακόμα περισσότερο στις παράνομες δράσεις. Το εμπόριο ναρκωτικών γίνεται πλέον σε δημόσια θέα στους κεντρικούς δρόμους αυτής της περιοχής, οι λαθρέμποροι έχουν μετατρέψει σε αποθήκη την ΑΣΟΕΕ, οι εξτρεμιστές των μολότοφ έχουν έδρα στο Πολυτεχνείο και η Όλγα Γεροβασίλη μετρά τις ημέρες να περνούν μέχρι τις επόμενες εκλογές.
Η υπουργός όχι μόνο δεν εφάρμοσε κάτι αλλά δεν προσπάθησε καν να κάνει κάτι. Παλαιότερα, όταν υφυπουργός στο ίδιο υπουργείο ήταν ο Σπύρος Βούγιαςείχε γίνει προσπάθεια να αντιμετωπιστεί στρατηγικά το φαινόμενο. Συνεδρίαζαν επιτροπές, κατατέθηκαν συγκεκριμένες προτάσεις_ καλές ή κακές ήταν προτάσεις, ήταν εφαρμόσιμες λύσεις. Συμμετείχαν όλοι οι φορείς που εμπλέκονται, από τοπική αυτοδιοίκηση και εκπροσώπους εμπόρων, από φορείς κατοίκων μέχρι μη κυβερνητικές οργανώσεις. Η Γεροβασίλη στο αντίποδα κοιτάει την κατάσταση σαν να βλέπει σινεμά. Παρακολουθεί και καταλήγει σε διαπιστώσεις.
Το ερώτημα είναι αν η κατάσταση παραμένει έτσι, εδώ και μια δεκαετία, από ολιγωρία των κυβερνήσεων ή από επιλογή. Υπάρχει άραγε πολιτική απόφαση, βάσει της οποίας η πολιτεία ανέχεται αυτήν την κατάσταση σε μια συγκεκριμένη περιοχή; Ποιος θα ήταν ο αντίκτυπος μιας επίθεσης 60 κουκουλοφόρων σε αστυνομικό τμήμα σε κάποια άλλη γειτονιά, η οποία κατοικείται από άλλη σύνθεση ανθρώπων; Πέριξ της Ομόνοιας ζουν αλλοδαποί, ζουν οι κατατρεγμένοι, οι ανήμποροι, ζουν οι ηλικιωμένοι που δεν έχουν να μέσα για να μετακομίσουν. Πόσες χιλιάδες ψηφοφόροι πλήττονται από τη κατάσταση; Τόσο λίγοι ώστε να μην επηρεάζουν το αποτέλεσμα. Τόσο λίγοι που αξίζει τον κόπο να μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα και να διασώζεται η ασφάλεια στις άλλες περιοχές.
Το γκέτο είναι βολικό για την Όλγα Γεροβασίλη. Πήγε σήμερα μια φορά για να φωτογραφηθεί και δεν θα ασχοληθεί ξανά. Το πολύ πολύ να αυξήσει τις περιπολίες στα σύνορα του γκέτο με τις άλλες γειτονιές. Μην ξεχυθούν όλοι αυτοί προς τη Βασιλίσσης Σοφίας και έχουμε δράματα.
Γράφει η Λώρη Κέζα

Δεν υπάρχουν σχόλια: