Πόσο θα διαρκέσει η ανακωχή; Για πόσες εβδομάδες υπολογίζετε ότι θα κοπάσουν τα ρεπορτάζ περί των πρόωρων εκλογών, μετά την κατηγορηματική διάψευση από τον πρωθυπουργό; Τώρα άλλωστε σειρά έχει πάρει το άλλο αγαπημένο θέμα των πολιτικών συντακτών, ο ανασχηματισμός. Υποθέτω με τα σενάρια για τις "καρατομήσεις" που έρχονται, τις αναβαθμίσεις, τα νέα πρόσωπα και τις καραμπόλες, θα φθάσουμε κουτσά στραβά μέχρι τη ΔΕθ. Αρχές Οκτωβρίου, το θέμα του εκλογικού αιφνιδιασμού θα επιστρέψει. Μην έχετε καμία αμφιβολία. Πώς αλλιώς θα καλυφθεί η ύλη για τα κυριακάτικα;
Υποθέτω πάντως, ότι εκτός από όλους εμάς που βαριόμαστε αφόρητα τη σχετική φιλολογία περί πρόωρων εκλογών, αφού συνήθως οι δημοσιογραφικές πηγές δεν είναι παρά οι βουλευτές που αγωνιούν για την επανεκλογή τους και απασχολούνται- ελλείψει άλλης ειδικότητας και τεχνογνωσίας- σε δήθεν ευφυείς πολιτικές αναλύσεις, ανακούφιση από τη δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι θα εξαντλήσει την 4ετία, θα πρέπει να ένιωσε και ο Αλέξης Τσίπρας. Όχι ότι τον κόβω για φανατικό αναγνώστη, αλλά τις δημοσκοπήσεις είμαι σίγουρος ότι τις βλέπει.
Υποθέτω λοιπόν ότι τον απασχολεί το εύρημα που επιβεβαίωσε και η τελευταία έρευνα της MRB, ότι δηλαδή η μεν κυβερνητική παράταξη έχει φθορά, αλλά τη φθορά αυτή δεν την καρπώνεται ούτε στο ελάχιστο ο ΣΥΡΙΖΑ. Η σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2019 είναι αποκαλυπτική. Λίγο μετά τις εκλογές,
η Νέα Δημοκρατία είχε ποσοστό 36,8% στην πρόθεση ψήφου, με τον ΣΥΡΙΖΑ να βρίσκεται στο 24,5%. Η διαφορά ήταν 12,3%. Σήμερα, η πρόθεση ψήφου για τη Νέα Δημοκρατία έχει πέσει στο 29,3%- δεν το λες και κατάρρευση όπως ισχυρίζεται ο Νάσος Ηλιόπουλος- αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κολλημένος στο 22,1%. Πιο κάτω απ΄οτι το 2019.Τι συμβαίνει; Πώς εξηγείται το πρωτοφανές φαινόμενο για τα δεδομένα της μεταπολίτευσης, της αντοχής της κυβερνητικής παράταξης,ακόμα και 3 χρόνια μετά τις εκλογές; Όταν σε όλες τις άλλες περιόδους, στα μέσα περίπου της θητείας της κυβέρνησης, η αντιπολίτευση ήταν ήδη αρκετές μονάδες μπροστά, τουλάχιστον στις δημοσκοπήσεις;
Η συνήθης ερμηνεία των δημοσκόπων είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας, δεν έχουν πείσει για την ικανότητά τους να αντιμετωπίσουν πιο αποτελεσματικά- σε σχέση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη- τις προκλήσεις των ημερών. Με δεδομένες τις επιδόσεις του ΣΥΡΙΖΑ στη διάρκεια της θητείας του, δεν είναι να απορεί κανείς. Και υποθέτω γι΄ αυτό ο πρωθυπουργός στη Βουλή, φρόντισε να υπενθυμίσει στους εκλογείς, τα τραγικά γεγονότα του καλοκαιριού του 2015, το νόθο δημοψήφισμα, τις κλειστές Τράπεζες, τον Ουάου Βαρουφάκη και το αχρείαστο 3ο μνημόνιο που ακολούθησε την κωλοτούμπα.
Υπάρχει όμως ένα ακόμα στοιχείο. Το αντι-σύριζα μέτωπο, που όπως φαίνεται καλά κρατεί. Όπως επισημαίνει το Ινστιτούτο Εναλλακτικών Πολιτικών του Γιάννη Δραγασάκη, ένα φαινόμενο που θα επηρεάσει τις εκλογές, είναι ο βαθμός αντιπάθειας προς τα κόμματα. "Στη σύγχρονη εκλογική συμπεριφορά διεθνώς, εμφανίζεται το φαινόμενο της "αρνητικής ταύτισης" με κάποιο κόμμα, όπου η αντιπάθεια εμφανίζεται να είναι ισχυρότερο κίνητρο ψήφου απ’ ό,τι η συμπάθεια", γράφει στη μελέτη της το Ινστιτούτο. Και η έρευνα έδειξε, ότι "πρώτο κόμμα σε αντιπάθεια είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, παρότι αξιωματική αντιπολίτευση, και δεύτερη η ΝΔ, η οποία βρίσκεται τρία χρόνια στην κυβέρνηση." Παράξενο; Καθόλου, αν λάβουμε υπόψιν το ύφος των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και τη διχαστική τους ρητορική, το πώς πολιτεύτηκαν απέναντι στους αντιπάλους τους και πριν και μετά τις εκλογές, ακόμα και σήμερα. Μάλιστα τα ποσοστά για τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ έχουν ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Όπως αναφέρει η μελέτη, "το 53% όσων προτίθενται να ψηφίσουν ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ αντιπαθούν τον ΣΥΡΙΖΑ και μόλις το 10% τη ΝΔ."
Η προσπάθεια του Αλέξη Τσίπρα για διεύρυνση του κόμματός του προς το κέντρο και την κεντροαριστερά, η προσπάθεια να σπάσει ο αποκλεισμός του από τις άλλες δυνάμεις, στέφθηκε συνεπώς με μεγάλη αποτυχία.
Με άλλα λόγια, οι εκλογείς δεν έχουν ξεχάσει πώς κυβέρνησε τη χώρα ο ΣΥΡΙΖΑ, το αντισύριζα μέτωπο καλά κρατεί και υπονομεύει έτσι και το αφήγημα περί προοδευτικής διακυβέρνησης, η κυβέρνηση αντιμετωπίζει φθορά αλλά η αντιπολίτευση δεν την καρπώνεται και ο δείκτης ικανότητας για την πρωθυπουργία βγάζει μάτι.
Ισως αυτή να είναι και η ερμηνεία για την απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να μην πάει σε πρόωρες εκλογές. Αλλά είναι βέβαιο; Ας περιμένουμε τα ρεπορτάζ μόλις επιστρέψουμε από τις διακοπές του Αυγούστου…
Toυ Μανόλη Καψή
www.capital.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου