Πέμπτη 28 Ιουλίου 2022

ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ ΣΤΟΝ ΕΛΑΙΩΝΑ ΑΜΦΙΣΣΑΣ

Κύριε Συντονιστή Επιχειρήσεων Πυροσβεστικής Στερεάς Ελλάδας, 

Κύριε Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, 

Κύριε Αντιπεριφερειάρχη Φωκίδας, 

Κύριε Δήμαρχε του Δήμου Δελφών, 

Κυρία Προϊσταμένη της Εφορίας Αρχαιοτήτων Φωκίδας, 

ΘΕΜΑ «ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΠΥΡΓΚΑΓΙΑΣ ΣΤΟΝ ΕΛΑΙΩΝΑ ΑΜΦΙΣΣΑΣ”

Μεγάλη η καταστροφή από την πρόσφατη πυρκαγιά στον Ελαιώνα Άμφισσας, για δεύτερη φορά την τελευταία δεκαετία και αυτό είναι κάτι πού όλους μας πονάει. 

Η περιοχή, η κοιλάδα του Ελαιώνα με τις πόλεις και χωριά στα όρια και εντός αυτού,  χρειάζεται ενίσχυση για αντιμετώπιση πιθανής νέας  καταστροφής. Για να μην κινδυνεύσει ο Ελαιώνας ξανά. 

Κατανοούμε όλοι τους περιορισμούς ανθρώπινου δυναμικού και μέσων,  βλέποντας γύρω μας την μια πυρκαγιά μετά την άλλη, κατανοούμε την ανάγκη για ασφάλεια του πληθυσμού και όσων επιχειρούν. 
Υπάρχουν δεδομένοι περιορισμοί. 
Από την άλλη πλέον οι κινήσεις πρόληψης καταστροφών αναγκαστικά έρχονται πολύ υψηλά στην ατζέντα κάθε περιοχής της Χώρας. 

Για να μην μείνουμε στα λόγια, όπως μάλλον έγινε μετά την πρώτη φωτιά του 2013 στον ελαιώνα, χρειάζεται ένα σαφές σχέδιο έργου. Για το τι πρέπει να γίνει με όρους ανάλυσης αναγκών και δεδομένων.

Για αυτό χρειάζεται να ακούσουμε προσεκτικά, επιμελώς, το τι προτείνετε. 

Ποια μέτρα, με βάση την επιστημονική σας γνώση και την επιχειρησιακή σας εμπειρία, προτείνετε, σχεδιάζετε για πυρανίχνευση και πυροπροστασία στην περιοχή.

Αμέσως μετά, Αυτοδιοίκηση και Πολιτεία, να προχωρήσουν στην υλοποίηση των προτάσεων σας, μέσω των εθνικών και κοινοτικών προγραμμάτων χρηματοδότησης :
1ον άμεσα ώστε να μην έχουμε νέους κινδύνους τις υπόλοιπες μέρες του καλοκαιριού, και 
2ον μεσοπρόθεσμα και βραχυπρόθεσμα, υλοποιώντας έργα, προμήθειες, υποδομές που ενισχύουν την ασφάλεια στον Ελαιώνα. 

Όπως το Μουσείο και ο Αρχαιολογικός Χώρος Δελφών έχει σαφές σχέδιο πυροπροστασίας, κατά αναλογία και για τον Ελαιώνα που βρίσκεται το μεγαλύτερο μέρος του εντός Α και Β Αρχαιολογικής Ζώνης, πρέπει ανάλογα να υπάρξει σχεδιασμός για τον Ελαιώνα.  

Δυνάμεις ιδιωτικού τομέα μεγάλων επιχειρήσεων, όπως τα Μεταλλεία, που διαθέτουν μέσα και εξοπλισμό δεν είναι σωστό, στα πλαίσια της κοινωνικής εταιρικής τους ευθύνης,  να εξαιρεθούν από τη συνδρομή τους για άνοιγμα και συντήρηση αντιπυρικών οδών. 

Σας καταθέτω κάποιες σκέψεις ή και ερωτήματα, χωρίς επαναλαμβάνω και εγώ και όσοι είμαστε εκτός του επιστημονικού σας αντικειμένου να είμαστε σε θέση να προτείνουμε σαφή σχεδιασμό σχετικά με την πρόληψη πυρκαγιών. 

Ελπίζουμε, πέρα από άμεσες οδηγίες που θα δώσετε, για το υπόλοιπο καλοκαιριού και των κινδύνων που γεννούνται, μετά το πέρας της περιόδου αιχμής από την Υπηρεσία σας να μπορέσετε να προτείνετε τα αναγκαία βήματα προστασίας.

  
Θεμα 1ο : Αντιπυρικές ζώνες – βασικός εξοπλισμός, πχ δεξαμενές νερού σε χωριά. 

Ποιες αντιπυρικές ζώνες θα πρέπει να διανοιχθούν ή να συντηρηθούν στα όρια του Ελαιώνα Άμφισσας; 
Ποιος βασικός κατ ελάχιστον εξοπλισμός  βασικών υποδομών  θα πρέπει να υπάρξει σε πόλεις και χωριά στα όρια του Ελαιώνα Άμφισσας; 
Πόσο γρήγορα το Υπ.Πολιτισμού μπορεί να προχωρήσει σε αδειοδότηση έργων πυρασφάλειας λόγω Δελφικού Τοπίου; 

Θέμα 2ο : Συστήματα πυρανίχνευσης.

Διαβάζουμε πως στην Πεντέλη ο ΔΕΔΗΕ θα εγκαταστήσει κάμερες και συστήματα πυρανίχνευσης στο δίκτυο μεταφοράς ρεύματος. Μπορεί κάτι ανάλογο να γίνει και στο δίκτυο ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΗΕ που διασχίζει τον Ελαιώνα; Υπάρχουν άλλες τεχνολογίες πυρανίχνευσης που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στην περιοχή ή και θα βοηθούσε η συνεργασία της Αυτοδιοίκησης με το Εθνικό Αστεροσκοπείο για έγκαιρη διάγνωση πυρκαγιάς;

Θέμα 3ο :Κρουνοί στον ελαιώνα.

Εδώ και χρόνια γράφουμε για την ανάγκη παράλληλου με το αρδευτικό έργο στον Ελαιώνα, ένα έργο πυρασφάλειας με δίκτυο κρουνών και με παροχή ύδατος σε σημεία που θα υποδειχθούν από τις αρμόδιες Υπηρεσίες Πυρόσβεσης, εντός του Ελαιώνα. Θα μας  υποδείξετε τα απαραίτητα σημεία; 

Θέμα 4ο : ζητήματα νέων τεχνολογιών και χρήσης βάσεων με γεωγραφικό υπόβαθρο.

1ον   να σχεδιαστεί και χρηματοδοτηθεί από την Πολιτεία ή και την Περιφερειακή Αρχή, ηλεκτρονική εφαρμογή για τις ανάγκες πολιτικής προστασίας, με γεωγραφικό υπόβαθρο και σύστημα GPS για τον Ελαιώνα Άμφισσας. Κάθε αξιωματικός που θα επιχειρεί στην περιοχή θα  μπορεί να χρησιμοποιεί άμεσα,  έχοντας το ψηφιακό ανάγλυφο της περιοχής, τα όρια σε πλάτος  και τις κατευθύνσεις των αγροτικών οδών,  για την ασφάλεια όσων επιχειρούν κατάσβεση, αλλά φυσικά και για την online παρακολούθηση του μετώπου φωτιάς. 
2ον να  χρηματοδοτηθεί από την Πολιτεία ή και την Περιφερειακή Αρχή έργο χρήσης τηλεματικής για την άμεση ενεργοποίηση των γεωτρήσεων στην περιοχή.
3ον  είναι χρήσιμο ή όχι να  χρηματοδοτηθεί από την Πολιτεία ή και την Περιφερειακή Αρχή έργο χρήσης drones,  που σε συνδυασμό με περιπολίες Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, θα εντοπίζουν άμεσα και σε συστηματική βάση περιοχές με επικίνδυνη καύσιμη ύλη και σκουπίδια στον Ελαιώνα;

Θέμα 5ο : Υδατικό πόροι – μικρά έργα συγκέντρωσης και λειτουργικό δίκτυο ΤΟΕΒ ΑΜΦΙΣΣΑΣ.

Χρειαζόμαστε και για άρδευση αλλά και για πυρόσβεσης κάθε υδάτινο πόρο που μπορούμε να συγκεντρώσουμε. Θα χρηματοδοτήσει η Περιφέρεια Στερεάς, παράλληλα με το έργο υπό κατασκευή έργο της άρδευσης του ελαιώνα, μικρά έργα διαχείρισης και αποθήκευσης  νερού από ισχυρές βροχοπτώσεις στα πλαίσια και των ενεργειών της για την ανάσχεση επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης ; 
Θα ζητήσει η Περιφέρεια Στερεάς από τον ΤΟΕΒ Άμφισσας, να είναι το δίκτυο, καθαρό και απόλυτα λειτουργικό; 

Θεμα 6ο : Πυροπροστασία στο Βιοτεχνικό Πάρκο.

Ποια μέτρα πρέπει να λάβει ο Φορέας Διαχείρισης του για την ενίσχυση της πυροπροστασίας του;

Θεμα 7ο : Καταυλισμός Ρομά.

Εντός του Ελαιώνα, εδώ και πολλά χρόνια έχουν αφεθεί στην τύχη τους οικογένειες Ρομά.  Ποια τα μέτρα για την μετεγκατάστασή τους.

Περιμένουμε τις προτάσεις σας και περιμένουμε και από την Αυτοδιοίκηση και την Πολιτεία την διαδικασία υλοποίησης αυτών. 

Σας ευχαριστώ πολύ. 

Με εκτίμηση 

Αφροδίτη Παπαθαναση 
τ. Βουλευτής Φωκίδας 

Δεν υπάρχουν σχόλια: