Παρασκευή 22 Ιουλίου 2022

ΠΥΛΩΝΕΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΑΞΗ ΤΟΥ ΕΛΑΙΩΝΑ ΚΑΙ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ

    
ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΗ

ΠΑΡΟΧΗ ΟΔΗΓΩΝ από ΑΡΜΟΔΙΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ για τα ΚΤΗΜΑΤΑ που ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΗΚΑΝ και ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ για τα ΚΑΜΕΝΑ ΚΤΗΜΑΤΑ .

Να παρακαλέσουμε τις Αρμόδιες Υπηρεσίες της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης που έχουν την επιστημονική κατάρτιση, σε συνεργασία και με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο,  να δώσουν συγκεκριμένες οδηγίες προς τους παραγωγούς για τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν ως διαδικασία προστασίας εναπομεινάντων δέντρων ή ριζωμάτων δένδρων ή και προετοιμασίας εδαφών.  

Σαφείς οδηγίες επίσης θα απαιτηθούν στο πώς να πορευθούν οι παραγωγοί σε σχέση με τους ελέγχους από ΕΛΓΑ.

 ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ.

 2.1. Οι διαδικασίες αποτίμησης  ΕΛΓΑ δεν γνωρίζουμε πόσο εύκολο είναι «χαλαρώσουν» ώστε να συμπεριλάβουν το μεγαλύτερο δυνατό αριθμό παραγωγών, εναλλακτικά,

 

2.2.  Ας αναζητηθεί η  δυνατότητα βοήθεια αρωγής, άμεση διαδικασία, για τα καμένα κτήματα – πληττόμενους ελαιοπαραγωγούς από κρατικό προϋπολογισμό. Με στατιστικά στοιχεία από δηλώσεις ΟΣΔΕ και Ε3 μπορούν να βρεθούν στοιχεία για την εξατομικευμένη ενίσχυση.

 

2.3. Ας αναζητηθεί η δυνατότητα από Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης διαδικασία και κονδύλι για καταβολή ηρτιμένης εσοδείας , δηλ ενίσχυσης των παραγωγών έως ότου και πάλι τα κτήματα μπορέσουν να δώσουν καρπό,

 

2.4. Να γίνει άμεσα επικοινωνία με τους Υπεύθυνους του Προγράμματος «Παραδοσιακός Ελαιώνας» στην Ειδική Υπηρεσία του Τομεακού Προγράμματος του Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης, ώστε να εξεταστούν οι «τεχνικές» και νομικές δυνατότητες  του Προγράμματος και να βοηθηθούν οι παραγωγοί να αποκαταστήσουν τα κτήματα τους. Να μην χάσουν δηλαδή το πρόγραμμα, εάν και εφόσον υπάρχει αυτός ο κίνδυνος.

 

2.5. Από Τομεακό Πρόγραμμα του Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης να αναζητηθεί η δυνατότητα να βγει μέτρο για ενίσχυση

 ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΟΥΜΕ ΞΑΝΑ.

 

3.1. Που χρειάζεται να γίνουν ή να ενισχυθούν  αντιπυρικές ζώνες  και βασικός  εξοπλισμός – υποδομές πυρόσβεσης σε πόλεις και χωριά στα όρια του Ελαιώνα Άμφισσας.

 

3.2. Πρέπει να αναζητηθούν τα αναγκαία συστήματα πυρανίχνευσης. Υπάρχουν περιοχές που συνεργάζονται με το Εθνικό Αστεροσκοπείο που διαθέτει σύστημα άμεσης ενημέρωσης πυρκαγιάς. Επίσης τώρα σε περιοχές θα εγκατασταθούν συστήματα πυρανίχνευσης στα δίκτυα μεταφοράς ενέργειας του ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΗΕ. Μπορούμε να τα εξετάσουμε αυτά.

 

3.3.  Οφείλει, να δρομολογηθεί παράλληλο έργο πυρασφάλειας με αυτό του υπό κατασκευή έργου άρδευσης του Ελαιώνα, με δίκτυο κρουνών και με παροχή ύδατος σε σημεία που θα υποδειχθούν από τις αρμόδιες Υπηρεσίες Πυρόσβεσης.

 

Επίσης, να χρηματοδοτήσει το αρμόδιο Υπουργείο ή η Περιφέρεια Στερεάς, παράλληλα με το έργο υπό κατασκευή έργο της άρδευσης του ελαιώνα, μικρά έργα διαχείρισης και αποθήκευσης  νερού από ισχυρές βροχοπτώσεις και να πιστοποιηθεί η λειτουργικότητα του δικτύου του ΤΟΕΒ Άμφισσας. 

 

3.4. Μπορεί η Περιφέρεια να χρηματοδοτήσει στα πλαίσια πολιτικής προστασίας, έργο χρήσης τηλεματικής για την άμεση ενεργοποίηση των γεωτρήσεων στην περιοχή.

 

3.5. Ενδιαφέρει την Πυροσβεστική Υπηρεσία, αν βέβαια τα  θεωρεί αξιόπιστα, την αγορά νέων τεχνολογιών, όπως drones, για ενίσχυση έργου ελέγχου κινδύνων ή και να εντοπίζουν άμεσα  και σε συστηματική βάση περιοχές με επικίνδυνη καύσιμη ύλη και σκουπίδια στον Ελαιώνα.

 

3.6. Για να μην έχουμε νέα φαινόμενα, «ανάγνωσης» της περιοχής εν μέσω φωτιάς από τουριστικούς χάρτες, να σχεδιαστεί και χρηματοδοτηθεί από την Πολιτεία ή την Περιφερειακή Αρχή, ηλεκτρονική εφαρμογή για τις ανάγκες πολιτικής προστασίας, με γεωγραφικό υπόβαθρο και σύστημα GPS για τον Ελαιώνα Άμφισσας, το οποίο κάθε μονάδα που επιχειρεί στην περιοχή να μπορεί να χρησιμοποιεί άμεσα, για την ασφάλεια όσων επιχειρούν κατάσβεση, αλλά φυσικά και για την online παρακολούθηση του μετώπου φωτιάς.

 

3.7. Αν χρειάζεται επιπλέον μέτρα πυροπροστασίας στο Βιοτεχνικό Πάρκο, να ζητηθεί από το Φορέα που έχει την έκταση να τα εγκαταστήσει άμεσα.

 

3.8. Εντός του Ελαιώνα, εδώ και πολλά χρόνια έχουν αφεθεί στην τύχη τους οικογένειες Ρομά.  Μέτρα για την μετεγκατάστασή τους.

 

 

 

 

4.       ΝΕΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ 2021-2029 – ΕΥΡΩΠΑΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ –

 

4.1. Σε συνεργασία με το Γεωπονικό πρέπει να δούμε εξειδικευμένα προγράμματα προς τους παραγωγούς, αλλά και προς την περιοχή ως σύνολο,   σε βάθος της επόμενης πενταετίας, δεκαετίας, όπως:

-          προγράμματα ενίσχυσης παραγωγών για εξοπλισμό ή καθετοποίηση παραγωγής, ενίσχυση συνεταιριστικών μονάδων και ΚΟΙΝΣΕΠ,  

-          συστήματα αναλύσεων συνθηκών και εδαφών, Ινστιτούτο, πολλαπλασιασμό των φυτών με παραδοσιακές τεχνικές.

Ας κάνουν προτάσεις οι πλέον ειδικοί επιστήμονες  σε συνεργασία με τους Παραγωγούς.

 

4.2. Με δεδομένο σχέδιο διαχείρισης του Ελαιώνα και κοστολόγηση αναγκών για την προστασία αυτού, να μπορέσουμε να υποβάλλουμε πρόταση είτε σε Ε.Ε. είτε σε ΕΣΠΑ για την ενίσχυση των δράσεων, φορέων, λειτουργιών, που ορίζουν την σωστή προστασία του ως χώρος προστασίας από A και Β αρχαιολογική ζώνη και UNESCO.

Τα προγράμματα για να έχουμε αίσθηση χρόνου θα έχουν αποτέλεσμα σε βάθος πενταετίας με δεκαετία.

 

5.       ΑΡΔΕΥΤΙΚΟ ΕΡΓΟ ΕΛΑΙΩΝΑ.

 

5.1.  Έλεγχος ποιότητας κατασκευής του έργου.

Θα ήταν χρήσιμο να υπήρχαν συνεχείς μετρήσεις  για τον έλεγχο ποιότητας στο έργο, τα τεστ των υδραυλικών συστημάτων και την σαφή νομική και οικονομική δέσμευση της εταιρείας κατασκευής για τυχόν μελλοντικά  προβλήματα στο έργο. 

 

5.2. Υπάρχουν οι εκκρεμότητες από ΕΥΔΑΠ :

5.2.1. 2ο σημείο παροχέτευσης ύδατος από κανάλι ΕΥΔΑΠ σε έργο – τεχνικό ζήτημα.

5.2.2.  ποια η τιμή ανά κυβικό νερού από ΕΥΔΑΠ προς τον διαχειριστή του έργου

Σημείωση. Το 2016 ο Μπακογιάννης με Σπίρτζη υπέγραψαν την σύμβαση παροχής νερού από κανάλι ΕΥΔΑΠ σε Κωπαΐδα σε πολύ φθηνή τιμή. Το ανάλογο ΔΕΝ έχει συμβεί εδώ.

 

5.3.Νέα ερωτήματα :

-Τι θα γίνει με την τιμή του νερού, καθώς τα εξωτερικά δίκτυα ΕΥΔΑΠ περνάνε σε συντήρηση ιδιωτών,  και τι θα γίνει με την αύξηση κόστους ενέργειας που θα χρειαστεί το σύστημα.

 

 

 

 

6.       ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΕΝΩΣΗΣ

Πρέπει να λειτουργήσει στην περιοχή, δηλαδή να μην υπάρξει ο παραμικρός κίνδυνος να λυθεί και μεταφερθεί ως τμήματα σε άλλη περιοχή.

 

Αντιπροσωπεία, παραγωγών και αυτοδιοίκησης θα μπορούσε να συζητήσει με την Ένωση Αγρινίου.

 

 

 

7.       ΣΧΕΔΙΟ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΛΑΙΩΝΑ.

 

Επιστημονική, ουσιαστική  προσέγγιση των θεμάτων για :

-          Καλλιέργεια,

-          Ιδιαιτερότητες στα εδάφη και στο μικρό κλίμα κάθε περιοχής,

-          Διαχείριση Υδατικών Πόρων,

-          Το σχέδιο θα πρέπει να έχει αναφορά στο κόστος νερού για την άρδευση αλλά την ενέργεια που απαιτούν γεωτρήσεις και σύστημα έργου άρδευσης,

-          Αγροτική οδοποιία,

-          Συστήματα πυρανίχνευσης και πυρασφάλειας,

-          Έξυπνα συστήματα γεωργίας και η σωτηρία τεχνικών παραδοσιακής πρακτικής,

-          Κόστη, διαδικασίες, υπευθυνότητες, για την απαλλαγή του ελαιώνα από καύσιμη ύλη και κυρίως από τα σκουπίδια

 

 

8.       ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΠΟΡΩΝ για ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΛΑΙΩΝΑ.

 

Διαδικασίες χρηματοδότησης των Φορέων που θα ασχοληθούν με την διαχείριση του Ελαιώνα.

 

Δεν είναι εφικτό να πιστεύουμε πως μόνος ο Δήμος ή η Περιφέρεια θα μπορούσαν να ανταποκριθούν σε αυτό το οικονομικό, διοικητικό βάρος ή την κάλυψη των αναγκών απασχόλησης.

 

Χωρίς να «τάζουμε» άλλα με την λογική της διεκδίκησης, εδώ με αιτιολογία τα πολιτισμικά και περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά του Ελαιώνα, η Χώρα ή η Περιφέρεια θα μπορούσαν να διεκδικήσουν να γίνει ένα πρόγραμμα από Ευρωπαϊκή Επιτροπή ή από Τομεακά Υπ. πολιτισμού και Αγροτικής Ανάπτυξης για την ενίσχυση των διαδικασιών προστασίας του Ελαιώνα, ως χώρος προστασίας από A και Β αρχαιολογική ζώνη και UNESCO. (σημείο 4.2).

 

Πολιτικά βέβαια, έσοδα ο Δήμος θα μπορούσε να έχει αν η Κυβέρνηση προχωρούσε στο δίκαιο αίτημα αύξησης του ποσοστού απόδοσης στους ΟΤΑ του Μεταλλευτικού τέλους, από 20% σε 40% ή 50% και σίγουρα στο απόλυτα αναγκαίο να αυξηθεί στο πολλαπλάσιο το ποσοστό 3% της ανταπόδοσης των μεγάλων ΑΠΕ και μονάδων φυσικού αερίου.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: