Τρίτη 2 Αυγούστου 2022

ΒΟΜΒΑ! ΔΕΙΤΕ ΜΕ ΠΟΙΟ «ΚΟΛΠΟ» ΑΝΕΒΑΖΟΥΝ 500% ΕΠΑΝΩ ΤΟΥΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ...

Γιώργος Αδαμίδης 
Ήρθε η ώρα να καταλάβουμε τι σημαίνει απελευθέρωση της ενέργειας και ιδιωτικοποίηση της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού. 
Απλησίαστα  τα σταθερά τιμολόγια ρεύματος.
Πολλές φορές εύηχες λέξεις και εικόνες που ξεπηδούν μέσα από τη δημιουργική γραφή εξειδικευμένων διαμορφωτών της κοινής γνώμης είναι ικανές να την εντυπωσιάσουν και να την υπνωτίσουν δημιουργώντας επίπλαστα αισθήματα ασφάλειας και ευμάρειας που διαρκούν όμως ελάχιστα.
Η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και η απελευθέρωση της ενέργειας υποτίθεται πως έγινε για να κερδίσει ο καταναλωτής χαμηλότερες τιμές και καλύτερες υπηρεσίες. Για να δούμε όμως ποια είναι σήμερα τα αποτελέσματα αυτών των πολιτικών που εξαγγέλθηκαν προεκλογικά με τυμπανοκρουσίες και διαφημίσθηκαν ως εναλλακτικές λύσεις στο δημόσιο χαρακτήρα της παραγωγής και της διανομής ενέργειας και αποδέσμευσης από την «απαρχαιωμένη» ιδιομορφία της κοινής ωφέλειας.
Από σήμερα εφαρμόζεται το νέο σύστημα, της ανακοίνωσης των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας από τους παρόχους και η ευθύνη επιλογής προμηθευτή ανά μήνα από τους καταναλωτές. Είναι τραγική η επιδείνωση των όρων σύναψης νέας σύμβασης.

Παράδειγμα: Περισσότερο από μισό εκατομμύριο νοικοκυριά (κάντε την αναγωγή σε αντίστοιχο πληθυσμό) έχουν αυτή τη στιγμή ενεργά συμβόλαια με τους παρόχους στα οποία το τιμολόγιο είναι σταθερό και η χρέωση είναι 0,10 €/KWh. 

Τα συμβόλαια αυτά ήταν διετούς διάρκειας και λήγουν τα περισσότερα τους επόμενους 4-5 μήνες. Το τιμολόγιο με τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά αυξήθηκε αρχικά τον Νοέμβρη του 2021 σε 0,18€/KWh δηλαδή αύξηση κατά 80%. Στη συνέχεια τον Απρίλη του 2022 αυξήθηκε από 0,18€/KWh σε 0,245 €/KWh δηλαδή αύξηση κατά 36% και τώρα με τη λήξη του εκτινάσσετε στα 0,56 €/KWh δηλαδή αύξηση κατά 130%. Αυτό σημαίνει 5,5 φορές επάνω η χρέωση μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο. Δηλαδή ένας μηνιαίος λογαριασμός των 100 € με την λήξη του συμβολαίου το επόμενο διάστημα θα διαμορφωθεί στα 550 € περίπου.

Είναι φανερό πως οι πάροχοι σπρώχνουν τους καταναλωτές προς την κατεύθυνση των κυμαινόμενων τιμολογίων θεωρώντας δεδομένη και εσαεί την επιδότηση του κράτους. Και αυτό γίνεται γιατί θέλουν βρέξει χιονίσει να πληρώνονται την KWh πάνω από μισό ευρώ. Αλήθεια ποιος εγγυάται ότι η Κυβέρνηση θα μπορεί το επόμενο χρονικό διάστημα να επιδοτεί την αισχροκέρδεια των παρόχων από τον κρατικό κορβανά για να κρατήσει την τιμή της KWh στα 0,20 € καταβάλλοντας 1 έως 1,5 δις ευρώ μηνιαίως από τους φόρους που πληρώνουμε όλοι μας για να πλουτίζουν οι ελίτ που στηρίζουν την Κυβέρνηση;
Ταυτόχρονα οδηγεί τους καταναλωτές σε μια άνευ προηγουμένου μηνιαία τζογοποίηση της διαδικασίας επιλογής παρόχου και τιμολογίου καθώς είναι βέβαιο ότι γρήγορα θα περιέλθουν σε απόγνωση από την αδυναμία να ελέγξουν και να επιλέξουν σωστά ένα πρόγραμμα που θα τους συμφέρει μέσα από μια πληθώρα τιμολογίων που στην ουσία ελάχιστα θα διαφέρουν μεταξύ τους.

Τέλος το παραμύθι με την κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής όπως ήταν φυσικό έκρυβε και έναν δράκο. Αυτόν των ανεξέλεγκτων ανατιμήσεων των τιμών του ρεύματος και της πλήρους ασυδοσίας της αγοράς.
Τώρα νομίζω καταλάβαμε όλοι μας για ποιο λόγο θέλανε να ιδιωτικοποιήσουν την παραγωγή και διανομή της ηλεκτρικής ενέργειας και να προχωρήσουν στην βίαιη απολιγνιτοποίηση. Είναι ένας νομότυπος τρόπος για να κατευθύνουν τεράστια χρηματικά ποσά που βγαίνουν από την τσέπη όλων των Ελλήνων στις τσέπες των ολιγαρχών της χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: