Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2023

ΟΙ ΛΑΜΟΓΙΕΣ ΤΩΝ ΑΔΕΛΦΩΝ ΨΩΜΙΑΔΗ ΓΙΑ 15 ΧΡΟΝΙΑ ΣΕΡΝΟΝΤΑΙ ΣΤΑ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΚΑ ΣΥΡΤΑΡΙΑ! - ΣΗΜΕΡΑ Η ΔΙΚΗ ΤΟΥΣ ΠΗΡΕ ΤΗΝ 6η ΑΝΑΒΟΛΗ!

Επειδή έχουμε μια δικαστική εκκρεμότητα με τον Παναγιώτη Ψωμιάδη -τον είχαμε χαρακτηρίσει "ανεκδιήγητο, γραφικό, λουλούδι της διαπλοκής και ρεμούλας" και μας μήνησε, αλλά πρωτόδικα δεν παρουσιάστηκε στο δικαστήριο και η δίκη αναβλήθηκε για την Μάρτη- παρακολουθούμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την δικαστική εξέλιξη στην πολύκροτη υπόθεση με τα «45άρια» των αδελφών Ψωμιάδη, όταν βρισκόταν στην διοίκηση της Νομαρχίας της Θεσσαλονίκης.

Να θυμίσουμε ότι είναι εδώ και πολλά χρόνια είναι γνωστές οι μίζες που φέρετε ότι τσέπωνε ο Πανίκας, ώστε μεγάλη καθημερινή εφημερίδα της βόρειας Ελλάδας – η Μακεδονία- σε αλλεπάλληλα δημοσιεύματα της να στιγματίσει την δραστηριότητα του εκλεκτού της Ν. Δ. Προσδιόρισε και την ταρίφα που έπαιρνε από τους εργολάβους που εκτελούσαν έργα της νομαρχίας. Ο "«κύριος 10%», όπως αποκαλούν οι «γαλάζιοι» τον Παναγιώτη Ψωμιάδη" έγραφε η εφημερίδα σε αναλυτικό της ρεπορτάζ αναφερόμενη στα έργα και τις ημέρες του Πανίκα.

Χτες, λοιπόν, ήταν προγραμματισμένη η δίκη των αδελφών Ψωμιάδη στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης. Δεν πρόλαβε όμως μα εκδικαστεί  γιατί είχε τον αριθμό 25 στο πινάκιο του δικαστηρίου, και τη μετατέθηκε για σήμερα.

Αλλά και πάλι η δίκη πήρε αναβολή για έκτη (!!!) φορά και ορίστηκε νέα δικάσιμος για τον Μάη του 2024, αφού η έδρα του δικαστηρίου έκανε δεκτό αίτημα για αναβολή, λόγω σοβαρού κωλύματος του συνηγόρου του Π. Ψωμιάδη.

 Αντιγράφουμε από το ΑΠΕ - ΜΠΕ

Αναβλήθηκε για έκτη φορά από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης η υπόθεση με τα λεγόμενα «45άρια» έργα, για τα οποία κατηγορούνται ο άλλοτε νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης και ο αδελφός του Διονύσης, ως πρώην αντινομάρχης. Στο εδώλιο του ίδιου δικαστηρίου παραπέμφθηκαν να δικαστούν άλλα έξι άτομα.

Η υπόθεση με τα «45άρια» περιστρέφεται γύρω από έργα προϋπολογισμού εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ που φαίνεται ότι κατατμήθηκαν σε πολλά μικρότερα, αξίας έως 45 χιλιάδων ευρώ, προκειμένου να δοθούν με απευθείας αναθέσεις και πρόχειρους διαγωνισμούς σε συγκεκριμένους εργολάβους, όπως αναφέρεται στο κατηγορητήριο. Η δικογραφία περιλαμβάνει 456 τέτοια έργα, κατά την περίοδο 2005-2010, στη θητεία δηλαδή του Π. Ψωμιάδη στη Νομαρχία, με τη ζημιά για το ελληνικό Δημόσιο να ξεπερνάει τα 4 εκατ. ευρώ.

Ένα δεύτερο σκέλος της ίδιας δικογραφίας έχει να κάνει με συμβάσεις έργου που υπεγράφησαν το διάστημα 2007-’09 στη Νομαρχία Θεσσαλονίκης, με εργαζόμενους που φαίνεται ότι απασχολήθηκαν σε άλλες υπηρεσίες απ’ αυτές για τις οποίες προσλήφθηκαν. Η ζημιά στην περίπτωση αυτή για το Δημόσιο φαίνεται ότι αποτιμάται σε πάνω από 1 εκατ. ευρώ.

Και η πλάκα θα είναι να βρεθεί δικαστής να καταδικάσει εμάς γιατί αποκαλέσαμε τον Πανίκα  "λουλούδι της διαπλοκής και ρεμούλας" και να μεθοδευτεί παραγραφή για τα κακουργήματα που βαραίνουν τους αδελφούς Ψωμιάδη.

 Με την ευκαιρία παραθέτουμε ένα κείμενο που υπογράφει ο πρώην ευρωβουλευτής Μιχάλης Τρεμόπουλος και δημοσιεύτηκε στην "ΕφΣυν" πριν δυο μέρες:

Καταπέλτες τα βουλεύματα για το σύστημα Ψωμιάδη - η δίκη πρέπει να γίνει!

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το σύστημα Ψωμιάδη θα κάνει οτιδήποτε για να μη φτάσει ποτέ να δικαστεί η σκανδαλώδης υπόθεση με τα περιβόητα 45άρια και τα ανύπαρκτα έργα στην πρώην Νομαρχία Θεσσαλονίκης
. Και ιδιαίτερα τώρα, που ο βασικός μάρτυρας υπεράσπισης του συστήματος, Αλ. Καϊλής, πιάστηκε «με τη γίδα στην πλάτη».

Ηδη πέρασαν 17 χρόνια από τις πρώτες καταγγελίες μας το 2006. Τότε είχε αποκαλυφθεί το «σκάνδαλο των κουμπάρων», με πρωταγωνιστή πολύ στενό συνεργάτη του Π. Ψωμιάδη, και είχα δηλώσει ότι οι συνεργάτες του χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες: εκείνους που έχουν κάνει φυλακή, εκείνους που τώρα μπαίνουν και αυτούς που πιθανώς θα μπουν στο μέλλον. Το πουλόβερ της κακοδιοίκησης Ψωμιάδη έχει πια ξηλωθεί, αλλά πλήρης δικαιοσύνη ακόμη δεν έχει αποδοθεί.

Αφού οι πολιτικές μου καταγγελίες τότε δεν ευαισθητοποίησαν κανέναν, έπεισα τον αείμνηστο Νίκο Γιαννόπουλο, τότε επικεφαλής της παράταξης του ΠΑΣΟΚ στο Νομαρχιακό Συμβούλιο, και συνυπέγραψε την πρώτη μηνυτήρια αναφορά μας, στις 21.4.2008, προς τον εισαγγελέα. Ακόμη και ως ευρωβουλευτής, η σκέψη μου ήταν στην πρόοδο της υπόθεσης και την έψαχνα στα αζήτητα των σκοπιμοτήτων.

Στις 18.5.2010 κατέθεσα στη Δικαιοσύνη νέο συνολικό υπόμνημα, πάνω στο οποίο βασίστηκε η πρώτη ποινική δίωξη ενάντια σε ένα πολυμελές και ιδιοτελές κύκλωμα. Οι αδελφοί Ψωμιάδη, που είχαν αναγάγει σε επιστήμη τους «πρόχειρους διαγωνισμούς» (δηλαδή τις απευθείας αναθέσεις από το 2005 έως το 2010), δίνοντας 456 έργα μικρότερα από 45.000 ευρώ (συνολικής αξίας 15,3 εκατ. ευρώ) σε ημετέρους, ελέγχθηκαν ως καταχραστές του Δημοσίου. Μαζί τους και 19 ακόμη στελέχη - μεταξύ τους και ο Αλέξανδρος Καϊλής.

Μετά τις καταγγελίες μας στον Οικονομικό Επιθεωρητή και τη λεπτομερή έρευνά του, η Δικαιοσύνη υπολόγισε τη ζημία του ελληνικού Δημοσίου από τις πράξεις τους σε 4,1 εκατομμύρια ευρώ. Επίσης, εντοπίστηκαν έργα που δεν έγιναν ποτέ, αλλά το σύστημα Ψωμιάδη εξέδιδε ψευδείς βεβαιώσεις ότι έχουν δήθεν υλοποιηθεί, με άλλο ένα εκατομμύριο ευρώ ζημιά στην τσέπη των πολιτών! Υπέγραφαν συμβάσεις έργου με πρόσωπα που δεν πατούσαν ποτέ στις υπηρεσίες τους.

Κατά παράβαση όλων των διατάξεων, ο Π. Ψωμιάδης όριζε τον εαυτό του ως επιβλέποντα μηχανικό των έργων. Στη συνέχεια προχωρούσε στην πληρωμή των έργων, χωρίς ποτέ όμως αυτά να κατασκευαστούν. Εχουμε καταγγείλει και περιπτώσεις διπλοπληρωμών ή και τριπλοπληρωμών 45αριών, που γίνονταν με συγκεκριμένες μεθόδους-τεχνάσματα.

Τα ίδια έργα, μετά την ολοκλήρωσή τους, επανέρχονταν για έγκριση από το Νομαρχιακό Συμβούλιο με διαφορετικούς ή και τους ίδιους τίτλους, με αποτέλεσμα να ξαναπληρώνονται, ακόμη και από διαφορετικά προγράμματα. Μεγάλες εργολαβίες, με ασφαλτοστρώσεις, καθαρισμό ρεμάτων, αρδευτικά, συντήρηση σχολείων, γήπεδα κ.ά. διασπώνταν σε δεκάδες ομοειδή μικροέργα, τα οποία εκτελούνταν ακόμη και την ίδια περίοδο σε γειτονικές περιοχές από διαφορετικούς ή και από τους ίδιους εργολάβους. Επιπλέον, επιβλέψεις έργων έκαναν παράνομα ιδιώτες στη θέση των μηχανικών της Νομαρχίας.

Ομως η ποινική δίωξη κατά των αδελφών Ψωμιάδη και άλλων στελεχών της διοίκησής τους για κακουργήματα και ηθική αυτουργία με βάση τον νόμο περί καταχραστών του Δημοσίου περιόρισε των αριθμό των κατηγορουμένων. Ο Αλ. Καϊλής, από ελεγχόμενος, έγινε βασικός μάρτυρας υπεράσπισης. Οπως σημείωνα στην «Εφ.Συν.» (12.12.2022), ο Αλ. Καϊλής έκανε έντονες προσπάθειες να εμποδίσει την παραπομπή σε δίκη. Σε συνεννόηση με το σύστημα Ψωμιάδη, ορίστηκε το 2013 ΕΔΕ για τα 45άρια κατά των εμπλεκόμενων υπαλλήλων, με την οποία απαλλάχτηκαν.

Τον Μάιο του 2015 υπήρξε πρόταση του εισαγγελέα Εφετών κ. Αχιλλέα Ζήση προς το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης να παραπεμφθούν οι αδελφοί Ψωμιάδη για απιστία στην υπηρεσία σε βαθμό κακουργήματος, ψευδή βεβαίωση και κατάχρηση δημόσιου χρήματος, με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου 1608 που επισύρει ακόμη και ποινή ισόβιας κάθειρξης. Με το με αριθμό 419/2017 βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Θεσσαλονίκης παραπέμφθηκε σε δίκη η τεχνική και πολιτική ηγεσία της τότε Νομαρχίας ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων. Ομως, ενώ θα έπρεπε να ακολουθηθεί η διαδικασία καταλογισμού σε βάρος τους, αυτή δεν προχώρησε μέχρι και σήμερα.

Στις 3.10.2018 κατέθεσα υπόμνημα προς την τότε κυβέρνηση, τονίζοντας ότι από το 2013 με αλλεπάλληλες παραβατικές πράξεις και παραλείψεις, οι μεθοδεύσεις φαίνεται να οδηγούν την υπόθεση σε παραγραφή των αξιώσεων έναντι των εργολάβων, παραπλάνηση των ελεγκτικών αρχών και μετάθεση των ευθυνών της διοίκησης Ψωμιάδη σε υπάλληλο που τις κατήγγειλε και είναι βασικός μάρτυρας κατηγορίας στη δίκη της 19.1.2023.

Ευτυχώς, το απαλλακτικό πόρισμα της ΕΔΕ που διενήργησε ο Αλ. Καϊλής χαρακτηρίστηκε από τον εισηγητή εισαγγελέα ως αναξιόπιστο και με το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Θεσσαλονίκης παραπέμφθηκε σε δίκη όλη η τεχνική και πολιτική ηγεσία (άρθρο μου στην «Εφ.Συν.», 17.12.2022). Επιπλέον, υπήρξε νέο παραπεμπτικό βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης (1796/2021) για τους αδελφούς Ψωμιάδη και τον τότε γ.γ. της Νομαρχίας Δημ. Λευκόπουλο, η δίκη των οποίων στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων στις 9.11.2022 αναβλήθηκε για τις 23.10.2023, με αντικείμενο την έκδοση ψευδών βεβαιώσεων για συμβάσεις μίσθωσης έργων ύψους 1.100.000 ευρώ, που δεν έγιναν ποτέ. Η διαδικασία καταλογισμού σε βάρος τους και πάλι δεν προχώρησε.

Μετά από χρόνια και συστηματικά εμπόδια, η δίκη για τα 45άρια και τα ανύπαρκτα έργα έφτασε για πρώτη φορά στο ακροατήριο στις 21.1.2019. Αναβλήθηκε λόγω «πέρατος του ωραρίου» για τις 23.9.2019. Διέκοψε για τις 29.9.2019 αλλά δεν έγινε τελικά, πάλι λόγω «πέρατος του ωραρίου». Στις 19.5.2020 δεν έγινε λόγω πανδημίας και αναβλήθηκε για τις 18.5.2021, αλλά δεν έγινε επίσης. Στη δικάσιμο της 6.6.2022 αναβλήθηκε και πάλι, επειδή ο δικηγόρος τους είχε άλλη δίκη. Στις 19.1.2023 ετοιμάζονται να προβάλουν θέματα υγείας των κατηγορουμένων. Ηδη έχουν πεθάνει δύο και οι δικαιολογίες επιδιώκουν να πάψει η ποινική δίωξη ή να φτάσουν την παραγραφή, που είναι πια κοντά.

Ο αγώνας μας επί 17 χρόνια δεν έχει κάτι προσωπικό. Είναι υπέρ της διαφάνειας και κατά της διαφθοράς. Είναι υπέρ του συλλογικού συμφέροντος και εναντίον ενός μοντέλου ιδιοτελούς διοίκησης, που με προκάλυμμα τον εθνολαϊκισμό και την πατριδοκαπηλεία έγινε ελκυστικό και σε άλλους. Τα βουλεύματα είναι καταπέλτες και η δίκη πρέπει να γίνει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: