Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2023

ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ! Η ΑΠΟΓΡΑΦΗ ΚΑΙ ΤΟ ΤΟ ΑΓΧΟΣ ΤΟΥ Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ «ΔΙΚΟΥΣ ΤΟΥ»...

Τώρα που κάθεται ο κουρνιαχτός από την απογραφή, κομματικοί εκλογολόγοι και αναλυτές έχουν πάρει το μικροσκόπιο για να μελετήσουν καλύτερα τις καραμπόλες στις βουλευτικές έδρες συνολικά 14 εκλογικών περιφερειών. Ως ένα βαθμό οι αλλαγές επηρεάζουν και την προεκλογική στόχευση των κομμάτων, αλλά δεν φαίνεται να είναι μόνο αυτό το θέμα.
Με δεδομένες τις ουκ ολίγες γκρίζες ζώνες και τις ατέλειες με τις οποίες έγινε η απογραφή, το ενδιαφέρον στρέφεται για πολλούς στο γεγονός ότι έδρες κερδίζουν
 οι μεγαλύτερες πληθυσμιακά περιοχές της χώρες. Αυτό, ναι, θα μπορούσε να είναι απόρροια του δημογραφικού και της συνεχιζόμενης αστυφιλίας αλλά (συμπτωματικώς;) βοηθά και την καμπάνια του κυβερνώντος κόμματος.

Όπως μας εξηγούσαν, δεν είναι μόνο ότι στις περιφέρειες αυτές η ΝΔ είναι ισχυρότερη. Επιπλέον της επιτρέπει να κατευθύνει εκεί τις κύριες δράσεις της, όπου είναι συγκεντρωμένα εκατομμύρια ψηφοφόρων, αντί να “σπαταλά” -και σε τέτοια πολύ άσχημη για την ίδια περίοδο- δυνάμεις και να τις διασκορπίζει σε μικρότερες περιοχές.

Ρόλο παίζει σε αυτό άλλωστε και το εκλογικό σύστημα καθώς ο αριθμός των εδρών που παίρνουν τα κόμματα εξαρτάται πρωταρχικά από το σύνολο των ψήφων τους στην επικράτεια. “Είναι προτιμότερο επομένως να εστιάσεις σε μια περιφέρεια που έχει π.χ. 500.000 ψηφοφόρους παρά σε μια άλλη που έχει το εν δέκατο” όπως εξηγούσε παραστατικά ειδικός.

Σε όλα αυτά, πρέπει να υπολογιστεί και το άγχος του κ. Μητσοτάκη, να εκλεγούν κυρίως “δικοί του” οι οποίοι ελπίζουν τώρα να ευνοηθούν από την προσθήκη εδρών. Έτσι στον βόρειο τομέα ανακοίνωσε χθες τον (...αποσυρθέντα το καλοκαίρι) αναπληρωτή υπουργό Ν. Παπαθανάση, ενώ εκεί θα δοκιμάσει την τύχη της και η (οικογενειακή φίλη) Μ. Γκάγκα. Στο νότιο τομέα, που υπήρχε ήδη συνωστισμός, προστέθηκε ο (πολιτικός “σώγαμπρος”) Τ. Θεοδωρικάκος, στον δυτικό τομέα ο πρώην Μιχ. Χρυσοχοϊδης και η νυν υφυπουργός Μ. Συρεγγέλα ενώ ακόμη πιο χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Ανατολικής Αττικής που κερδίζει δύο έδρες. Παρά την προνομιακή στήριξη, όμως, οι δύο “εκλεκτοί” υπουργοί Στ. Πέτσας και Σ. Ζαχαράκη σε όλες τις μετρήσεις υπολείπονται σημαντικά ενώ μετά και την επίδειξη ισχύος από τον Β. Οικονόμου προχτές στο Μαρκόπουλο τα πράγματα γίνονται δυσκολότερα γι αυτούς. Στην δε Α' Θεσσαλονίκης, η Μαρία Σπυράκη διατείνεται τώρα ότι τελικά θα μπει στο ψηφοδέλτιο!

Από την άλλη πλευρά, εκεί που χάνονται έδρες το παιχνίδι θα κριθεί στις περισσότερες περιφέρειες (όπως η Α' Αθήνας, Α' Πειραιά, Κοζάνη, Σέρρες, Μαγνησία, Φθιώτιδα) από τα “μπόνους” του δεύτερου γύρου. Όσο για τις μονοεδρικές, έχουν περισσότερο πολιτική σημειολογία πια. Στην δε Καστοριά και Θεσπρωτία -που προστίθενται- η ΝΔ θεωρεί ότι παρά τη φθορά έχει ισχυρό απόθεμα...
Ο Κοριός

Δεν υπάρχουν σχόλια: