Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2023

ΝΕΑ ΔΙΚΤΥΩΣΗ ΜΕ ΜΚΟ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡ Ο ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ...

Το όνομα του Δημήτρη Αβραμόπουλου δεν έχει σταματήσει τις τελευταίες ημέρες να εμφανίζεται σε ρεπορτάζ ορισμένων από τα σημαντικότερα ευρωπαϊκά ΜΜΕ. Αιτία είναι η εμπλοκή του ονόματός του στο Qatar-gate, καθώς ήταν μέλος της συμβουλευτικής επιτροπής της ΜΚΟ Fight Impunity. Πρόκειται για τη ΜΚΟ που βρίσκεται στο επίκεντρο των δικαστικών ερευνών, ελεγχόμενη από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία για το αν λειτουργούσε ως κέντρο ξεπλύματος των κρυφών κονδυλίων που ήρθαν από το Κατάρ στις Βρυξέλλες. Ο πρόεδρός της Αντόνιο Παντσέρι είναι προφυλακισμένος εδώ  και  εβδομάδες.

Η ιταλική ΜΚΟ και το Κατάρ

Τα προβλήματα δεν σταματούν εκεί για τον Δ. Αβραμόπουλο, ο οποίος αρνείται κάθε εμπλοκή του στην υπόθεση. Οπως αποκαλύπτεται, συμμετέχει  σε ακόμη μία ΜΚΟ που έχει πολύ στενές σχέσεις με το Κατάρ. Τον Ιούλιο του 2021 παρουσιάστηκε στη Ρώμη το μη κερδοσκοπικό ίδρυμα στρατηγικής Med-Οr. Στην εκδήλωση παρευρέθηκε και ο Δ. Αβραμόπουλος, τον οποίο είχε τότε ευχαριστήσει «ιδιαίτερα» ο πρόεδρος της MedOr και πρώην υπουργός Εσωτερικών Μάρκο Μινίτι.

Στα μέσα του περασμένου Νοεμβρίου ανακοινώθηκε ότι ο Δ. Αβραμόπουλος επιλέχθηκε να στελεχώσει το διεθνές συμβούλιο της Med-Or. Σύμφωνα με όσα αναγράφονται στην ιστοσελίδα της MedOr, «συστάθηκε από την κορυφαία εταιρεία αεροδιαστημικής, ασφάλειας και άμυνας Leonardo την άνοιξη του 2021. Το ίδρυμα επιδιώκει να προωθήσει πολιτιστικές πρωτοβουλίες και, επιπλέον, έρευνα και εκπαίδευση στην επιστήμη με στόχο την ενίσχυση των δεσμών με χώρες που εκτείνονται μεταξύ άλλων στη Μεσόγειο, την Αφρική, την Εγγύς και την Απω Ανατολή.

Οπου δεν φτάνουν οι θεσμοί
Στα τέλη του περασμένου Μαρτίου ο πρόεδρος του ιδρύματος Μ. Μινίτι επισκέφτηκε το φόρουμ της Ντόχα, υπογράφοντας επιστολή προθέσεων μεταξύ του Med-Οr, του υπουργείου Εξωτερικών και της Διεθνούς Συνεργασίας του Κατάρ «σχετικά με μια σειρά από πιθανούς τομείς συνεργασίας, όπως οι πολιτιστικοί δεσμοί…». Την ίδια περίοδο ο Μ. Μινίτι επισκέφτηκε και το Μπαχρέιν όπου συναντήθηκε με πλήθος κυβερνητικών αξιωματούχων.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της ιστοσελίδας irpimedia.irpi.eu, στόχος του συγκεκριμένου ιδρύματος από την εταιρεία Leonardo –ελέγχεται κατά 30% από το ιταλικό υπουργείο Οικονομικών– είναι να επιδίδεται σε «ιταλική κρυφή διπλωματία». Μάλιστα, ο πρόεδρός του χαρακτηρίζεται στο δημοσίευμα ως «βασιλιάς της ιταλικής πολιτικής στον τομέα των πληροφοριών». Αποστολή του ιδρύματος είναι «να επεκτείνει το δίκτυο σχέσεων που απαιτείται για την εξαγωγή του “ιταλικού συστήματος” στο εξωτερικό και να εδραιώσει τις θέσεις του» και γι’ αυτό τον λόγο επιλέχθηκε ο Μινίτι, που «έχει γνώση των γεωπολιτικών πλαισίων». Μάλιστα, σύμφωνα με το δημοσίευμα στόχος της μητρικής εταιρείας Leonardo «είναι να φτάσει εκεί που δεν μπορούν οι θεσμοί».

Δεν υπάρχουν σχόλια: