Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2022

ΣΥΓΚΡΙΣΕΙΣ! 25 ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΜΕΛΟΝΙ, 58 ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΕ ΤΟΝ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ...

Μέσω twitter προτίμησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης να συγχαρεί την νέα πρωθυπουργό της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι, έχοντας αποφύγει να το κάνει την επομένη της εκλογικής της νίκης και αναμένοντας τα τυπικά με την ορκωμοσία της κυβέρνησης...

Αποφεύγοντας την τηλεφωνική επικοινωνία ο κ. Μητσοτάκης, δεν μπήκε πάντως και στον ... πειρασμό να ρωτήσει την Ιταλίδα ομόλογό του πώς θα “καταφέρει” να κυβερνήσει με ένα τόσο μικρό υπουργικό συμβούλιο. Μικρό; Εμ βέβαια, σε σύγκριση με το δικό μας είναι μικρό. Και μάλιστα πολύ μικρό.

Για να δούμε τις διαφορές, αρκεί να σημειώσουμε ότι εκτός από την Τζ. Μελόνι ως πρωθυπουργό το ιταλικό υπουργικό συμβούλιο αποτελείται από 24 υπουργούς και έναν υφυπουργό παρά τον πρωθυπουργό. Αυτοί είναι όλοι κι όλοι. Οι δύο αντιπρόεδροι κατέχουν δε παράλληλα και υπουργικούς θώκους.

Ήρθε το 2019 ο Κυριάκος Μητσοτάκης και έσπασε ένα ακόμη αρνητικό ρεκόρ. Με τις προσθήκες που έκανε μάλιστα στη διάρκεια της τριετίας, το σημερινό κυβερνητικό σχήμα αποτελείται -εκτός από τον ίδιο- από άλλα 58 μέλη!

Εκτός από τον αντιπρόεδρο (άνευ αρμοδιοτήτων και άνευ ρόλου), τη σύνθεση της κυβέρνησης απαρτίζουν 21 υπουργοί, 5 αναπληρωτές υπουργοί, 30 υφυπουργοί και 1 αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος. Μαζί με τον πρωθυπουργό δηλαδή, η σούμα μας βγάζει παρά έναν εξήντα.

Μην ξεχνάμε επίσης μια λεπτομέρεια. Η γειτονική χώρα με πληθυσμό περίπου 60 εκατομμυρίων  έχει 26μελές υπουργικό συμβούλιο όταν την ίδια ώρα στην Ελλάδα, με το ένα έκτο του πληθυσμού, υπάρχουν -ζωή νάχουν!- σχεδόν 60 υπουργοί και υφυπουργοί. Υπερδιπλάσιοι!

Επίσης, από το υπουργικό συμβούλιο της Ιταλίας που ορκίστηκε έξι υπουργοί είναι γυναίκες. Δηλαδή σχεδόν το ένα τέταρτο. Αντίθετα στο πολυπληθές ελληνικό κυβερνητικό σχήμα μετά βίας είναι εννιά οι γυναίκες υπουργοί και υφυπουργοί. Σε ποσοστό; Λιγότερο από το 10%. Οι δε τεχνοκράτες εκεί είναι μόλις πέντε, ενώ εδώ η ...πλειοψηφία.

Λέγεται μάλιστα ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει μετανιώσει καθόλου για αυτήν την επιλογή που συνθέτει άλλωστε και το “επιτελικό κράτος” του. Και όχι μόνο αυτό. Φέρεται να έχει εκμυστηρευθεί ότι θα ήθελε, εφόσον του δοθεί η ευκαιρία, να “διευρύνει” κι άλλο τα εξωκοινοβουλευτικά μέλη της κυβέρνησης. Αυτό προφανώς δείχνει και τις προθέσεις του για το πώς σκοπεύει να πορευτεί αν κερδίσει και τις επόμενες εκλογές και παραμείνει πρωθυπουργός...
Ο κοριό

Δεν υπάρχουν σχόλια: