Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2022

ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΦΩΚΙΔΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ-ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΕΣ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΡΟΥ ΣΤΗΝ ΔΩΡΙΔΑ

Νίπτει τα χέρια της η κυβέρνηση για τις απαράδεκτες διεκδικήσεις της Μονής Κουτσουρού στην Δωρίδα

Η απάντηση του Υπουργείου Ενέργειας στην ερώτηση των βουλευτών του ΚΚΕ για τις απαράδεκτες και εξοργιστικές διεκδικήσεις του μοναστηριού της Κουτσουρού πάνω σε δημόσιες, δημοτικές και ιδιωτικές εκτάσεις χιλιάδων στρεμμάτων στο Δήμο Δωρίδας είναι ενδεικτική των προθέσεων της κυβέρνησης της ΝΔ ως προς το ζήτημα. Είναι ενδεικτική του πως εννοεί την προστασία της δημόσιας περιουσίας και της περιουσίας του λαού.

Ενώ η από 23/9/2022 ερώτηση των βουλευτών του ΚΚΕ έβαζε συγκεκριμένα το ζήτημα: “τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση ώστε:

·        Να προστατεύσει τους κατοίκους των χωριών της περιοχής από τις διεκδικήσεις της Ι.Μ. Παναγίας Κουτσουριώτισσας πάνω στις περιουσίες τους.

·        Να προστατεύσει την δημόσια και δημοτική περιουσία και γη από τις διεκδικήσεις της Μονής.

·        Να δοθεί οριστική λύση στο πρόβλημα ώστε να μην επαναληφθούν από τη Μονή κινήσεις που επιδιώκουν τη δημιουργία τετελεσμένων γεγονότων”.

Η απάντηση του υπουργείου,

περιορίζεται στην αναφορά των ενεργειών του Δασαρχείου Λιδωρικίου να “υποβάλει δήλωση εγγραπτέου δικαιώματος για όλες τις εκτάσεις δασικού χαρακτήρα των ΟΤΑ Αμυγδαλιά και Ερατεινής”, στο Κτηματολόγιο δηλαδή και μόνο όσα είναι δασικά.

Και από κει και πέρα τί, σε σχέση με τις απαράδεκτες ενέργειες του μοναστηριού που εμφανίζεται μετά από δυο αιώνες και θέλει να βάλει στο χέρι του με χαρτιά τις τουρκοκρατίας σπίτια, οικόπεδα, σταυλικές εγκαταστάσεις, το σχολείο και τον βιολογικό της Ερατεινής, την πηγή υδροδότησης της Αμυγδαλιάς από το πουθενά;   

Μήπως υπονοεί η κυβέρνηση αυτό που δήλωσε η Μητρόπολη Φωκίδας για το θέμα, δηλαδή να λύσουν τις διαφορές τους στα δικαστήρια; Να πληρώσουν οι κάτοικοι τα μαλλιά της κεφαλής τους σε δικηγόρους και δικαστικά έξοδα για περιουσίες που έχουν δεκαετίας τώρα, επειδή το κράτος και η κυβέρνηση δεν θέλει να προστατεύσει το λαό από τα μεγάλα συμφέροντα και το κεφάλαιο;

Αυτό ακριβώς εννοεί και δεν πρόκειται να κάνει τίποτα απολύτως για το ζήτημα, όπως δεν έκανε σε παρόμοιες περιπτώσεις διεκδικήσεων της Εκκλησίας και των μοναστηριών στο παρελθόν. Γι’ αυτό και η αφωνία της νομαρχιακής οργάνωσης της ΝΔ και του κατά τα άλλα λαλίστατου κυβερνητικού βουλευτή Φωκίδας. Γι’ αυτό και η νομαρχιακή του ΣΥΡΙΖΑ, που σύρθηκε απ’ τις εξελίξεις να βγάλει ανακοίνωση, δεν δεσμεύεται σε τίποτα ουσιαστικά, παρότι υποψήφια κυβέρνηση.  

Καμία εμπιστοσύνη να μην δείξουν οι εκατοντάδες θιγόμενοι της Ερατεινής, Αμυγδαλιάς, Μηλιάς, Μακρινής, Σώταινας και Πανόρμου από τις διεκδικήσεις του μοναστηριού, ούτε στους κυβερνητικούς, ούτε στους επίδοξους “σωτήρες” και σε όσα τους λένε προφορικά δίχως να δεσμεύονται σε τίποτα. Να εντείνουν την πάλη τους και με τον αγώνα τους να απαιτήσουν από το κράτος και την κυβέρνηση την οριστική επίλυση του προβλήματος νομοθετικά, ώστε να μην επαναληφθούν από τη Μονή κινήσεις που επιδιώκουν τη δημιουργία τετελεσμένων γεγονότων.  

 Το Γραφείο Τύπου

Δεν υπάρχουν σχόλια: