Σάββατο 19 Απριλίου 2014

ΤΑ ΠΑΘΗ ΤΩΝ ΚΡΟΤΟΦΟΒΙΚΩΝ ΣΚΥΛΩΝ -ΒΑΡΕΛΟΤΑ

Εκατοντάδες σκύλοι χάνονται το βράδυ της Ανάστασης - Τι είναι η κροτοφοβία και πως μπορούμε να προστατεύσουμε το κατοικίδιό μας από τη ...νόσο του Πάσχα

Το Πάσχα είναι η χειρότερη περίοδος για τους σκύλους. Εκατοντάδες χάνονται, άγνωστοι πόσοι πνίγονται στην προσπάθειά τους να γλιτώσουν από το τρομακτικό συναίσθημα που τους προκαλούν βεγγαλικά και βαρελότα. Οι σκύλοι το Πάσχα έχουν το δικό τους Γολγοθά, που ακούει σε μία και μόνο λέξη: κροτοφοβία

Οι σκύλοι το Πάσχα έχουν το δικό τους Γολγοθά που ακούει σε μία μόνο λέξη: κροτοφοβία. Πολλοί είναι οι λόγοι που ένας σκύλος γίνεται κροτοφοβικός και τα στάδια του φόβου δεν είναι πάντα τα ίδια.
Τα αίτια του «ανίκητου» φόβου
Η λάθος κοινωνικοποίηση ενός κουταβιού, η πρόωρη απομάκρυνση από τη μητέρα του και τα αδέλφια του, το δυνατό σοκ που μπορεί να υποστεί ένας σκύλος από πυροβολισμούς προερχόμενους από όπλα κυνηγών, ακόμη και κεραυνούς ή βροντές,
είναι μερικοί μόνο οι λόγοι που οδηγούν σε κατάσταση τρόμου έναν σκύλο. Ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις, σε περίπτωση που έχετε περισσότερους από έναν τετράποδο, να «κόλλησε» το φόβο από τον άλλον, όπως συμβαίνει άλλωστε με κροτοφοβικές σκυλίτσες που περνούν τη φοβία στα κουτάβια τους.
Υπάρχουν τρόποι να αντιμετωπιστεί το κακό; Σε πολλές περιπτώσεις «ναι» απαντούν οι εκπαιδευτές σκύλων, ωστόσο είναι κάτι που απαιτεί και πολύ προσπάθεια και χειρουργικά μελετημένες κινήσεις από την πλευρά μας, για να μην κάνουμε ακόμη χειρότερη την κατάσταση αντί να την εκτονώσουμε.


 
Ωστόσο, όσο δύσκολα «φεύγει» ο φόβος για τους κρότους, τόσο εύκολα έρχεται. Και επειδή χρόνος δεν υπάρχει για να λυθεί έως το βράδυ της Ανάστασης ας δούμε τι πρέπει να κάνουμε για να προστατεύσουμε τα κροτοφοβικά κατοικίδιά μας από το φόβο που τους κυριεύει, αλλά και εκείνα που δεν φοβούνται βεγγαλικά και πυροτεχνήματα από το να γίνουν.
  • Πρώτα από όλα ο πιστός μας φίλος καλό θα είναι να μείνει σπίτι. Κι όταν λέμε σπίτι, δεν εννοούμε στον κήπο δεμένος. Εννοούμε μέσα στο σπίτι. Γιατί αν τον δέσετε στον κήπο, όταν γυρίσετε μπορεί να τον βρείτε κρεμασμένο. Και δεν υπερβάλουμε!
  • Κλείστε καλά παντζούρια και παράθυρα για να ελαχιστοποιήσετε και τις λάμψεις και το θόρυβο.
  • Ανοίξτε το ραδιόφωνο ή αφήστε την τηλεόραση ανοιχτή σε κάποιο κανάλι για να καλύψετε του έντονους ήχους.
  • Προσοχή, αν βρίσκεστε κι εσείς στο σπίτι, μην κάνετε το λάθος να αρχίσετε να χαϊδεύετε το κατοικίδιό σας τη στιγμή του πανικού. Δεν θα το εκλάβει ως ενδιαφέρον, αλλά ως επιβράβευση στο φόβο του, κι αυτό δεν το θέλετε σε καμία περίπτωση.
  • Αφήστε τον αν θέλει να κρυφτεί κάτω από το κρεβάτι ή σε όποιο δωμάτιο επιθυμεί. Και όταν πια ηρεμήσει η κατάσταση, απλά περιμένετε από εκείνον να έρθει σε εσάς μόλις νιώσει έτοιμος.
  • Ελαια, όπως βαλεριάνα, κι ειδικά σκευάσματα για κατοικίδια σε σπρέι ή ηλεκτρικές συσκευές με φερορμόνες (DAP) που μυρίζουν «μανούλα», θα βοηθήσουν κι άλλο την κατάσταση.
  • Αν γίνει το λάθος και βρεθείτε στο δρόμο τη στιγμή της Ανάστασης παρέα με το σκύλο σας, μη χαλαρώσετε το λουρί, ούτε όταν τελειώσουν τα βεγγαλικά, γιατί το πλέον πιθανό είναι να βρίσκεται ακόμη σε σύγχυση. Κρατήστε το λουρί δυνατά και σταθερά και μιλήστε του ήρεμα για να τον βοηθήσετε να ξεπεράσει τον πανικό.
Προσοχή! Υπάρχουν και γάτες με κροτοφοβία, αλλά αυτές λειτουργούν διαφορετικά. Κρύβονται στις αυτοσχέδιες φωλιές που έχουν στο σπίτι μέχρι να περάσει η μπόρα και μετά εμφανίζονται. Ενώ οι σκύλοι προσπαθούν να φύγουν μακριά από το φόβο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Δεν υπάρχουν σχόλια: