Κυριακή 7 Σεπτεμβρίου 2014

ΣΗΜΕΡΑ «ΜΙΛΑΕΙ» Η ΑΜΦΙΠΟΛΗ

Για το ταφικό μνημείο έχουν μιλήσει πολιτικοί, αρχαιολόγοι, καθηγητές, αρχαιοκάπηλοι, ενώ οι θεωρίες πέφτουν βροχή. Πιθανότατα σήμερα ήρθε η ώρα να μιλήσει το ίδιο..
Στις ανακοινώσεις του Υπουργείου Πολιτισμού που έχουν προαναγγελθεί για σήμερα στρέφεται το παγκόσμιο ενδιαφέρον που προκάλεσε η αποκάλυψη του ταφικού μνημείου στην Αμφίπολη.
Φυσικά «πρωταγωνιστής» θα είναι το ίδιο το «πρωτοφανών διαστάσεων» -όπως όλοι το περιγράφουν- μνημείο. Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό ότι τηλεοπτικά συνεργεία από ολόκληρο τον κόσμο συρρέουν στην περιοχή για να καλύψουν τις ανασκαφές,
ενώ δεν λείπουν και τα αιτήματα οργανισμών όπως το National Geographic που κατέθεσαν αιτήματα περιήγησης μέσα στον ταφικό χώρο.
Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει μέχρι τώρα γνωστά, οι ανασκαφικές εργασίες συνεχίζονται με ταχύτατους ρυθμούς, ώστε να αφαιρεθούν οι αμμώδεις επιχώσεις στον λόφο του Καστά της αρχαίας Αμφίπολης. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η διαδικασία αυτή έφερε στο φως περίτεχνα σφυρηλατημένες πέτρες και μάρμαρα, κάτι το οποίο πάντως αποφεύγει να επιβεβαιώσει η φειδωλή σε αποκαλύψεις αρχαιολόγος Κατερίνα Περιστέρη.
Κι ενώ τα μέτρα ασφαλείας από την Αστυνομία εντείνονται, από τη Δευτέρα ο χώρος θα φωταγωγηθεί με ειδική γεννήτρια παροχής ρεύματος που θα διαθέσει ο δήμος της περιοχής, προκειμένου ο αρχαιολογικός χώρος να προστατευτεί από τα βλέμματα, όχι μόνο των περιέργων, και κατά τις βραδινές ώρες.
Την ίδια ώρα οι θεωρίες για το μνημείο δίνουν και παίρνουν. Την τελευταία που είδε το φως της δημοσιότητας διατύπωσε ο αρχιτέκτονας και μελετητής ιστορίας και αρχαιολογίας, Ιορδάνης Δημακόπουλος, εκτιμώντας ότι σχεδιαστής του τύμβου μπορεί να είναι ο Πλάτωνας. Όπως σημείωσε ο κ. Δημακόπουλος ο Αθηναίος φιλόσοφος ήταν ο μόνος, στον οποίο θα μπορούσε να απευθυνθεί ο βασιλιάς της Μακεδονίας και πατέρας του Μεγάλου Αλεξάνδρου, Φίλιππος, για να του ζητήσει να σχεδιάσει ένα ταφικό μνημείο που να αντέχει στο χρόνο και να μη βουλιάζει όπως συνέβαινε τότε με τους κιβωτιόσχημους τάφους.

Δεν λείπουν πάντως και οι φωνές που υποστηρίζουν ότι γίνεται πολιτική εκμετάλλευση του αρχαιολογικού θησαυρού, μετατρέποντας το μνημείο και τις ανασκαφές σε «ριάλιτι»...

Δεν υπάρχουν σχόλια: