Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου 2014

ΕΝΦΙΑ: ΚΛΕΙΔΩΣΑΝ ΟΙ «ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ» - ΟΛΗ Η ΡΥΘΜΙΣΗ

Εκπτωση έως 20% στα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα. Ποιες θα είναι οι προϋποθέσεις, ποια τα εισοδηματικά κριτήρια. Δείτε όλη τη ρύθμιση.
Εκπτωση, υπό προϋποθέσεις, από 15% έως 20% στα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα και διεύρυνση των δόσεων σε έξι περιλαμβάνει η τελική ρύθμιση για τον ΕΝΦΙΑ, που κλείδωσε αργά χθες το βράδυ.
Σε ευρεία σύσκεψη που έγινε το βράδυ της Δευτέρας στο υπουργείο Οικονομικών οριστικοποιήθηκαν όλες οι τελικές διατάξεις για τον φόρο ακινήτων
Σε ευρεία σύσκεψη που έγινε το βράδυ της Δευτέρας στο υπουργείο Οικονομικών υπό τον Γκίκα Χαρδούβελη και με τη συμμετοχή του υφυπουργού Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη αλλά και της γ.γ Δημοσίων Εσόδων Κατερίνας Σαββαΐδου, οριστικοποιήθηκαν όλες οι τελικές διατάξεις για τον φόρο ακινήτων.
Η τροπολογία θα δοθεί σήμερα,
Τρίτη, στις κοινοβουλευτικές ομάδες της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ και θα κατατεθεί στη Βουλή. Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές του υπουργείου Οικονομικών, η τροπολογία θα περιλαμβάνει και την έκπτωση στα μη ηλεκτροδοτούμενα ξενοίκιαστα ακίνητα, σύμφωνα και με τις εξαγγελίες που έκανε ο πρωθυπουργός από τη Θεσσαλονίκη. Ωστόσο, το ποσοστό της έκπτωσης θα είναι «στην περιοχή του 20%» όπως έλεγαν χαρακτηριστικά στο TheTOC.gr αρμόδιες πηγές του υπουργείου Οικονομικών.
Η νομοθετική ρύθμιση περιλαμβάνει:
  • Τη διεύρυνση του αριθμού των δόσεων από πέντε σε έξι, έτσι ώστε η τελική αποπληρωμή του φόρου να γίνει στο τέλος Φεβρουαρίου
  • Την αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού της αξίας των ακινήτων εκτός αντικειμενικού συστήματος, έτσι ώστε η φορολογητέα αξία να προκύπτει με βάση τη χαμηλότερη τιμή, είτε αυτή προκύπτει με βάση τις τιμές που χρησιμοποιήθηκαν για τον ΦΑΠ του 2013 είτε αυτή προκύπτει με βάση τη μεθοδολογία που ακολουθήθηκε για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ.
  • Την κατάργηση της ύπαρξης μηδενικών ή ρυθμισμένων ληξιπρόθεσμων οφειλών προς εφορία και ασφαλιστικά ταμεία ως προϋπόθεση για την χορήγηση έκπτωσης φόρου.
  • Τη χορήγηση έκπτωσης –πληροφορίες του ΤheTOC.gr αναφέρουν ότι θα είναι κοντά στο 15%- για τα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα. Η διάταξη θα προβλέπει ότι η έκπτωση θα δίδεται μόνο στα κενά ακίνητα για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα (π.χ. 12 μήνες) κάτι που θα πρέπει να προκύπτει από τη δήλωση της φορολογίας εισοδήματος.
  • Σύμφωνα πάντοτε με πληροφορίες, θα υπάρχει τελικώς στη διάταξη και κριτήριο περιουσίας για τη χορήγηση της έκπτωσης φόρου. Το όριο αναμένεται να μπει στα 200.000 ευρώ για μια οικογένεια με δύο παιδιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: