Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2014

Ο ΠΟΥΤΙΝ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΕΤΑ-ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΗΣ, ΕΙΝΑΙ ΜΕΤΑ-ΦΑΣΙΣΤΑΣ

Οι ομιλίες και οι ενέργειες του είναι ενδείξεις φασισμού 
Αν και κάποιοι θέλουν να εξιδανικεύουν τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν παρουσιάζοντάς τον ως τον ιδεολογικό διάδοχο των ηγετών της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, στην πραγματικότητα οι ομιλίες και οι ενέργειές του δείχνουν να έχουν τις ρίζες τους στον φασισμό, εκτιμά σε δημοσίευμά του το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel. «Για να καταλάβει κανείς τον Βλαντίμιρ Πούτιν πρέπει να τον ακούσει. Πρέπει να διαβάσει αυτό που θέλει. Πιο σημαντικό, ωστόσο, πρέπει να δει τί είναι αυτό που θέλει να αποτρέψει. Συχνά, όσα φοβούνται και αποφεύγουν οι πολιτικοί  είναι αυτά που μας λένε περισσότερα για τα σχέδια και τις υποσχέσεις τους» αναφέρεται στο άρθρο.

Επομένως τί κρύβεται πίσω από τις ενέργειες του Πούτιν; Αυτό που ο ίδιος αναφέρει συχνά είναι ο φόβος της «περικύκλωσης» - δηλαδή της απειλής που συνιστούν για τη Ρωσία οι δυνάμεις που θέλουν να την καταστείλουν επειδή φοβούνται τη δύναμή της. «Αλλά όταν ο Πούτιν μιλάει για τον εχθρό του ρωσικού λαού,
αναφέρεται σε κάτι πιο βαθύ και πιο βασικό. Οι δυνάμεις κατά των οποίων έχει κηρύξει πόλεμο δεν προσπαθούν μόνο να επεκτείνουν τη δύναμή τους όλο και πιο βαθιά στην Ανατολή - κυνηγούν επίσης τη ρωσική ψυχή. Αυτό εννοεί όταν λέει ότι η Ρωσία πρέπει να αγωνιστεί κατά της Δύσης» γράφει το Spiegel. Αυτή η μάχη της Ρωσίας, έχει, σύμφωνα με τον Πούτιν ιδεολογική φύση. Είναι μία μάχη κατά της ρηχότητας του υλισμού, κατά της παρακμής των αξιών, κατά των ομοφυλόφιλων, της μαλθακότητας και υπεράσπισης όλων των παραδοσιακών δεσμών στην κοινωνία.

Ένα ιστορικό ανάλογο είναι τα γεγονότα της Ρώμης του 1919, που έφεραν μετέπειτα τον Μουσολίνι στην εξουσία, και όχι αυτά του Σεράγεβου του 1914. Δεν χρειάζεται πολύ προσπάθεια για να ανακαλύψει κανείς στη σκέψη του Πούτιν αυτά τα χαρακτηριστικά που οδήγησαν στη γέννηση του φασισμού. Οι απόψεις του Πούτιν για τη μείωση των αντιπάλων του, τον ακραίο εθνικισμό του και η περιφρόνησή του για τη δημοκρατία και τον  δυτικό κοινοβουλευτισμό είναι χαρακτηριστικά, εκτιμά το Spiegel.


Δεν υπάρχουν σχόλια: