Κυριακή 17 Ιουλίου 2016

Η «ΧΡΥΣΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ» ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΠΟΛΥΤΟ ΕΛΕΓΧΟ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ: Ο «ΣΟΥΛΤΑΝΟΣ» ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΕΔΙΩΞΕ 6.000 ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΥΣ

Σε απόλυση 2.745 δικαστικών προχωρά η τουρκική κυβέρνηση, την ίδια ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη η «εκκαθάριση» από το στράτευμα άλλων 3.000 στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων που συνελήφθησαν ως ύποπτοι για συμμετοχή στο αποτυχημένο πραξικόπημα. 
Όπως έγινε γνωστό, το Ανώτατο Συμβούλιο Δικαστών και Εισαγγελέων αποφάσισε την απόλυση των 2.745 δικαστικών που θεωρούνται ύποπτοι για σχέσεις με τους πραξικοπηματίες.
Με κατεπείγουσες διαδικασίες το Ανώτατο Δικαστικό σώμα της Τουρκίας προχωράει στην επιλογή και τον διορισμό των δικαστών και εισαγγελέων που θα κρίνουν την τύχη των πραξικοπηματιών, όπως μεταδίδει η Daily Sabah.
Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, το HSYK θα συνεδριάσει άμεσα προκειμένου να μην υπάρξει η παραμικρή καθυστέρηση και θα οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης οι υπεύθυνοι για την απόπειρα του πραξικοπήματος.
Την ίδια ώρα, τόσο ο Ερντογάν,
όσο και ο Τούρκος πρωθυπουργός έχουν δηλώσει δημόσια ότι η κυβέρνηση θα εξετάσει την επαναφορά της θανατικής ποινής, για όσους ευθύνονται για την απόπειρα πραξικοπήματος.
 Συνεχίζονται οι συλλήψεις
Την Κυριακή, πάνω από 50 στρατιωτικοί συνελήφθησαν στο Ντενιζλί, μαζί τους και ο υποστράτηγος Οζάν Οζμπακίρ, διοικητής της φρουράς του Ντενιζλί της της 11ης μεραρχίας καταδρομέων, σύμφωνα με το Anadolu.
Ανάμεσα σε άλλους υψηλόβαθμους αξιωματικούς που έχουν συλληφθεί είναι ο στρατηγός Ερντάλ Οζτούρκ, διοικητής της 3ης στρατιάς, ο στρατηγός Αντέμ Χουντούτι, διοικητής της 2ης στρατιάς και ο Ακίν Οζτούρκ, πρώην επικεφαλής της αεροπορίας.
Σύμφωνα με την Hurriyet, συλλήψεις έγιναν και τη βάση Ιντσιρλίκ. Ο στρατηγός Μπεκίρ Ερτζάν Βαν συνελήφθη χθες ταυτόχρονα με περίπου δώδεκα αξιωματικούς κατώτερης ιεραρχίας στη βάση, ανέφερε η εφημερίδα.
Τούρκος αξιωματούχος δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως η Άγκυρα υποψιάζεται ότι η βάση Ιντσιρλίκ, η οποία έκλεισε χθες και παραμένει κλειστή και σήμερα, είχε χρησιμοποιηθεί για τον ανεφοδιασμό των μαχητικών αεροσκαφών που χρησιμοποίησαν οι πραξικοπηματίες το βράδυ της Παρασκευής.
Ενας από τους πιο υψηλόβαθμους δικαστές της Τουρκίας, ο Αλπαρσλάν Αλτάν, επίσης συνελήφθη το Σάββατο. Περίπου 44 δικαστές και εισαγγελείς είχαν την ίδια τύχη κατά τη διάρκεια της νύχτας στην πόλη Ικόνιο και άλλη 92 στο Γκαζιεντέπ, σύμφωνα με το Dogan.
Ερντογάν: Φέρτε τον προδότη! – Γκιουλέν: Αυτός έκανε το πραξικόπημα
Μετά το πραξικόπημα, πλέον είναι η ευκαιρία του Τούρκου προέδρου να ελέγξει ολοκληρωτικά το κράτος διώχνοντας από την θέση του οποιοδήποτε πρόσωπο είναι υπέρ του Φετουλάχ Γκιουλέν. Ήδη από το βράδυ της Παρασκευής, μέσα στις πρώτες ώρες του πραξικοπήματος, ο Τούρκος πρόεδρος κατηγόρησε τον ιμάμη λέγοντας πως είναι ο εγκέφαλος του πραξικοπήματος.  Αφού ανέκτησε τον έλεγχο, ζήτησε από τις ΗΠΑ να εκδώσουν τον «τρομοκράτη», όπως ο ίδιος τον αποκαλεί, ιμάμη στην Τουρκία.
Από την άλλη πλευρά, ο Φετουλάχ Γκιουλέν υποστηρίζει πως ο Ερντογάν βρίσκεται πίσω από το πραξικόπημα.  Ο Γκιουλέν, 75 ετών, ζει απομονωμένος στις βορειοανατολικές ΗΠΑ από το 1999 και πολύ σπάνια μιλάει στον Τύπο, είναι όμως επικεφαλής ενός ισχυρού κινήματος στην Τουρκία, που διαθέτει ιεροδιδασκαλεία, μη κυβερνητικές οργανώσεις, επιχειρήσεις και μέσα ενημέρωσης. Το θρησκευτικό τάγμα του Γκιουλέν είναι γνωστό με το όνομα Χιζμέτ (Υπηρεσία).
Ο ιμάμης είναι ορκισμένος εχθρός του τούρκου προέδρου Ερντογάν, ο οποίος χθες τον κατηγόρησε ότι βρισκόταν πίσω από την αποτυχημένη απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος που εκδηλώθηκε το βράδυ της Παρασκευής, κατά τη διάρκεια της οποίας σκοτώθηκαν τουλάχιστον 265 άνθρωποι, και απαίτησε από την κυβέρνηση των ΗΠΑ να προχωρήσουν στην έκδοσή του.
«Αγνοώ ποιοι είναι οι υποστηρικτές μου» στην Τουρκία, είπε ο Γκιουλέν κατά τη διάρκεια της συνέντευξης που παραχώρησε στους Νιου Γιορκ Τάιμς στο σπίτι του, ερωτηθείς εάν γνωρίζει αν κάποιοι από τους υποστηρικτές του συμμετείχαν στην απόπειρα κατάληψης της εξουσίας από μια ομάδα στασιαστών στρατιωτικών.
«Δεδομένου ότι δεν τους γνωρίζω, δεν μπορώ να μιλήσω για την όποια ανάμιξή τους». Η απόπειρα πραξικοπήματος μπορεί να οργανώθηκε «από την αντιπολίτευση ή από εθνικιστές. Ζω μακριά από την Τουρκία εδώ και 30 χρόνια», πρόσθεσε.
Αμέσως μετά την εκδήλωση της απόπειρας πραξικοπήματος, ο Γκιουλέν καταδίκασε τις ενέργειες των στασιαστών στρατιωτικών «με τον πλέον έντονο τρόπο».
Στη συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα ο Γκιουλέν έκρινε πως είναι «πιθανό» το πραξικόπημα να ενορχηστρώθηκε από τον ίδιο τον Ερντογάν.
Παρότι «δεν μπορώ να κατηγορήσω κανέναν χωρίς αποδείξεις», είπε ο Γκιουλέν, «ορισμένοι ηγέτες στήνουν επιθέσεις βομβιστών-καμικάζι για να ενισχύσουν την εξουσία τους».

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι διαβεβαίωσε ότι η Ουάσινγκτον είναι διατεθειμένη να βοηθήσει την Άγκυρα στην έρευνά της για την απόπειρα πραξικοπήματος, ωστόσο κάλεσε την τουρκική κυβέρνηση να παρουσιάσει αποδεικτικά στοιχεία σε βάρος του Γκιουλέν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: