Τρίτη 19 Ιουλίου 2016

ΧΑΜΗΛΟΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΧΩΡΙΣ ΕΚΑΣ ΚΑΙ ΜΕ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΠΕΙΝΑΣ

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΧΟΡΗΓΕΙ ΠΛΕΟΝ ΚΑΤΩΤΕΡΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΤΩΝ 100 €!  
Οι κομπορρημοσύνες και τα συνειδητά ψέματα του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Εργασίας ότι με τις εφαρμοστικές του 3ου μνημονίου αντιασφαλιστικές νομοθετικές ρυθμίσεις της κυβέρνησης προστατεύουν τους χαμηλοσυνταξιούχους κατάρρευσαν σαν χάρτινος Πύργος από την ίδια την πραγματικότητα μέσα σε λίγους μήνες. Πριν λίγες ημέρες άρχισε η σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ γι’ αυτούς τους πιο φτωχούς συνταξιούχους, που ο αριθμός τους φτάνει τους 376.000. Επίσης ήδη εκδόθηκαν και οι πρώτες αποφάσεις για τις νέες μειωμένες κατώτερες συντάξεις για όσους/ες φεύγουν με πάνω από 4.500 ένσημα πριν την ηλικία των 67 ετών.
Η ISKRA είχε επισημάνει από τον Ιούλιο του 2015, μετά την προσχώρηση του Πρωθυπουργού και της ηγετικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ στα μνημόνια της λιτότητας ότι τα μεγάλα θύματα του 3ου μνημονίου 
και των προαπαιτούμενων του θα είναι οι χαμηλοσυνταξιούχοι. Αφενός με την κατάργηση του ΕΚΑΣ και αφετέρου και με την δραστική μείωση των κατώτερων συντάξεων για όσους συνταξιοδοτηθούν μετά την 1-7-2015 (από 486 ευρώ μηνιαία σε 392,7 ευρώ για όσους φύγουν πάνω από 67 ετών και 100 – 338 ευρώ μηνιαία για όσους φύγουν πριν τα 67 τους, γιατί ειδικά οι δεύτεροι θα παίρνουν μόνο το λεγόμενο οργανικό μέρος της σύνταξής τους), σύμφωνα με τον τότε ψηφισμένο μνημονιακό νόμο 4336/2015 και την Φ.80000/οικ.38230/1304/29-9-2015 εγκύκλιο του Υπουργείου Εργασίας που εκδόθηκε σε εφαρμογή του.
Έγκαιρα τότε είχαμε επισημάνει ότι με αυτές τις ρυθμίσεις η μεταλλαγμένη μνημονιακή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ουσιαστικά καταργεί το κατώτερο όριο των 486 ευρώ μηνιαία στις συντάξεις γήρατος, αναπηρίας και θανάτου και ότι αυτό θα οδηγούσε σε συντάξεις-«φιλοδωρήματα», κυριολεκτικά πείνας, κυρίως τους χαμηλοσυνταξιούχους.
Δυστυχώς η ίδια η πραγματικότητα ήλθε πριν λίγες μέρες να μας επιβεβαιώσει για άλλη μια φορά, αφού βγήκαν οι πρώτες αποφάσεις συνταξιοδότησης με τη νέα μειωμένη κατώτερη σύνταξη για όσους/ες συνταξιοδοτήθηκαν μετά την 1/7/2015 σε ηλικία μικρότερη των 67 ετών και πολλές από αυτέςμόλις και μετά βίας υπερβαίνουν τα 100 ευρώ μηνιαία και μάλιστα μικτά.
-----000ekas
Αυτές οι περιπτώσεις θα είναι ο γενικός κανόνας, αφού με την αύξηση του χρόνου ασφάλισης στα 40 χρόνια και των γενικών ορίων συνταξιοδότησης στα 67, λίγοι και λίγες ασφαλισμένοι/ες θα καταφέρνουν να συμπληρώνουν αυτές τις προϋποθέσεις, λόγω της θηριώδους ανεργίας και την κατεδάφισης των εργασιακών σχέσεων, που έφεραν τα μνημόνια και όλες οι κυβερνήσεις που τα υπηρέτησαν και τα υπηρετούν.
Οι χαμηλοσυνταξιούχοι δικαιολογημένα έχουν αγανακτήσει για την εξαπάτησή τους από την κυβέρνηση. Θα πρέπει, όμως, να συνειδητοποιήσουν ότι, εάν δεν αγωνιστούν με όλο τον λαό για την αντιμνημονιακή ανατροπή,η κυβέρνηση και όλο το μνημονιακό πολιτικό μπλοκ, μαζί με τους δανειστές, θα μετατρέψουν τις συντάξεις τους σε απλά φιλοδωρήματα και τους ίδιους σε πάμφτωχους ζητιάνους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: