Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου 2017

ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΓΗ ΚΑΙ ΣΤΑ ΠΛΟΙΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΙΣ ΓΕΦΥΡΕΣ ΚΑΙ ΣΤΑ ΜΗΧΑΝΟΣΤΑΣΙΑ ΥΠΑΡΧΕΙ Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

6 Δεκεμβρίου και η εκκλησία εορτάζει τον Άγιο Νικόλαο. Η πατρίδα μας και ειδικότερα οι εργαζόμενοι στην θάλασσα τιμούν τον προστάτη τους. 
Είναι ένα θεοσεβούμενο πρόσωπο, που λόγω μεγάλης διαβροχής της πατρίδας μας από την θάλασσα, ο λαός τον επέλεξε σαν προστάτη του στον υδάτινο αυτό χώρο. Ναυτικός κατά βάση από παλιά ο Έλληνας πάντα δέσποζε με την ελληνική σημαία σε όλα τα λιμάνια του κόσμου.

Σε όλες τις πόλεις και τα λιμάνια όπου η ναυτιλία γνώρισε τεράστιες θαλάσσιου μεγαλείου όπως το Γαλαξίδι, η Σύρος, ο Πειραιάς και άλλα ακόμα κτίστηκαν από τους πιστούς,  υπέρλαμπροι ναοί προς τιμή του. Από παλιά στα καΐκια, στις φρεγάτες , στα εμπορικά, και στα επιβατηγά πλοία στα πολεμικά στις γέφυρες τους στα μηχανοστάσια η εικόνα του Αγίου, έδινε την σιγουριά της καλής εργασίας και του ασφαλούς ταξιδιού.
          Μα και πάλι σε ναυάγια αναφέρονται ηρωικές προσπάθειες των ναυαγών να φυλάξουν στην αγκαλιά τους τις εικόνες του αγίου. Υπέρλαμπρη είναι η εορτή στο Λιμενικό Σώμα, αλλά περισσότερο στο Πολεμικό μας Ναυτικό. Θεωρείται ιερός και ισχυρός προστάτης στα κανόνια στα πυροβόλα, γι αυτό και στις ευαίσθητα δύσκολες θέσεις,
θα δεις την εικόνα του. Παρεκκλήσια που φέρονται επί πλοίων είναι αφιερωμένα στον Άγιο Νικόλαο, όπως και εκείνο στο ιστορικό θωρηκτό ΑΒΕΡΩΦ. Η εορτή στην Σχολή Δοκίμων είναι ιδιαίτερα πανηγυρική.       Στις βάρκες διάσωσης υπάρχουν μικρά εικονίδια του, για προστασία στα δύσκολα.  Προστάτης και της πόλης του Αγίου Νικολάου στην Κρήτη.
          Ακόμα και στην Αίγινα από το ονειρεμένο εκκλησάκι  μπαίνοντας στο λιμάνι αριστερά, έως την μεγαλοπρεπή εκκλησία  του Αγίου Νικολάου στην πόλη, φανερώνει την μεγάλη πίστη των Αιγινητών που απασχολούνται με τη θάλασσα.

cebfceb8cf89cebdceb1ceafcebfcf82-cebdceb9cebacf8ccebbceb1cebfcf82-ceb1ceb3ceb9cebfcf82-cebdceb9cebacf8ccebbceb1cebfcf82-ceb8ceb1cebb
Οθωναίος Νικόλαος-Αγιος Νικόλαος θαλασσινός, Αίγινα

          Πολλοί οι πιστοί σε όλα τα νησιά τον εορτάζουν με χαρά, με λαούτα τραγούδια και χορούς, σαν και αυτή που δίνει η θάλασσα και ο απέραντος ορίζοντας του ανοικτού πελάγους.
          Παλαιότερα δεν υπήρχε οικογένεια που στη σύνθεση της να μην είχε εργαζόμενο στην θάλασσα. Σήμερα οι καταστάσεις άλλαξαν. Λιγότεροι οδεύουν για εργασία στην θάλασσα. Όμως όλοι γνωρίζουν ότι, ο από τα Μύρα της Λυκίας μεγάλης μόρφωσης αλλά και καθοριστικός για την εκκλησία θεοπατέρας, πάντα θα είναι δίπλα τους, αρωγός σε κάθε δύσκολη προσπάθεια.
         Ευχόμαστε χρόνια πολλά στους εορτάζοντες, και καλά ταξίδια στους Έλληνες Ναυτικούς όπου και αν βρίσκονται.

Δεν υπάρχουν σχόλια: