Τετάρτη 15 Αυγούστου 2018

ΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΙ ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΣΤΡΕΣ ΣΚΟΤΩΝΕΙ ΤΟΥΣ ΑΝΔΡΕΣ ΠΙΟ ΣΥΧΝΑ

Μόσχα, 13 Αυγούστου-RIA Novosti. Το Κυτταρικό στρές επηρεάζει τους
 άνδρες πιο έντονα και  συχνά  προκαλεί καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά επεισόδια, επειδή το σώμα τους παράγει λίγα μόρια για να βοηθήσει στην διαστολή των αιμοφόρων αγγείων. Αυτό γράφτηκε  από βιολόγους στο περιοδικό     Bioscience Reports.[1]  
    
«Πρόσφατα διαπιστώσαμε ότι η συγκέντρωση των μορίων bh4, « βοηθών  » στο ένζυμο που παράγει μόρια μονοξειδίου του αζώτου, ήταν σημαντικά υψηλότερα στο σώμα των θηλυκών αρουραίων που πάσχουν από υψηλή αρτηριακή πίεση, αλλά όχι στα  αρσενικά. Τώρα καταλαβαίνουμε με τι σχετίζεται αυτό και πώς μπορεί να γίνει απαλλαγή  από αυτό ", λέει η Jennifer Sullivan του Πανεπιστημίου του Augusta (ΗΠΑ).

Το μονοξείδιο του αζώτου, όπως πιστεύουν σήμερα οι επιστήμονες,

διεξάγει πολλές διεργασίες στο σώμα μας, συμπεριλαμβανομένης της διεύρυνσης και της στένωσης των αιμοφόρων αγγείων, της γήρανσης, και έχει ευεργετική επίδραση σε πολλά άλλα συστήματα του σώματος. Η εισαγωγή στο σώμα ενός μεγάλου αριθμού ουσιών που περιέχουν νιτρικά άλατα και άλλες ενώσεις του αζώτου, σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως η εμπειρία δείχνει, μπορεί ακόμη και να επιβραδύνει τη γήρανση του σώματος και να παρατείνει το προσδόκιμο ζωής.

Οι επιστήμονες προσπαθούν εδώ και καιρό να κατανοήσουν τι ρόλο μπορεί να διαδραματίσει αυτή η ουσία και τα ένζυμα της στο ότι οι άνδρες είναι πιο πιθανό να πεθάνουν από καρδιακά προβλήματα και υποφέρουν από υψηλότερες πιέσεις για σχεδόν ολόκληρη τη ζωή τους από τις γυναίκες.

Πριν από ένα χρόνο, η Sullivan και οι συνεργάτες της  έδειξαν ότι αυτό συμβαίνει πραγματικά, πειραματιζόμενοι
 σε αρουραίους που είναι επιρρεπείς στην ανάπτυξη υπέρτασης. Οι παρατηρήσεις τους έδειξαν ότι το σώμα τους παράγει ουσιαστικά λιγότερα μόρια NO (μονοξείδιο αζώτου)
  και αντιδρά χειρότερα σε ξαφνικές αυξήσεις της πίεσης, παράγοντας λιγότερα ένζυμα που συνδέονται με τη συναρμολόγηση μονοξειδίου του αζώτου.

Η ομάδα της προσπάθησε να ανακαλύψει γιατί συμβαίνει αυτό, παρατηρώντας τη δραστηριότητα διαφόρων γονιδίων και πρωτεϊνών στα νεφρικά κύτταρα που είναι υπεύθυνα για την παραγωγή των περισσότερων μορίων ΝΟ στον άνθρωπο και σε άλλα θηλαστικά.

Όπως αυτές οι παρατηρήσεις έδειξαν, η ταχύτητα της συναρμολόγησης του μονοξειδίου του αζώτου  εξαρτάται από το πόσοι "βοηθοί" των ενζύμων, τα λεγόμενα μόρια του BH4, ήταν παρόντες στο εσωτερικό των κυττάρων των νεφρών. Η συγκέντρωσή τους, με τη σειρά τους, εξαρτάται από το πόσο οξειδωτικά υπήρχαν  στο σώμα-στην παρουσία τους το BH4 μετατρέπεται σε μια ουσία BH2,  η οποία δεν είναι σε θέση να επιταχύνει την αντίδραση του σχηματισμού των μορίων NO.

Έχοντας λάβει παρόμοια αποτελέσματα, οι επιστήμονες έλεγξαν , τι θα συμβεί αν θα  πρόσθεταν  ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό στο νερό που πίνουν τα αρσενικά. Σε λίγες μόνο ημέρες η συγκέντρωση των BH4 στα κύτταρα των νεφρών τους αισθητά αυξήθηκαν. Κατά συνέπεια, η πίεση στα αρσενικά αγγεία  μειώθηκε στις ίδιες τιμές με τα θηλυκά, και παρέμεινε χαμηλή έως ότου σταμάτησαν  οι επιστήμονες το πείραμα.

Είναι ενδιαφέρον, ένα παρόμοιο αποτέλεσμα θα μπορούσε να επιτευχθεί με την άμεση εισαγωγή στο σώμα επιπλέον μερίδων  BH4. Σήμερα πωλούνται στα φαρμακεία ως φάρμακο για την καταπολέμηση της περίσσειας φαινυλαλανίνης  και μια σειρά άλλων μεταβολικών διαταραχών.

Γιατί συμβαίνει αυτό, οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν ακόμα. Ταυτόχρονα, προτείνουν ότι οι διαφορές αυτές σχετίζονται με το γεγονός ότι το σώμα των ανδρών και των θηλυκών άνισα ανταποκρίνεται στο λεγόμενο κυτταρικό στρες, μία από τις κύριες πηγές των οξειδωτικών στα κύτταρα των ανθρώπων και των ζώων. Μελετώντας τα γονίδια που σχετίζονται με την απάντηση σε αυτό το στρες θα βοηθήσει να κατανοήσουμε γιατί αυτό συμβαίνει και την προστασία των ανδρών από τέτοια προβλήματα.


Αναφορές


  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29899168

Δεν υπάρχουν σχόλια: