Πέμπτη 16 Αυγούστου 2018

ΚΑΜΙΑ ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑ

Μπορεί να μας πει κάποιος γιατί τους λένε ήρωες;  Τι ηρωικό έκαναν;
                   Ξεφτιλίσαμε τις λέξεις
Ήρωας είναι ο λιμενικός που βουτάει στη θάλασσα για να σώσει αυτούς που πνίγονται. Ήρωας είναι ο πυροσβέστης που μπαίνει στις φλόγες για να σώσει αυτούς που καίγονται. Σίγουρα όχι ο αξιωματικός που χάνεται στο χιόνι σε περιπολία…
Η αμετροέπεια χαρακτηρίζει τη δημόσια ζωή, μάλλον επίτηδες. Οι δυο αξιωματικοί που βρίσκονταν στις τουρκικές φυλακές επί πεντέμισι μήνες, έχοντας συλληφθεί να περιπολούν σε ξένο έδαφος, έγιναν δεκτοί από την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία με τιμές ηρώων.
Άγημα της στρατονομίας παρατάχθηκε στις τρεις η ώρα τη νύχτα προκειμένου να αποδώσει τιμές.  Μόλις άνοιξε η πόρτα του αεροσκάφους δύο συνάδελφοι μπήκαν για να δώσουν στολές εκστρατείας στον ανθυπολοχαγό Αγγελο Μητρετώδη και τον λοχία Μηχανικού Δημήτρη Κούκλατζη.
Η πολιτεία αποφάσισε να δώσει ολίγη από θέαμα,
εφόσον επί της παρούσης δεν περισσεύει άρτος. Ολίγη από πατριωτισμό καθώς πιέζει σε αυτήν την κατεύθυνση ο δεξιός κυβερνητικός εταίρος. Από ανθρώπινη πλευρά είναι πολύ τρυφερό να υποδέχεται κανείς δυο παλικάρια που ταλαιπωρήθηκαν στη φυλακή, από διπλωματική πλευρά είναι μια επιτυχία που τα αγόρια επέστρεψαν. Πλην όμως τα παλικάρια, τα αγόρια, συνελήφθησαν φορώντας στολή, συνελήφθησαν λόγω σφάλματος και τα σφάλματα τιμωρούνται.
Μήπως θα έπρεπε να περάσουν στρατοδικείο και να εξηγήσουν πώς έγινε αυτό το λάθος, να χαθούν στην ομίχλη και να βάλουν τη χώρα σε περιπέτειες; Εκτός αν ήταν σε κάποια ειδική αποστολή, δηλαδή αν εισήλθαν σε ξένο έδαφος με εντολή οπότε αλλάζει το θέμα και θα έπρεπε να τηρηθεί σιγή σχετικά με τις παραμέτρους.
Η υποδοχή των αξιωματικών πέρα από άγημα είχε άλλη περιποίηση. Στη διαδρομή από το αεροδρόμιο ως το νοσοκομείο, όπου πήγαν για να εξεταστούν προληπτικά, έκαναν μια στάση στη Λέσχη Αξιωματικών. Καμία σοβαρότητα στο στράτευμα, κανένας σεβασμός σε κανόνες πειθαρχίας. Οι δυο αποφυλακισθέντες είχαν μια άσχημη περιπέτεια με δική τους, ως φαίνεται, υπαιτιότητα. Έβαλαν όμως σε μεγαλύτερη περιπέτεια τόσο τους ανωτέρους τους στο στράτευμα  όσο και τους επικεφαλής των διπλωματικών αρχών. Ευτυχώς αποφεύχθηκαν τα χειρότερα, επειδή θα μπορούσε να είναι χειρότερη η εξέλιξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ των δυο κρατών.
Η εμπλοκή της κυβέρνησης στα πρακτικά της επιστροφής των αξιωματικών έπρεπε να  αποφευχθεί. Ο στρατός δεν λογοδοτεί στα πλήθη των θαυμαστών του, ο στρατός δεν λογοδοτεί στα μέσα ενημέρωσης. Η επιστροφή έπρεπε να γίνει σιωπηλά, διακριτικά, χωρίς πρωθυπουργικό αεροπλάνο και τιμές ηρώων. Έπρεπε η διαδικασία να θυμίζει περισσότερο στρατό παρά υποδοχή αθλητών που επιστρέφουν με τα μετάλλια από διεθνή διοργάνωση.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

αυτόν που χάνεται στο χιόνι και τον πιάνουν οι τουρκοι δεν τον λες ήρωα, μαλάκα τον λες.