Παρασκευή 17 Αυγούστου 2018

ΚΑΤΑΡΡΕΕΙ ΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΔΥΟ ΗΜΕΡΕΣ ΠΡΙΝ… ΒΓΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ

Μπορεί η κυβέρνηση να είναι έτοιμη να αρχίσει τις θριαμβολογίες για την έξοδο από τα Μνημόνια, ωστόσο οι δείκτες της οικονομίας δείχνουν πως η οικονομική κατάσταση της χώρας συνεχίζει να μην είναι καλή.
Δύο ημέρες πριν από την έξοδο από τα Μνημόνια ο προβληματισμός είναι έντονος σ' όλη την ελληνική αγορά, στο Χρηματιστήριο, στην οικονομία, στις επιχειρήσεις αλλά και στις τάξεις των επενδυτών από το νέο ξεπούλημα στο Χ.Α.Α. που έφερε το Γενικό Δείκτη μια ανάσα από τα χαμηλά έτους και πολύ κοντά στο κατώφλι των 700 μονάδων.
Και όλα αυτά λίγες ημέρες πριν από την πολυαναμενόμενη και πολυδιαφημιζόμενη έξοδο από τα μνημόνια και τα προγράμματα στήριξης αλλά και ελέγχου των μεταρρυθμίσεων, με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό!
Πέρα από την εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία,
είναι σαφές ότι το τωρινό timing είναι ιδιαιτέρως αφιλόξενο για τις περιφερειακές και τις αναδυόμενες αγορές, πόσο μάλλον για χώρες όπως η Ελλάδα, που σε καμιά περίπτωση δεν έχει πείσει ότι μπορεί να πορευτεί σωστά και εποικοδομητικά έξω από την ομπρέλα του προστατευτισμού και των μνημονίων.
Σήμερα τo Χρηματιστήριο σημείωσε πτώση 1,74% με τον Γενικό Δείκτη να κλείνει στις 707,77 μονάδες και τον τζίρο των συναλλαγών να ανέρχεται σε 43,63 εκατομμύρια ευρώ.
Το ΧΑΑ έκλεισε για έκτη συνεχή συνεδρίαση πτωτικά, χάνοντας κοντά στο 7% αυτό το διάστημα.
Η οικονομική κρίση στην Τουρκία και οι επιπτώσεις στις ελληνικές εξαγωγές αλλά και στις δραστηριότητες ελληνικών επιχειρήσεων στην εν λόγω χώρα, το μπαράζ των δασμών σε μέταλλα και άλλα αγαθά και η συνέχιση του εμπορικού πολέμου, η κλιμάκωση των τιμών στα ομόλογα του ευρωπαϊκού νότου και η εν γένει «στροφή» των επενδυτικών προς τις δολαριακές επενδύσεις, είναι παράγοντες που επιδρούν αρνητικά στην αγορά.
Σημαντικά funds που έχουν ισχυρές θέσεις σε κορυφαία blue chips του FTSE 25 αποχωρούν από την αγορά και αυτό οδηγεί σε νέα χαμηλά όλο το σύστημα. Δεν είναι τυχαίο ότι το Χρηματιστήριο συμπλήρωσε έξι συνεχείς πτωτικές συνεδριάσεις, ενώ στις έντεκα έως τώρα του Αυγούστου έχει κλείσει ανοδικά μόλις στις τρεις εξ αυτών!

Δεν υπάρχουν σχόλια: