Πέμπτη 9 Αυγούστου 2018

ΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΠΕΠΟΝΗΣ: Ο ΚΟΡΥΦΑΙΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΠΟΥ ΙΔΡΥΣΕ ΤΟΝ ΑΣΕΠ ΚΑΙ ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ «ΓΙΑ ΝΑ ΣΩΣΕΙ ΤΟ ΝΟΜΟ ΤΟΥ»

Το 1994 με τη στήριξη του Ανδρέα Παπανδρέου, ο Πεπονής ίδρυσε τον ΑΣΕΠ και έδωσαν την μεγαλύτερη γροθιά  στο πελατειακό κράτος.
Στις 8 Αυγούστου 2011 έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 87 ετών ο σπουδαίος πολιτικός Αναστάσης Πεπονής ο οποίος άφησε ως παρακαταθήκη την ίδρυση του ΑΣΕΠ.
Είχε γεννηθεί στην Αθήνα το 1924 και είχε σπουδάσει στη Νομική Σχολή Αθηνών. Από τη θέση του γενικού διευθυντήτου Εθνικού Ιδρύματος Ραδιοφωνίας (ΕΙΡ)  καθιέρωσε τη χρήση της δημοτικής γλώσσας και ήταν ο ιδρυτής του πειραματικού σταθμού τηλεόρασης που αργότερα μετεξελίχθηκε στην ΕΡΤ.
Υπήρξε κορυφαίο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και διετέλεσε βουλευτής Α΄ Αθηνών από το 1977 έως το 2000. Υπήρξε κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και υπουργός Βιομηχανίας, Ενέργειας και μεταξύ άλλων διετέλεσε Τεχνολογίας, Προεδρίας της Κυβερνήσεως, υπουργός Δικαιοσύνης και υπουργός Υγείας και Πρόνοιας.
Ήταν ένας από τους σημαντικότερους πολιτικούς του τόπου που δημιούργησε το σύστημα πρόσληψης δημοσίων υπαλλήλων με αντικειμενικά κριτήρια, γνωστό ως Νόμος Πεπονή. Το 1994 με τη στήριξη του Ανδρέα Παπανδρεου,
ο Πεπονής ίδρυσε τον ΑΣΕΠ προσπαθώντας να αποκομματικοποιήσει τους διορισμούς στο Δημόσιο.
Μάλιστα, δεν δίστασε να παραιτηθεί από τη θέση του όταν μια εφημερίδα έγραψε ότι ο «νόμος Πεπονή» υπονομεύεται. Παρόλο, που το δημοσίευμα τόνιζε ότι δεν υπονομεύεται απ' τον υπουργό, αλλά από πολιτικά κέντρα, υπέβαλε την παραίτησή του στον Ανδρέα Παπανδρέου «για να σώσει το νόμο». «Κακώς τον χαρακτηρίζουν νόμο Πεπονή, είναι νόμος της κυβέρνησης», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Στα 28 του χρόνια, είχε παραιτηθεί και από τη νεολαία της ΕΠΕΚ για να διαμαρτυρηθεί για την εκτέλεση του Νίκου Μπελογιάννη. Καθ΄όλη τη διάρκεια της πολιτικής του σταδιοδρομίας διακρινόταν για το ήθος, τη μαχητικότητα του και την αγάπη του για την πατρίδα.
Ήταν ο μόνος υπουργός που μετά την κρίση των Ιμίων παρέθεσε μια ιστορική ομιλία στο Υπουργικό Συμβούλιο, προειδοποιώντας ότι πάμε σε επικίνδυνες ατραπούς στο Αιγαίο, και προαναγγέλλοντας ότι θα δημιουργηθεί «γκρίζα ζώνη»...
Ο Αναστάσιος Πεπονής υπήρξε κορυφαίος πολιτικός της Ελλάδας που άφησε πίσω του σπουδαίο έργο. Όταν πέθανε, ο τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας είπε για εκείνον: «Υπήρξε ένας χαρισματικός πολιτικός που με τις μεταρρυθμιστικές του πρωτοβουλίες και τους αγώνες του για τη Δημοκρατία, σημάδεψε τη μεταπολιτευτική ζωή της χώρας μας»
Δείτε σε βίντεο την  απάντηση του Αναστάσιου Πεπόνη στον Γιάννη Βαρβιτσιώτη το 1989 στη Βουλή:

Δεν υπάρχουν σχόλια: