Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2019

ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ: ΜΙΚΡΟΤΕΡΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΚΑΙ ΝΕΑ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΑΚΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥΣ

Μεγαλύτερη έκπτωση στα πρόστιμα για την τακτοποίηση αυθαιρέτων σχεδιάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος και ανοίγει «παράθυρο» για παράταση
Ακόμα μικρότερα πρόστιμα για την τακτοποίηση αυθαιρέτων αλλά και «παράθυρο» παράτασης της ημερομηνίας λήξης του υφιστάμενου νόμου, ο οποίος λήγει τον προσεχή Νοέμβριο αφήνει το υπουργείο Περιβάλλοντος.
Παράλληλα, μην ξεφεύγοντας από τη …συνήθη πρακτική που θέλει κάθε ηγεσία να παρουσιάζει ένα νόμο για την αυθαίρετη δόμηση, θα συστήσει άμεσα νομοπαρασκευαστική επιτροπή, προκειμένου να νομιμοποιήσει και τα δασικά αυθαίρετα (τις λεγόμενες οικιστικές πυκνώσεις) αλλά με ρυθμίσεις, οι οποίες δεν θα καταπέσουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ).
Αναλυτικά, ως προς τα προς τακτοποίηση -μη δασικά- αυθαίρετα, το πολυνομοσχέδιο, το οποίο δόθηκε την Πέμπτη σε δημόσια διαβούλευση περιλαμβάνει δύο διατάξεις περαιτέρω μείωσης των προστίμων.
Συγκεκριμένα προβλέπεται ότι:

Σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα της ημερομηνίας υπαγωγής παρέχεται έκπτωση 30% επί του συνολικού ποσού του προστίμου. Η προβλεπόμενη έως τώρα έκπτωση ήταν 20%.
Σε περίπτωση καταβολής ποσοστού 30% του συνολικού ποσού του προστίμου, έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα της ημερομηνίας υπαγωγής παρέχεται έκπτωση 20% επί του συνολικού ποσού του προστίμου (από 10% που ήταν έως τώρα).
Την ίδια στιγμή, στελέχη του υπουργείου Περιβάλλοντος επισημαίνουν ότι δεν έχει αποκρυσταλλωθεί ακόμα εάν θα δοθεί παράταση στην ισχύ του νόμου τακτοποίησης, ο οποίος λήγει τον Νοέμβριο χωρίς ωστόσο να απορρίπτουν το ενδεχόμενο να υπάρξει μία επιμήκυνση του χρόνο υποβολής των δηλώσεων τακτοποίησης.
Στόχος του υπουργείου, όπως είχε ήδη αποκαλύψει το «Έθνος της Κυριακής» είναι να παρουσιαστεί μία πρόταση για την αυθαίρετη δόμηση έως το τέλος της χρονιάς και ως εκ τούτου εξετάζεται το ενδεχόμενο ο νόμος να συνεχίσει να ισχύει έως τότε.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, και καθώς δεν υπάρχουν ακόμα επίσημες ανακοινώσεις, οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων θα πρέπει να σπεύσουν να τα «τακτοποιήσουν» με τον ισχύοντα νόμο διότι η υφιστάμενη προθεσμία πλησιάζει στη λήξη της και η ηγεσία του υπουργείου δε φαίνεται διατεθειμένη να την παρατείνει επ αορίστω. Βάσει του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου, μετά τις 9 Νοεμβρίου και εφόσον δε δοθεί κάποια παράταση στο νόμο το λόγο θα έχουν οι …μπουλντόζες.
Δεδομένο είναι, πάντως, ότι η «κόκκινη» γραμμή που έχει τεθεί στον Ιούλιο του 2011 χρονολογία πέραν της οποίας κανένα αυθαίρετο δεν μπορεί να νομιμοποιηθεί, θα παραμείνει ενεργή.
Τα δασικά αυθαίρετα
Αποφασισμένη να αντιμετωπίσει και το ζήτημα των δασικών αυθαιρέτων εμφανίζεται η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος με στόχο να επιταχυνθεί η διαδικασία ανάρτησης των δασικών χαρτών και συνακόλουθα να ξεμπλοκάρει η εξέταση των αντιρρήσεων επ΄αυτών.
«Αυτή τη στιγμή είναι όλα έωλα άρα άμεσα θα συγκροτήσουμε μία νομοπαρασκευαστική επιτροπή, στην οποία θα μετέχουν εκπρόσωποι από τους σημαντικότερους φορείς που έχουν σχέση με το αντικείμενο των δασικών χαρτών» τονίζουν πηγές του υπουργείου.
Η συγκεκριμένη επιτροπή σε δεσμευτικό χρόνο, ο οποίος όμως δε θα είναι πολύ πιεστικός ώστε το αποτέλεσμα να μην αντιμετωπίζει νομικά ζητήματα θα καταλήξει σε προτάσεις, οι οποίες θα μπορέσουν να προχωρήσουν στο ΣτΕ και να μην υπάρχουν νέες απορρίψεις.
Αν και στο υπουργείο εκτιμούν ότι το νομοσχέδιο που είχε καταθέσει η προηγούμενη κυβέρνηση στην εκπνοή λειτουργίας της Βουλής περιέχει διατάξεις στο πλαίσιο όσων έχουν απορριφθεί από το ΣτΕ, δεν είναι διατεθειμένοι να το «πετάξουν στα σκουπίδια» με κύκλους του υπουργείου να λένε πως «δε θα σπεύσουμε να κάνουμε ατζαμοσύνες αλλά να παρουσιάσουμε μία πρόταση που δε θα καταπέσει».
Στόχος του υπουργείου, πάντως, δεν είναι να τακτοποιηθεί κάθε αυθαίρετο που έχει αναγερθεί σε δάσος. Ως εκ τούτου το σχέδιο νόμου που θα παρουσιαστεί θα αφορά μόνο τις περιπτώσεις «οργανωμένων» οικισμών και όχι μεμονωμένα ή διάσπαρτα ακίνητα μέσα σε δασικές εκτάσεις. Αυτά θα εξαιρεθούν από οποιαδήποτε «τακτοποίηση» θα προωθηθεί δεδομένου ότι το υπουργείο έχει εντοπίσει αρκετές περιπτώσεις που δήμοι της χώρας έχουν κάνει κατάχρηση στις οικιστικές πυκνώσεις που έχουν δηλώσει. Πρόκειται για τα γνωστά «πολύγωνα» που έχουν δηλωθεί ώστε να αποτυπωθούν με ιώδες χρώμα στους δασικούς χάρτες και σε αυτά έχουν συμπεριληφθεί όσο το δυνατόν περισσότερα ακίνητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: