Τρίτη 14 Νοεμβρίου 2023

ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΠΑΡΑΠΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΔΕΛΦΩΝ

Η ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΚΟΜΙΔΗΣ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΣΤΟΝ ΦΟΔΣΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΠΑΡΑΠΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΔΕΛΦΩΝ

Στην ψήφιση σύμβασης παραχώρηση της αποκομιδής απορριμμάτων του δήμου για το 2024 στον ΦοΔΣΑ Στερεάς Ελλάδας προχώρησε την Παρασκευή 10 Νοέμβρη το δημοτικό συμβούλιο Δελφών με τις ψήφους των παρατάξεων Ταγκαλή και Αναγνωστόπουλου. Αυτή η εξέλιξη έρχεται σε συνέχεια της παραχώρησης μέρους της αποκομιδής σε εργολάβο καθαριότητας την προηγούμενη τριετία. Τώρα, στη συμφωνία με τον εργολάβο θα μεσολαβεί ο ΦοΔΣΑ, βγάζοντας και αυτός με τη σειρά του το αντίστοιχο κέρδος, πλάι στο κέρδος του εργολάβου. Το αντικείμενο της σύμβασης παραχώρησης στην ουσία αφορά την ενοικίαση 50 εργαζομένων για ένα χρόνο. Τα μέσα, ο εξοπλισμός, τα καύσιμα και η συντήρηση παραμένουν στον δήμο Δελφών. Το κόστος της σύμβασης ανέρχεται στα 1.452.000,00€ συν τον ΦΠΑ.

Πρόκειται για μια εξέλιξη που πηγαίνει την ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας ένα βήμα παραπέρα. Εμπλέκει ξανά τον ΦοΔΣΑ Στερεάς, όπως είχε κάνει σε μικρότερο βαθμό η δημοτική αρχή Παναγιωτόπουλου. Έναν φορέα που θεωρητικά έχει κοινωφελή – μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα, στην πράξη όμως λειτουργεί ως ανώνυμη εταιρία με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και χωρίς ουσιαστικό έλεγχο από τα δημοτικά συμβούλια των δήμων της Στερεάς Ελλάδας τα οποία είναι μέτοχοί του.  Έχει την αρμοδιότητα του σχεδιασμού, κατασκευής και λειτουργίας των έργων και εγκαταστάσεων διαχείρισης των στερεών αποβλήτων της Περιφέρειας, όπως στην περίπτωση του ΧΥΤΥ στον Βαρτό. Παρέχει υποστηρικτικές υπηρεσίες συλλογής και μεταφοράς απορριμμάτων στους Δήμους – μέλη του με την παροχή προσωπικού. Λειτουργεί δηλαδή και σαν εργολάβος ενοικίασης προσωπικού, όπως στην περίπτωση του δήμου Δελφών. Είναι το όχημα εκείνο που ανοίγει τον δρόμο στην εμπορευματοποίηση της διαχείρισης των αστικών απορριμμάτων στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, διευκολύνοντας την διείσδυση των μονοπωλίων που δραστηριοποιούνται στην διαχείριση των απορριμμάτων.

Η σημερινή δημοτική αρχή,

όπως και η προηγούμενη, παρουσιάζουν την εξέλιξη αυτή ως μονόδρομο, εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού καθαριότητας στον δήμο Δελφών. Μια κατάσταση που επιδεινώνεται όσο περνάν τα χρόνια, καθώς το προσωπικό συνταξιοδοτείται και νέο δεν προσλαμβάνεται. Τέσσερα χρόνια τώρα βέβαια, η σημερινή δημοτική αρχή ούτε μία πρόσληψη προσωπικού καθαριότητα δεν έχει κάνει. Το ίδιο και η προηγούμενη δημοτική αρχή – σημερινή αντιπολίτευση, η οποία “ξέχναγε” να στείλει τα αιτήματα των προσλήψεων στο Υπουργείο… Είναι και οι δυο τους, τα “καλά παιδιά” της κυβέρνησης –της όποιας κυβέρνησης– που υπακούν στους στόχους για μείωση των δαπανών, του κόστους λειτουργίας του δήμου, δεν διεκδικούν αλλά βάζουν πλάτη στα ματωμένα πλεονάσματα, στους δημοσιονομικούς στόχους των προαπαιτούμενων του Ταμείου Ανάκαμψης, των πλαισίων σταθερότητας. Απαξιώνουν τον δημόσιο χαρακτήρα των υπηρεσιών, ανοίγοντας τον δρόμο στα λογής επιχειρηματικά – εργολαβικά συμφέροντα να λυμαίνονται τον δήμο χωρίς εργασιακά δικαιώματα, εντατικοποίηση, χωρίς μέτρα ασφάλειας και υγείας στην εργασία, ελαστικές σχέσεις για τους εργαζόμενους και τον λαό να διπλοπληρώνει υπηρεσίες που όφειλαν να του παρέχουν δημοτικές αρχές και κυβερνήσεις από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Απάντηση στο αίσχος των συμβάσεων παραχώρησης αποτελεί η λαϊκή διεκδίκηση για άμεσες μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού καθαριότητας, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων. Καμία εμπορευματοποίηση – ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών καθαριότητας, διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα τους με επαρκή κρατική χρηματοδότηση και κατάργηση της ανταποδοτικότητας.

Άμφισσα, 13 Νοεμβρίου 2023

Δεν υπάρχουν σχόλια: