Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου 2017

ΞΕΝΑ ΜΜΕ: Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΕΙΧΕ ΣΤΡΙΜΩΞΕΙ ΤΟΝ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟ ΣΕ ΜΙΑ ΓΩΝΙΑ ΤΟΥ ΚΑΝΑΠΕ...

ΔΕΙΤΕ  ΤΙ ΓΡΑΦΟΥΝ ΤΑ ΔΙΕΘΝΗ ΜΕΣΑ
«Αν η πολιτική εξουσία μετριόταν σε εκατοστά, τότε η εξουσία του Ταγίπ Ερντογάν θα έπιανε πολύ χώρο ακόμη και στη γειτονική Ελλάδα. Ο Τούρκος Πρόεδρος καταλαμβάνει από μόνος του το μεγαλύτερο μέρος του λευκού καναπέ στην έδρα του Έλληνα οικοδεσπότη», σχολιάζει αυστριακή εφημερίδα και αποκωδικοποιεί την συνάντηση με τον Ελληνα πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Η επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα απασχόλησε τα μεγαλύτερα διεθνή ΜΜΕ, που εστιάζουν στην έντονη αντίδραση που προκάλεσαν οι δηλώσεις του περί αναθεώρησης της Συνθήκης της Λωζάνης στην ελληνική πλευρά και σχολιάζουν ότι παραμερίστηκε η διπλωματική αβρότητα.
«Ο Ερντογάν επιλέγει να ανεβάσει τους τόνους» γράφει η Le Firaro,

Σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα «το ταξίδι στην Ελλάδα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε αναγγελθεί ως ιστορική επίσκεψη, η πρώτη ενός αρχηγού του τουρκικού κράτους εδώ και 65 χρόνια. Επρόκειτο να σηματοδοτήσει μια θετική στροφή στις θυελλώδεις σχέσεις μεταξύ της Άγκυρας και του Ευρωπαίου γείτονά της. Αλλά αμέσως μετά την άφιξή του ο Τούρκος πρόεδρος δεν παρέλειψε να θίξει ακανθώδη ζητήματα. Στη συνομιλία με τον Έλληνα ομόλογό του Προκόπη Παυλόπουλο, άσκησε κριτική στη Συνθήκη της Λωζάνης, που ορίζει τα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών».
Το γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο «France 24» εστιάζει στην προσπάθεια του Τούρκου προέδρου να αμφισβητήσει τη Συνθήκη της Λωζάννης κάνοντας λόγο για «σόου» εντός ελληνικού και ευρωπαϊκού εδάφους. «Οι πληγές του παρελθόντος έγιναν ορατές εξ’ αρχής στη διάρκεια μιας ασυνήθιστα ωμής ανταλλαγής απόψεων μεταξύ του Τούρκου προέδρου και του Έλληνα ομολόγου του... Η αψιμαχία αφορούσε μια συνθήκη του 1923 που ορίζει τα χερσαία και θαλάσσια σύνορα της Τουρκίας με την Ελλάδα και η οποία, όπως είπε ο Ερντογάν, χρειάζεται “αναθεώρηση” ».
«Ο έτοιμος για αντιπαράθεση Ερντογάν ξαφνιάζει τους Έλληνες οικοδεσπότες» τιτλοφορεί το άρθρο του ο Guardian.
Και σημειώνει: «Μόλις μια ώρα αφότου κατέβηκε από το αεροσκάφος με διαθέσεις πυγμάχου λογομάχησε με τον Έλληνα αρχηγό κράτους, Προκόπη Παυλόπουλο. Η Αθήνα, είπε με αγέρωχο ύφος, δεν είχε μπει ποτέ στο ΝΑΤΟ χωρίς την υποστήριξη της Άγκυρας. Ως σύμμαχος πρέπει να επιδιώξει τη βελτίωση του σεβασμού των θρησκευτικών δικαιωμάτων της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη, που περιλαμβάνονται στη Συνθήκη της Λωζάννης, επέμεινε με το πρόσωπο ανέκφραστο μέσα στο άδυτο των αδύτων του προεδρικού μεγάρου».
«Ο Ερντογάν αντιμέτωπος με την Αθήνα για συνοριακές διαφορές» γράφει η αυστριακή εφημερίδα Der Standard.
Και σχολιάζει καυστικά: «Αν η πολιτική εξουσία μετριόταν σε εκατοστά, τότε η εξουσία του Ταγίπ Ερντογάν θα έπιανε πολύ χώρο ακόμη και στη γειτονική Ελλάδα. Ο Τούρκος Πρόεδρος καταλαμβάνει από μόνος του το μεγαλύτερο μέρος του λευκού καναπέ στην έδρα του Έλληνα οικοδεσπότη. Ο Προκόπης Παυλόπουλος κάθεται στη δεξιά γωνία του καναπέ. Ωστόσο η γλώσσα του σώματος απατά. Ο 67χρονος Έλληνας με τα άσπρα μαλλιά λογομαχεί απροσδόκητα έντονα με τον καλεσμένο από την Τουρκία. Η επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα που θεωρείται ιστορική ξεκίνησε την Πέμπτη το πρωί σε τεταμένο κλίμα».
Την εκρηκτική ατμόσφαιρα που επικράτησε κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου τονίζει η αμερικανική  The Washington Post, επισημαίνοντας πως «παρά τις ελπίδες της ελληνικής πλευράς για βελτίωση των παγωμένων σχέσεων μεταξύ των δύο γειτόνων, οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στις διαφωνίες».
Το Politico αναφέρει πως «στην πρώτη του επίσκεψη ο Ερντογάν αμφισβητεί τη Συνθήκη της Λωζάννης». Προσθέτει ότι ο Ερντογάν μίλησε για τη μεταχείριση των μουσουλμάνων στην Ελλάδα, ενώ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, απάντησε ότι η Συνθήκη δεν είναι διαπραγματεύσιμη. Και καταλήγει: «ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι η αποδοχή της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ έγινε χάρη στην υποστήριξη της Τουρκίας».
Για σκληρές κουβέντες και εμπρηστικές δηλώσεις κάνουν λόγο τα τουρκικά ΜΜΕ. Η Hurriyet μιλάει για πολεμική και «σκληρές δηλώσεις». Η Haber Turk χαρακτηρίζει «σκληρή την απάντηση Ερντογάν στον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας για τη Συνθήκη της Λωζάννης», ενώ η Daily Sabah τονίζει τη δήλωση Ερντογάν ότι «στη Δυτική Θράκη δεν επιτρέπεται καν να γράφεται η λέξη Τουρκία».
Cumhuriyet προτάσσει το Κυπριακό με τίτλο «Πολεμική στην Αθήνα για την Κύπρο. Τσίπρας: ‘‘Δεν το λύσαμε σε 43 χρόνια’’. Ερντογάν: ‘‘Ελα να το λύσουμε’’.


 

Δεν υπάρχουν σχόλια: