Παρασκευή 29 Ιουνίου 2018

(ΒΙΝΤΕΟ) ΑΚΟΥΣΤΕ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΙ ΛΕΕΙ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 13 ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ



μμ

Τεράστια ερωτηματικά δημιουργεί το άρθρο 13 για την πρόσβαση της FYROM στην ελληνική ΑΟΖ
 Κρίσιμα ερωτήματα προκαλεί το άρθρο 13 της συμφωνίας Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ,σύμφωνα με τον Βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Γιάννη Μανιάτη.

1. Γιατί μπήκε αυτό το άρθρο 13
2. Ποιος το ζήτησε; Ο ίδιος πιθανολογεί ότι το απαίτησαν τα Σκόπια και δεν το έβαλε μόνη της η ελληνική κυβέρνηση
3. Γιατί η ελληνική πλευρά
δεν έθεσε το αντίστοιχο, δηλαδή να εφαρμοστεί πρώτα ανάλογη συμφωνία, αν δεν υπάρχει, με Αλβανία και Βουλγαρία και μετά να ενταχθεί σε σχετικό άρθρο και η Ελλάδα.
Απαντώντας σε ερώτηση για το αν αυτό το άρθρο συνδέεται με το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, ο κ. Μανιάτης  υποστήριξε ότι ανοίγει και τέτοιο θέμα, εκφράζοντας τον προβληματισμό του για το γεγονός ότι η υπόθεση αυτή ήρθε σε ξεχωριστό διακριτό άρθρο 
Κατά την ομιλία του στη Βουλή ο κ. Μανιάτης είχε δηλώσει:
«Θέλω να καταθέσω μία απορία και θα ήθελα ο κύριος πρωθυπουργός ή ο υπουργός Εξωτερικών να μας δώσει μια απάντηση, δεν ξέρω πόσοι διαβάσατε το άρθρο 13 της συμφωνίας γιατί εμένα μου δημιουργεί απορίες».
Μάλιστα είχε τονίσει πως το άρθρο προβλέπει ότι σε περίπτωση κύρωσης αυτής της συμφωνίας ως έχει το κράτος των Σκοπίων ή όπως ονομαστεί, επειδή είναι ένα περίκλειστο κράτος εξαιτίας ακριβώς του Δικαίου της Θάλασσας, θα απαιτήσει πρόσβαση στο Αιγαίο, για θέματα αλιείας κυρίως.
Παράλληλα, αναρωτήθηκε: «Από τη στιγμή που η Ελλάδα αποφασίσει να ανακηρύξει την ΑΟΖ και υπάρχουν κάποια δικαιώματα του περίκλειστου κράτους, γιατί υπάρχει η ανάγκη να υπάρχει χωριστό άρθρο στη συμφωνία; Ποιος είναι ο ιδιαίτερος λόγος που υποχρεούται η Ελλάδα να υπογράψει και να συνομολογήσει ειδικό Άρθρο για κάτι που πιθανά - ερωτηματικό - περιλαμβάνεται στο Δίκαιο της Θάλασσας;». 
Σημειώνεται πως το άρθρο 13 της συμφωνίας αναφέρει:
«Λαμβάνοντας υπ' όψιν το γεγονός ότι το δεύτερο συμβαλλόμενο μέρος, τα Σκόπια, είναι περίκλειστο κράτος, τα συμβαλλόμενα μέρη θα καθοδηγούνται από τις σχετικές προβλέψεις της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας».

Δεν υπάρχουν σχόλια: