Τετάρτη 20 Ιουνίου 2018

ΒΑΡΑΕΙ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΟ ΜΙΚΡΟΜΑΓΑΖΟ ΤΟΥ ΚΑΜΜΕΝΟΥ – ΜΑΖΙΚΕΣ ΑΠΟΧΩΡΗΣΕΙΣ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΣΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Λίγες ημέρες μετά την καταψήφιση της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσε η Νέα Δημοκρατίαοι Ανεξάρτητοι Έλληνες παρουσιάζουν εικόνα διάλυσης.
Το μπαράζ αποχωρήσεων που έχει σημειωθεί στις κομματικές οργανώσεις θέτει πλέον εν αμφιβόλω την ύπαρξη του κόμματος, καθώς σε πολλές περιοχές θα υπάρχει δυσκολία ακόμα και στη συγκρότηση ψηφοδελτίου ενόψει των εκλογών…
Δεν είναι μόνο η αποχώρηση του Δημήτρη Καμμένου, που στερεί έναν υποψήφιο βουλευτή από την Β’ Πειραιά, τα μεγάλα προβλήματα για το κόμμα του Πάνου Καμμένου, εκτός από το λεκανοπέδιο, παρουσιάζονται και επικεντρώνονται στη Βόρεια Ελλάδα, την Κρήτη και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.
Στη Βόρειο Ελλάδα, ειδικά στην Α’ Θεσσαλονίκης, το πρόβλημα αποδεικνύεται τεράστιο, από τη στιγμή, που ο νυν βουλευτής του κόμματος Κώστας Ζουράρις, είναι εξαιρετικά πιθανό ή να αναζητήσει θέση στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ,
ή να αποχωρήσει τελείως από την πολιτική.
Στην Α΄ Θεσσαλονίκης, ήδη πολλά στελέχη έχουν αποχωρήσει, όπως ο πολιτευτής των ΑΝΕΛ,Κωνσταντίνος Κυζιρίδης. Στις τελευταίες εκλογές οι ΑΝΕΛ έλαβαν 3,86%, συγκεντρώνοντας συνολικά 11.670 ψήφους. Ενδεχόμενη απώλεια του Κώστα Ζουράρι θα συμπιέσει περισσότερο την απήχηση τους στην συμπρωτεύουσα.
 Αντίστοιχα, οι πιέσεις που δημιουργούνται και στη Β΄ Θεσσαλονίκης για τη στάση  του κόμματος του Πάνου Καμμένου στο θέμα της Μακεδονίας, δημιουργεί πολλά προβλήματα στη στελέχωση του ψηφοδελτίου, με το μέλλον του νυν βουλετευτή Γιώργο Λαζαρίδη να είναι είναι προς το παρόν στον αέρα.
Στην Ημαθία, η απώλεια της Μανταλένα Παπαδοπούλου ουσιαστικά αφήνει τους ΑΝΕΛ, χωρίς ψηφοδέλτιο, καθώς η μέχρι πρότινος εκπρόσωπος Τύπου των ΑΝΕΛ, εκτός από «δεξί» χέρι του προέδρου ήταν εκείνη που είχε μαζέψει τους περισσότερους σταυρούς στις εκλογές. Δεν πρέπει να ξεχνάμε άλλωστε ότι οι επερχόμενες εκλογές θα γίνουν με σταυρό και όχι με λίστα.
Παράλληλα, η αποχώρηση του αντιπεριφερειάρχη Κοζάνης Παναγιώτη Πλακεντά, μαζί με άλλα 11 στελέχη από την συντονιστική των ΑΝΕΛ στην Κοζάνη, αφήνει «ορφανά» τα ψηφοδέλτια στην Κοζάνη.
Μια ιδιαίτερη περίπτωση, είναι η εκλογική περιφέρεια των Σερρών, όπου εκεί εκλέγεται η υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά. Ειδικά μετά τη συμφωνία, είναι σε εξαιρετικά δύσκολη θέση λόγω και του υπουργικού της χαρτοφυλακίου και δεν αποκλείεται η αποχώρηση της από το κόμμα του Πάνου Καμμένου, είτε πριν τις εκλογές είτε μετά την προκήρυξη των εκλογών.
Στη Ροδόπη, τα προβλήματα είναι πολύ μεγαλύτερα, αφού παραιτήθηκε σύσσωμη η συντονιστική, με τους ΑΝΕΛ, να μην έχουν πλέον κανέναν εκπρόσωπο στο νομό.
Στις υπόλοιπες περιοχές της βόρειας Ελλάδας είναι προφανές, ότι με τη στάση τους στη Βουλή, θα είναι εξαιρετικά δύσκολο, να βρουν πρόθυμους πολιτευτές να αναζητήσουν σταυρό στις επερχόμενες εκλογές, τόσο τις αυτοδιοικητικές, τις ευρωεκλογές αλλά και τις εθνικές.
Σημαντική απώλεια συνολικά για την Κρήτη αλλά κυρίως για τα Χανιά, η αποχώρηση του Μανώλη Αλιφιεράκη, από το κόμμα του Πάνου Καμμένου. Ήταν επικεφαλής του ψηφοδελτίου στην κρίσιμη και καθοριστική περιφέρεια των Χανίων. Οι ΑΝΕΛ, έχουν «χάσει» και τον δεύτερο στη σειρά πολιτευτή τους στα Χανιά, Μιχάλη Αλεξάκη.
Μια άλλη δύσκολη, περιφέρεια, για κάθε κόμμα, αλλά ειδικά για τους ΑΝΕΛ, είναι η Λέσβος. Το νησί, το οποίο έχει υποστεί τις μεγάλες πιέσεις και συνέπειες από το προσφυγικό, έχει δήμαρχο τον Σπύρο Γαληνό, ο οποίος ήταν πολιτευτής των ΑΝΕΛ.
Ωστόσο, λόγω του προσφυγικού και της μη τήρησης της κόκκινης γραμμής, για το ΦΠΑ, οι πιέσεις θα είναι μεγάλες για το κόμμα του Πάνου Καμμένου, με σημαντικά στελέχη να έχουν αποχωρήσει από την συντονιστική της Λέσβου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: