Τετάρτη 20 Ιουνίου 2018

ΠΩΣ ΤΑ ΛΑΪΚΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΣΤΙΣ ΠΛΑΤΕΙΕΣ «ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΟΥΝ» ΤΩΡΑ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΤΕ... ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΙΣ ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ ΣΚΟΠΙΑΝΟ

Αιχμάλωτη στις επιλογές της η κυβέρνηση
Εκρηκτικό είναι το κλίμα που διαμορφώνεται με αφορμή τη συμφωνία για το Σκοπιανό, με την κυβέρνηση να προσπαθεί να αντιμετωπίσει με αμήχανο τρόπο τις οργισμένες αντιδράσεις των πολιτών και τις αποδοκιμασίες κατά στελεχών της.
Ουσιαστικά, ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ βρίσκονται αυτή τη στιγμή στη θέση στην οποία είχαν οδηγήσει τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ την τετραετία 2010-2014, όταν ακόμη και κορυφαίοι υπουργοί της σημερινής κυβέρνησης έστηναν λαϊκά δικαστήρια στις πλατείες, συμμετείχαν στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας των «αγανακτισμένων» ή προχωρούσαν σε δηλώσεις και προτροπές όπως αυτή του Πάνου Καμμένου για τον Χρήστο Πάχτα - την οποία, πάντως, δικαστήριο έκρινε ως «πολιτική δήλωση».
Ήταν την ίδια περίοδο που τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ως αντιπολίτευση, μιλούσαν για «το ποτάμι που δεν γυρίζει πίσω» και δικαιολογούσαν ακόμη και βίαιες επιθέσεις κατά υπουργών και βουλευτών της κυβέρνησης,
ζητώντας την παραίτησή της.
Μιλούσαν για τη «βαρβαρότητα των μνημονίων», επικαλούνταν - αυθαίρετα, όπως αποδείχθηκε - στοιχεία για αυτοκτονίες και θανάτους λόγω της ανέχειας που έφεραν η ανεργία, οι μειώσεις μισθών και συντάξεων και οι αυξήσεις φόρων κτλ. Μια πολιτική που ακολούθησε με το τρίτο μνημόνιο και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μετά τις... «αυταπάτες» του πρώτου εξαμήνου του 2015 και η οποία δεν έμελλε να είναι τελικώς η θρυαλλίδα. Αντιθέτως, αυτό το ρόλο έπαιξε ένα εθνικό ζήτημα και συγκεκριμένα το ονοματολογικό της πΓΔΜ.
Οι εκτιμήσεις συγκλίνουν έτσι στο ότι η κυβέρνηση υποτίμησε τις αντιδράσεις των πολιτών στο συγκεκριμένο θέμα, έχοντας προφανώς ποντάρει στην κόπωση που υπήρχε στην κοινωνία από τα συνεχή οικονομικά μέτρα.
Επιχειρώντας, ωστόσο, να ξεφύγει από το αδιέξοδο που η ίδια δημιούργησε, καταγγέλλει τώρα τη ΝΔ ότι βρίσκεται πίσω από τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά των στελεχών της και μάλιστα ανεβάζει τους τόνους, υποστηρίζοντας ότι συμπράττει με ακραίους κύκλους ή ακόμη και τη Χρυσή Αυγή. Επιπλέον, για τον ίδιο λόγο, επιδιώκει να αλλάξει την ατζέντα, εστιάζοντας στην οικονομία και παρά το γεγονός ότι όλα δείχνουν πως στην αυριανή συνεδρίαση του Eurogroup δεν θα ληφθούν ευχάριστες αποφάσεις για την ελληνική οικονομία, αφού προβλέπονται... λίγα πράγματα για το χρέος και αυστηρό πλαίσιο μεταμνημονιακής εποπτείας.
Κρίσιμες για τη διαμόρφωση του πολιτικού περιβάλλοντος και τις γενικότερες εξελίξεις θεωρούνται οι δημοσκοπήσεις που θα δουν το φως της δημοσιότητας τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες. Οι οποίες, κατά τα φαινόμενα, θα διαψεύσουν τον Νίκο Κοτζιά που μίλησε για «δημοσκοπήσεις που έχει στα χέρια του» και δείχνουν ότι η αποδοχή της κοινωνίας ως προς τη συμφωνία για το Σκοπιανό αυξάνεται καθημερινά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: