Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου 2018

ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΜΕΡΙΣΜΑ


Toυ Σαράντη Μιχαλόπουλου
Είδηση της τελευταίας στιγμής (26.12.2018) :
«Την αύξηση των κονδυλίων κατά 80 εκατ. ευρώ για τη καταβολή του κοινωνικού μερίσματος προβλέπει κοινή υπουργική απόφαση την οποία υπογράφουν Ευκλείδης Τσακαλώτος, Γιώργος Χουλιαράκης και Εφη Αχτσιόγλου.

Η απόφαση ήρθε να καλύψει τους επιπλέον δικαιούχους μετά την εξάντληση του αρχικού κονδυλίου των 710 εκατ. ευρώ και ενώ είχαν μείνει σε εκκρεμότητα περίπου 230.000 αιτήσεις.
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, την Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου θα πιστωθεί το κοινωνικό μέρισμα στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων της δεύτερης φάσης καταβολής».
Όπως είναι γνωστό,
το κοινωνικό μέρισμα δίνεται σε κάποιες κατηγορίες πολιτών με βάση εισοδηματικά κριτήρια. Για ένα ζευγάρι, το όριο ετήσιου εισοδήματος είναι, αν δεν κάνω λάθος, 13.500 €.
Το ζευγάρι αυτό διαμένει σε κάποιο σπίτι και πληρώνει οπωσδήποτε ηλεκτρικό ρεύμα. Ένα τέτοιο ζευγάρι είμαι και εγώ. Μένω με τη γυναίκα μου σε ένα μικρό σπίτι 60 τ.μ., όλες οι καταναλώσεις μου είναι αντικειμενικά περιορισμένες και επιπλέον εμείς λείπουμε αρκετά διαστήματα από το σπίτι φιλοξενούμενοι από τα παιδιά μας στην Αθήνα. Πιστεύω λοιπόν ότι ο δικός μου λογαριασμός ρεύματος είναι σε μεγάλο βαθμό αντιπροσωπευτικός της μέσης κατανάλωσης ενός ζευγαριού που δεν κάνει τίποτε περισσότερο από το να μαγειρεύει, να πλένεται, να βάζει πλυντήριο και να ζεσταίνεται λίγο τον χειμώνα ή να δροσίζεται το καλοκαίρι με ένα κλιματιστικό.
Στον τελευταίο εκκαθαριστικό λογαριασμό που αφορά το διάστημα 3.7-1.11.2018,  η κατανάλωση για ένα τετράμηνο ήταν 1.735 KWh. Η αξία του ρεύματος είναι 132,5 € και οι «ρυθμιζόμενες χρεώσεις» είναι 104,5 €. Από το ποσό αυτό, 9,5 € αφορούν την Μεταφορά (ΑΔΜΗΕ), 38,4 € τη Διανομή (ΔΕΔΔΗΕ), 17,5 € τις «Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας» και 39,3 € το «Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων». Οι παραπάνω χρεώσεις επιβαρύνονται με ΦΠΑ 13%, ενώ στο τελικό ποσό προστίθενται χρεώσεις υπέρ Δήμου (4 €) και υπέρ ΕΡΤ (12 €).
Εδώ πρέπει να επισημανθεί ότι η εταιρία που αποτελεί τον πάροχό μου με χρεώνει με τιμή νυχτερινού ρεύματος (65,9 € / MWh) αντί τιμής ημερήσιου ρεύματος (94,6 € / MWh), δηλαδή 30% χαμηλότερα.
Έχοντας διατελέσει μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΕΔΔΗΕ, μπορώ βάσιμα να ισχυριστώ ότι και ο Οργανισμός αυτός θα μπορούσε να έχει σημαντικά μικρότερο κόστος από το σημερινό και επομένως η «ρυθμιζόμενη χρέωση» να είναι και αυτή μικρότερη.
Εκτιμώ ότι το ίδιο θα μπορούσε να ισχύει και για τις υπόλοιπες χρεώσεις και ο καταναλωτής θα μπορούσε να εξοικονομεί τουλάχιστον 20 € το τετράμηνο, δηλαδή 60 € τον χρόνο.
Με βάση το σκεπτικό αυτό, το συγκεκριμένο ζευγάρι «χρηματοδοτεί» το δικό του κοινωνικό μέρισμα, αυτό δηλαδή που του δίνει η Πολιτεία, με ένα σημαντικό ποσό, που είναι αυτό που πληρώνει χωρίς λόγο, επειδή οι Δημόσιοι Οργανισμοί δεν είναι τόσο «παραγωγικοί» όσο οι ιδιωτικές επιχειρήσεις.
Πέραν αυτού, υπάρχουν και οι υπόλοιποι καταναλωτές που δεν παίρνουν κοινωνικό μέρισμα, επειδή έχουν εισόδημα πάνω από τα κριτήρια που υπάρχουν για κάθε κατηγορία. Αν οι καταναλωτές αυτοί είναι 5.000.000 (νομίζω ότι ο συνολικός αριθμός παροχών της ΔΕΗ είναι 5.700.000), το ποσό που «καταθέτουν» στον λογαριασμό του κοινωνικού μερίσματος είναι 300.000.000 €, δηλαδή κοντά στο μισό αυτού που διανέμεται κάθε χρόνο.
Μήπως λοιπόν αυτό το «δώρο» προς τους οικονομικά ασθενέστερους δεν είναι και τόσο «δώρο» ; Μήπως είναι σε μεγάλο βαθμό «νομιμοποίηση» ενός μη αποτελεσματικού και μη παραγωγικού κράτους ; Και μήπως αυτό δεν είναι «μέριμνα για τους αδύναμους» αλλά «προστασία των δυνατών», δηλαδή αυτών που διαφεντεύουν τον δημόσιο τομέα ; Μήπως είναι «νερό στον μύλο» αυτών που ευαγγελίζονται την ιδιωτικοποίηση των πάντων ;      



Δεν υπάρχουν σχόλια: