Τετάρτη 26 Δεκεμβρίου 2018

Ο ΝΕΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΑΠΟ 1ΗΣ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ: ΠΟΙΟΙ ΘΑ ΔΟΥΝ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΕΩΣ ΚΑΙ 30%

Μειώσεις έως και 30% φέρνει η τροπολογία του υπουργείου Εργασίας για παλιές και νέεςσυντάξεις, η οποία δημιουργεί ουσιαστικά συνταξιούχους πολλών και διαφορετικών ταχυτήτων.
Η τροπολογία, η οποία περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε, καταργεί τα άρθρα 1 και 2 του νόμου 4472/2017 που προέβλεπαν τις περικοπές ως 18% στις παλιές συντάξεις και άνω του 20% στις νέες -μετά τον νόμο Κατρούγκαλου- συντάξεις, αλλά αυτό που προκαλείται είναι στην πράξη η δημιουργία συνταξιούχων πολλών κατηγοριών, ανάλογα με το πότε βγήκαν ή θα βγουν στη σύνταξη!
Oι παλαιοί συνταξιούχοι, όσοι δηλαδή αποχώρησαν από την εργασία πριν τη ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου (Μάιος 2016) και η σύνταξή τους-βάσει του επανυπολογισμού- θα είναι μικρότερη από αυτή που εισπράττουν σήμερα, δεν κινδυνεύουν με μειώσεις από την 1/1/2019. Το μέτρο της περικοπής των συντάξεων ακυρώθηκε,
μετά τη συμφωνία Αθήνας-Βρυξελλών και ως εκ τούτου θα διατηρήσουν την προσωπική διαφορά, η οποία θα μετανομαστεί σε επιπλέον ποσό από 1/1/2019.
Οι συντάξεις, λοιπόν, περίπου 1,4 παλαιών συνταξιούχων μένουν ως έχουν (διασώζεται η προσωπική διαφορά-επιπλέον ποσό), ωστόσο, αυτό σημαίνει ότι επειδή διατηρούν το εν λόγω συμπλήρωμα, θα μείνουν εκτός νυμφώνος από τις αυξήσεις που θα δίνονται μετά το 2022.
Στους χαμένους ήταν και παραμένουν οι νέοι συνταξιούχοι (από 13.5.2016 έως το τέλος 2018) οι οποίοι έχουν προσωπικές διαφορές μικρότερες του 20% σε σχέση με τον παλαιότερο τρόπο υπολογισμού. Η κατηγορία αυτή δεν θα έχει καμία αλλαγή στο ποσό της σύνταξης, το οποίο αφενός συνεχίσει να υφίσταται ως έχει το 2019, αλλά θα είναι μικρότερο από το αντίστοιχο όσων συνταξιοδοτήθηκαν πριν από τον Μάιο του 2016.
Οι μεγαλύτεροι αδικημένοι είναι όσοι αποχωρήσουν από 1/1/2019 και μετά, καθώς δε θα έχουν καμία προστασία από τη λαίλαπα του νόμου Κατρούγκαλου.
Σε πολλές περιπτώσεις, μάλιστα, οι μειώσεις συντάξεων θα φτάσουν ή και θα ξεπεράσουν το 30%!

Ποιες κατηγορίες συνταξιούχων ευνοούνται από τον επανυπολογισμό

Αυξήσεις θα δουν οι ομάδες των συνταξιούχων, των οποίων η σύνταξη βγαίνει υψηλότερη με τον νέο τρόπο υπολογισμού (νόμος Κατρούγκαλου) σε σύγκριση με τα ποσά που λαμβάνουν σήμερα.
Σύμφωνα με την ισχύουσα διάταξη, η αύξηση που δικαιούνται θα πρέπει να τους δοθεί σε πέντε ισόποσες ετήσιες δόσεις, αρχής γενομένης από το 2019. Πρόκειται για τους συνταξιούχους που καταγράφουν αρνητική προσωπική διαφορά, η οποία πρέπει να καλυφθεί με απανωτές αυξήσεις έως το 2023.
1. Συνταξιούχοι του ΙΚΑ που αποχώρησαν με μέσες αποδοχές και ασφαλιστικές κλάσεις από την 18η ως την 24η και χρόνο ασφάλισης από τα 20 έτη (6.000 ένσημα /ημέρες ασφάλισης) έως τα 30 έτη (9.000 ένσημα / ημέρες ασφάλισης)
2. Συνταξιούχοι που εργάζονταν σε ΔΕΚΟ – Τράπεζες και έλαβαν σύνταξη από τα πρώην ειδικά ταμεία, συνταξιούχοι πρώην υπάλληλοι ΝΠΔΔ που ανήκαν στο ειδικό καθεστώς του ΙΚΑ και έλαβαν σύνταξη με τις δημοσιοϋπαλληλικές διατάξεις
3. Συνταξιούχοι του ΟΑΕΕ – ΤΣΑ, πρώην αυτοκινητιστές που συνταξιοδοτήθηκαν με 35ετία ή και περισσότερα έτη
4. Συνταξιούχοι που αποχώρησαν με πρόωρη ή και μειωμένη σύνταξη, αλλά και σε όσους αποχώρησαν με διαδοχική ασφάλιση και είχαν μεγάλες ποινές στο τμήμα που αφορούσε τον συμμετέχοντα φορέα

Ποιες νέες συντάξεις διασώζονται

Με το νόμο που κατατέθηκε, διασώζονται και οι προσωπικές διαφορές των νέων συνταξιούχων που αποχώρησαν εντός της 3ετούς μεταβατικής περιόδου του νόμου Κατρούγκαλου (13/5/2016 έως 31/12/2018), υπό την προϋπόθεσή τους ότι η σύνταξή τους, όπως υπολογίζεται με τον ν.Κατρούγκαλου, υπολείπεται κατά 20% και πάνω από την σύνταξη που θα έπαιρναν με το παλαιό καθεστώς υπολογισμού.

Τι θα ισχύει για νέους συνταξιούχους μετά την 1/1/2019

Και βεβαίως καταγράφονται και οι μεγάλοι χαμένοι που είναι οι συνταξιούχοι οι οποίοι θα αποχωρήσουν μετά τον Ιανουάριο του 2019.
Γι’ αυτούς θα εφαρμοστεί πλήρως ο νόμος Κατρούγκαλου με αποτέλεσμα να υποστούν μειώσεις που φθάνουν ακόμη και το 30% σε σχέση με τις συντάξεις που θα ελάμβαναν προ του Μαΐου 2016.
Η νομοθετική διάταξη διατηρεί παλαιότερο νόμο (του 2017) σύμφωνα με τον οποίο οι συντάξεις μετά το 2019 θα παραμείνουν «παγωμένες» έως το 2022. Αυτό σημαίνει ότι όλες οι παλαιές συντάξεις μπορεί να μη μειωθούν κατά 18%, αλλά παλαιές και νέες θα υποστούν απώλειες της τάξεως του 8% μέχρι το 2022 εξαιτίας του πληθωρισμού, ο οποίος εκτιμάται 2% μεσοσταθμικά ετησίως.
Ωστόσο, ούτε μετά την ημερομηνία αυτή (το 2022) θα λάβουν αυξήσεις, έως ότου εξισωθούν με τις λεγόμενες νέες συντάξεις, δηλαδή αυτές που εκδόθηκαν μετά τον Μάιο του 2016 με τον νέο τρόπο υπολογισμού.
Αυξήσεις θα λαμβάνουν – μετά το 2022 – μόνο οι νέες συντάξεις, προκειμένου να καλυφθεί η διαφορά. Οι αυξήσεις μετά το 2022 θα διαμορφώνονται κατά 50% από τη μεταβολή του ΑΕΠ και κατά 50% από τη μεταβολή του δείκτη τιμών καταναλωτή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: