Κυριακή 23 Δεκεμβρίου 2018

ΙΤΕΑ: ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΙΔΕΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΕΑΝΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΑΠΟ ΕΝΑ ΚΑΤΟΙΚΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ


ΝΕΑΝΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
Η κρίση μέσα στην οποία ζούμε εδώ και πολλά χρόνια ανέδειξε πολλές αδυναμίες της κοινωνίας μας. Μία από τις πλέον σημαντικές, κατά την άποψή μου, ήταν ότι, μετά από μία μακρά περίοδο σχετικής ευμάρειας, που όπως αποδείχθηκε δεν στηριζόταν σε στέρεες βάσης πραγματικής ανάπτυξης της χώρας μας, όλοι μας θεωρήσαμε ότι αυτή η «εύκολη» ζωή θα συνεχιζόταν για πάντα.
Ήρθε όμως η στιγμή της οδυνηρής προσγείωσης στην πραγματικότητα, που έδειξε ότι για να οικοδομήσεις ένα λιγότερο αβέβαιο μέλλον χρειάζεται να οργανώσεις τη ζωή σου διαφορετικά. Και επειδή αυτό το μέλλον πρωτίστως αφορά τους νέους ανθρώπους, όλοι σήμερα αναγνωρίζουν ότι σε αυτούς πρέπει να εστιαστεί η προσπάθεια δημιουργίας προϋποθέσεων για να κερδίσουν το στοίχημα της καλύτερης ζωής.
Όλοι οι γονείς σήμερα προσπαθούν,
να δώσουν στα παιδιά τους εφόδια για να διεκδικήσουν μία καλύτερη θέση στην κοινωνία, πρωτίστως μέσω της εξασφάλισης μίας εργασίας, που θα τους επιτρέψει να κάνουν πραγματικότητα τον στόχο μίας πιο άνετης και με λιγότερα προβλήματα ζωής.
Μέχρι σήμερα, πάρα πολλοί νέοι βλέπουν αυτή την εργασία σαν μία υπαλληλική θέση σε κάποια επιχείρηση ή σε έναν οργανισμό. Είναι μάλλον λιγότεροι αυτοί που προσανατολίζονται στην άσκηση ενός ελεύθερου επαγγέλματος ή και σε μία προσωπική επιχειρηματική δραστηριότητα.
Η διαφορά μεταξύ των δύο αυτών βασικών επιλογών (υπάλληλος – επιχειρηματίας) είναι ότι η πρώτη έχει μία «σιγουριά», έστω και αν δεν εξασφαλίζει, πλην εξαιρέσεων, μία άνετη οικονομική ανέλιξη, ενώ η δεύτερη έχει το ρίσκο της μη επιτυχίας, κυρίως όμως περιορίζεται από πλευράς ιδεών για την δραστηριότητα που μπορεί κανείς να επιλέξει.
Στον τομέα αυτό, δηλαδή της βοήθειας προς τους νέους να ανοίξουν νέους ορίζοντες, υπάρχει μία σχετική έλλειψη συστηματικής ενημέρωσης από πλευράς πολιτείας. Την έλλειψη αυτή έρχονται να καλύψουν διάφορες πρωτοβουλίες ομάδων ατόμων ή μη κερδοσκοπικών οργανισμών, ένας από τους οποίους είναι και το Σωματείο Επιχειρηματικότητας Νέων.
Tο Σωματείο αυτό είναι ένας μη-κερδοσκοπικός οργανισμός και ιδρύθηκε τον Νοέμβριο του 2005. Είναι μέλος του παγκόσμιου οργανισμού εκπαίδευσης & επιχειρηματικότητας Junior Achievement Worldwide και υλοποιεί τα εκπαιδευτικά προγράμματα του οργανισμού στην Ελλάδα. Διαρκές όραμα του ΣΕΝ/JA Greece είναι να βοηθήσει τους νέους να δημιουργήσουν τις δικές τους θέσεις εργασίας μέσω των παγκόσμιων προγραμμάτων βιωματικής και συνεργατικής μάθησης που προσφέρει.  
Τα εκπαιδευτικά προγράμματά του JA εστιάζουν στην εισαγωγή των παιδιών από τη σχολική κιόλας ηλικία στις βασικές έννοιες της επιχειρηματικότητας, με απλουστευμένο τρόπο και μέσα από μια βιωματική μαθησιακή διαδικασία, προετοιμάζοντας την είσοδό τους στον σύγχρονο παγκόσμιο επιχειρηματικό και οικονομικό στίβο. Σε συνεργασία με εκπαιδευτικούς και στελέχη εταιρειών, οι μαθητές έρχονται σε επαφή με τον κόσμο των επιχειρήσεων, διευρύνουν τους ορίζοντές τους και ενισχύουν τις δεξιότητές τους.  
Τα προγράμματα του οργανισμού Junior Achievement έχoυν αναγνωριστεί από το Γραφείο Επιχειρηματικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως η «Καλύτερη Εφαρμογή Πρακτικής στην εκπαίδευση που αφορά την επιχειρηματικότητα». 
Γνωρίζοντας τα προγράμματα αυτά, έκανα μία προσωπική επαφή με τον Αντιδήμαρχο Ιτέας και του έδωσα ένα κείμενο, στο οποία ανέφερα τα εξής :
«Σε συνέχεια της προσωπικής μας επαφής, σας στέλνω μία ιδέα που ο Δήμος θα μπορούσε να υλοποιήσει.
Αναφέρεται σε προγράμματα ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας που απευθύνονται σε μαθητές, από το Δημοτικό μέχρι το Γυμνάσιο, είναι αναγνωρισμένα και δεν έχουν το παραμικρό κόστος.
Σας στέλνω κάποιο ενημερωτικό υλικό και είμαι στη διάθεσή σας για μία αναλυτικότερη συζήτηση».
Δυστυχώς, μέχρι σήμερα, παρότι έχουν περάσει 6 περίπου μήνες, δεν δόθηκε καμία συνέχεια στο θέμα. Και είναι κρίμα, διότι δεν χρειαζόταν γι’ αυτό καμία ιδιαίτερη προσπάθεια ή προετοιμασία, σε αντίθεση με άλλα θέματα, όπως π.χ.  με κάποιες δράσεις που, για να εξασφαλίσουν τους απαραίτητους πόρους, χρειάζεται να μπουν οι αρμόδιοι στη διαδικασία ένταξης σε συγκεκριμένα ευρωπαϊκά προγράμματα (ΕΣΠΑ, κλπ.).
Εγώ, σαν απλός πολίτης μίας μικρής επαρχιακής δημοτικής οντότητας, αισθάνομαι πικρία που δεν αξιοποιούνται πολύ μικρές, αλλά ταυτόχρονα και πολύ σημαντικές ευκαιρίες, που μπορούν πραγματικά να δώσουν στους νέους μας κάποια ερεθίσματα και να τους κάνουν να ξεφύγουν από τη σημερινή αβεβαιότητα για το μέλλον.
Εκείνο που τελικά σκέφτομαι είναι ότι, αν δινόταν μία ευρύτερη δημοσιότητα μέσω κάθε φύσεως μέσων επικοινωνίας, ίσως αυτό να βοηθούσε στην ευαισθητοποίηση και άλλων πολιτών, που θα ασκούσαν όλοι μαζί μία πίεση σε όσους έχουν την αρμοδιότητα να υλοποιήσουν δράσεις προώθησης της νεανικής επιχειρηματικότητας στις τοπικές κοινωνίες.

Σαράντης Μιχαλόπουλος
Διπλ. Μηχανολόγος – Ηλεκτρολόγος (Συνταξιούχος)
Κάτοικος Ιτέας

Δεν υπάρχουν σχόλια: